Image 1
Image 2

Adăpostul de noapte pentru adulţi din Satu Mare s-a extins

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Centrul Multifuncţional Alter Ego va asigura adăpost pentru 25 de oameni ai străzii

 

        Direcţiile şi Serviciile Publice de Asistenţă Socială din întreaga ţară sunt şi ele în prima linie de suport şi asistenţă a persoanelor vulnerabile în comunitate, dar şi de protecţie împotriva SARS-COV2. Centrul de Formare şi Evaluare în Asistenţa Socială a solicitat de la începutul acestei crize alocarea de resurse financiare către aceste direcţii de asistenţă socială din comunitate pentru asistenţa persoanelor vulnerabile, dar şi echipamente de protecţie pentru personal.

 

A crescut nevoia de asistenţă a persoanelor vârstnice şi s-a dublat sau s-a triplat numărul persoanelor care trebuie să fie asistate de către DAS-uri

 

Potrivit specialiştilor, toată această situaţie a făcut ca oamenii săraci să devină şi mai săraci, iar cei care aveau venituri care le asigurau subzistenţa, să cadă sub pragul sărăciei: “Eurostat publica un procent de 23,6 % din populaţia României care trăia în sărăcie, în 2018. La acest procent se vor adăuga persoanele cărora le-au încetat contractele de muncă în această perioadă şi cele care au venit din străinătate, pentru că acolo au fost închise companiile; aceste persoane erau cele care susţineau familia, dar acum nu numai că nu pot să îşi mai sprijine familia, dar au şi ei nevoie de suport”, notează Centrul pe pagina sa. Potrivit sursei citate, la nivel naţional a crescut numărul de solicitări către direcţiile de asistenţă socială din comunitate pentru ajutor, fie financiar, fie constând în hrană: “A crescut nevoia de asistenţă a persoanelor vârstnice şi s-a dublat sau s-a triplat numărul persoanelor care trebuie să fie asistate de către Direcţiile/Serviciile Publice de Asistenţă Socială din comunitate”. Referitor la acest aspect, mai exact la cei fără adăpost, am discutat cu Adrian Balaj, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Satu Mare, instituţie în subordinea căreia se află Centrul Social de Urgenţă de pe strada Gladiolei.

 

Organizaţia Caritas şi Serviciul de Ajutor Maltez au utilat spaţiile din Centrul Alter Ego cu paturi şi saltele

 

Potrivit interlocutorului nostru, de miercuri, 1 aprilie 2020, centrul se extinde prin amenajarea a două spaţii în incinta Centrului Multifuncţional Alter Ego de pe Aleea Mirceşti din Cartierul Solidarităţii. La adăpostul de noapte pentru adulţi de pe strada Gladiolei sunt în momentul de faţă 60 de beneficiari. Pentru a evita supraaglomerarea, pentru prevenirea contaminării cu Covid-19 în rândul oamenilor străzii, Direcţia de Asistenţă Socială Satu Mare a luat decizia să adapteze spaţii din centrul Alter Ego pentru 25 de oameni ai străzii, 15 bărbaţi şi 10 femei. Spaţiul din cadrul Centrului Alter Ego a fost utilat şi amenajat cu sprijinul Organizaţiei Caritas care a donat 25 de saltele şi haine pentru beneficiari şi cu sprijinul Serviciului de Ajutor Maltez care a donat 25 de paturi, ne comunică Adrian Balaj. Crucea Roşie Satu Mare asigură hrana beneficiarilor şi a donat păturile necesare.

 

Zilnic la adăpost se face dezinfecţie de către personal şi beneficiari, iar săptămânal face această activitate o firmă specializată

 

Potrivit interlocutorului nostru, Adăpostul de noapte a luat măsuri ce să îi protejeze pe beneficiari şi pe angajaţi. Astfel, beneficiarii nu au voie să iasă din centru decât pentru urgenţe medicale. În incinta adăpostului nu e permisă intrarea persoanelor din exterior. De asemenea, de mai multe ori pe zi, centrul social de urgenţă este dezinfectat de către personal şi beneficiari, iar o dată pe săptămână vine o firmă specializată să facă o amplă acţiune de dezinfecţie. Aşadar, oamenii fără un acoperiş deasupra capului stau de trei săptămâni încoace zi şi noapte în centru: “Este o situaţie dificilă care putem spune că a dat peste cap şi viaţa beneficiarilor noştri. Pentru a le face viaţa mai uşoară, pe timpul zilei îi implicăm în diverse activităţi de grădinărit, jocuri de societate şi consiliere. De asemenea, le asigurăm din resurse proprii şi cu ajutorul unor firme şi asociaţii din Satu Mare, trei mese pe zi”, ne spune Adrian Balaj – directorul Direcţiei de Asistenţă Socială.

În tot acest timp, dată fiind starea de urgenţă, oamenii legii monitorizează să nu rămână persoane pe străzi, iar în situaţia în care găsesc persoane fără adăpost le duc imediat la Centrul Social de Urgenţă.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with