Image 1
Image 2

Acum suntem cu adevărat în UE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Abia acum suntem cu adevărat în UE. Abia acum vedem cum merg lucrurile la cel mai înalt nivel al conducerii Consiliului European. Cazul Kovesi ne-a aruncat direct în esența, în spiritul Uniunii Europene. Apeluri, avertismente severe, amenințări s-au abătut asupra guvernului român din partea președintelui Consiliului European, a Parlamentului European, a diverși ambasadori. Toți au transmis același mesaj: Kovesi rămâne candidatul pentru procurorul european. Eliberați-o pe Kovesi.

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a citit o scrisoare în plenul ședinței de miercuri în care a arătat că Laura Kovesi se bucură în continuare de sprijinul și încrederea PE pentru funcția de procuror-șef european. Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, a transmis un avertisment dur către guvernul României, reafirmându-și susținerea pentru Kovesi.

În numele a 12 țări, ambasadorul Franței trimite o scrisoare către guvernul român, mai mult amenințătoare decât diplomatică, tot în sprijinul candidaturii Laurei Kovesi la șefia procuraturii europene, deși Franța are propriul candidat la funcția respectivă.
Toți aceștia sunt politicieni și toți și-au expimat opinii în legătură cu justiția, cu un caz din România. Deci, ar putea zice un eurosceptic, și în UE politicul se amestecă în problemele de justiție.

Și în UE merg lucrurile la fel ca în România, numai că pe față, prin declarații ferme sau în scris spun lucrurilor pe nume. Nu se ascund în spatele unor declarații ambigue. Spun pe față că numirea procurorului-șef european se face de politicieni.
Acestea fiind faptele, nu le rămâne politicienilor români decât să acționeze în consecință. Însă la noi nu se poate. O declarație pe față înseamnă amestec în treburile justiției.

Lucrurile trebuie însă nuanțate. Opoziția o poate susține pe Laura Kovesi pe față, dar coaliția de guvernare, respectiv PSD-ALDE, nu poate susține pe nimeni pe față.
Cum a ajuns PSD în această situație ingrată? Este un partid fără relații la nivel internațional. Nu este susținut nici măcar de socialiștii europeni. Olandezul Frans Timmermans face parte dintr-un partid socialist, din aceeași familie politică din care face PSD.

În concluzie, PSD are o problemă. Partidul condus de Liviu Dragnea a devenit nefrecventabil la nivel european. Un partid care câștigă cel puțin în două cicluri electorale peste 30% este considerat un partid mare. În România doar PSD întrunește acest criteriu. Dar pe cât de bune rezultate obține de la ciclu la ciclu, pe atât de instabilă este conducerea lui. Liderii se perindă unul după altul, se neagă unul pe altul.

Nu au timp să-și facă relații la nivel european. Deși s-a botezat ALDE, partidul lui Tăriceanu are exact aceleași probleme în relația cu ALDE european.
S-a ajuns atât de departe încât un politician oarecare din PNL a lansat ideea că PSD vrea să scoată România din UE. La această enormitate PSD nu a avut nicio replică. Și dacă și-ar dori acest lucru nu ar reuși.

Pe o asemenea temă ar putea avea un succes electoral un partid de cinci procente.
PSD nu este capabil nici măcar să explice în exterior natura abuzurilor pe care le-a făcut DNA. Nu poate explica nocivitatea, ilegalitatea protocoalelor secrete cu serviciile secrete.
Pentru atitudinea anti-PSD a politicienilor europeni, din toate familiile politice, trebuie să existe o explicație. Cel mai simplu este să spunem că elementul perturbator este Dragnea.