Image 1
Image 2

Acum să vedem forța UDMR!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Bugetul este un intrument politic. Folosit de fiecare guvern într-un mod pe care consideră că îi aduce avantaje din punct de vedere electoral. Din păcate, abia în subsidiar construcția unui buget de stat se face în interesul general al țării. Făcând o incursiune în trecut ar fi de amintit sălile de sport din timpul Guvernului Năstase. Săli de sport care s-au construit aiurea, pentru un beneficiu electoral.

Ar mai fi de amintit deficitul de 6% din timpul Guvernului Tăriceanu, în condițiile unei creșteri economice și a boomului imobiliar. Apoi pârtiile de schi ale Guvernului Boc, în care s-au băgat milioane de euro și stau pustii. Câtă vreme UDMR a susținut cam toate guvernele de până acum, în unele fiind cooptat la guvernare, altele susținându-le din parlament, a avut partea sa de câștig electoral.

Susține parlamentar și acest guvern. Unul, din câte se pare, din cele mai populiste guverne. În sensul că aruncă cu bani în zone care nu aduc plusvaloare economică, nu contribuie la dezvoltarea țării, ci aduc doar voturi. Investițiile majore ale guvernelor PSD-ALDE de până acum sunt de ordin electoral. Arunci cu bani, culegi voturiȘ iată politica de stat a majorității guvernelor României.

Nu este altfel nici de data aceasta. Dimpotrivă. Faptul că a întârziat prezentarea bugetului cu aproape două luni nu înseamnă că nu s-a muncit la el. S-a muncit mai mult decât altădată pentru că PSD, guvernul actual, vrea să câștige prin buget mai mult decât a câștigat înainte.
Pe de o parte declară că vrea să aloce mai mulți bani pentru investiții, salarii și pensii, pe de altă parte ține să taie din bugetele așa numitelor instituții de forță, serviciile secrete și DNA.

La toată politica de construcție a bugetului nu pot fi excluse cele două partide care susțin majoritatea parlamentară, deci susțin guvernul actual. ALDE este și la guvernare, dar fără UDMR nu trece bugetul. Așadar, UDMR este cheia problemei.
În acest sens au fost câteva declarații ale președintelui Kelemen Hunor. Adunând informații din teritoriu, liderul UDMR cere mai mulți bani pentru administrațiile locale. UDMR este un partid regional, are organizații în județele din Transilvania.

Este normal să fie interesat de modul în care guvernul abordează alocarea banilor în teritoriu. Primarul de Satu Mare și-a arătat nemulțumirea față de intenția guvernului de a lăsa mai puțini bani la administrațiile locale sau de a lăsa toate cheltuielile cu asistații sociali pe umerii primăriilor.

Și într-o formă și în alta primăriile urmau să piardă. Prin urmare PSD, neavând majoritate parlamentară, este prins la zid. UDMR nu va vota bugetul decât în momentul în care va constata că județele nu sunt dezavantajate.
Partidele mici își dovedesc importanța în momentele cruciale. Iar votarea bugetului de stat este un moment important. Din păcate UDMR nu este o formațiune total transparentă. Comunică greu, ignoră deseori chiar informarea propriului electorat.

De data aceasta UDMR va merge până la capăt sau se va mulțumi cu niște firimituri, poate cu niște alocări de sume la mica înțelegere?
Nu doar partidele din arcul guvernamental au un cuvânt de spus. Ar fi interesant de văzut un proiect de buget oferit spre comparație de opoziție. Nu sunt semne că PNL și-ar fi pus specialiștii la muncă. Nu avem senzația că există o alternativă viabilă la actuala guvernare. Asta este marea problemă a partidelor de opoziție. Lasă totul pe seama președintelui Iohannis.

Un Kutuzov al zilelor noastre

Nu încetez să cred că Nicolae Ciucă este un fel de Kutuzov al zilelor noastre. Stă și așteaptă. Așteaptă și gândește. Gândește și așteaptă.