Acum să vedem forţa UDMR! | Informaţia Zilei

Acum să vedem forţa UDMR!

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Bugetul este un intrument politic. Folosit de fiecare guvern într-un mod pe care consideră că îi aduce avantaje din punct de vedere electoral. Din păcate, abia în subsidiar construcţia unui buget de stat se face în interesul general al ţării. Făcând o incursiune în trecut ar fi de amintit sălile de sport din timpul Guvernului Năstase. Săli de sport care s-au construit aiurea, pentru un beneficiu electoral.

Ar mai fi de amintit deficitul de 6% din timpul Guvernului Tăriceanu, în condiţiile unei creşteri economice şi a boomului imobiliar. Apoi pârtiile de schi ale Guvernului Boc, în care s-au băgat milioane de euro şi stau pustii. Câtă vreme UDMR a susţinut cam toate guvernele de până acum, în unele fiind cooptat la guvernare, altele susţinându-le din parlament, a avut partea sa de câştig electoral.

Susţine parlamentar şi acest guvern. Unul, din câte se pare, din cele mai populiste guverne. În sensul că aruncă cu bani în zone care nu aduc plusvaloare economică, nu contribuie la dezvoltarea ţării, ci aduc doar voturi. Investiţiile majore ale guvernelor PSD-ALDE de până acum sunt de ordin electoral. Arunci cu bani, culegi voturiŞ iată politica de stat a majorităţii guvernelor României.

Nu este altfel nici de data aceasta. Dimpotrivă. Faptul că a întârziat prezentarea bugetului cu aproape două luni nu înseamnă că nu s-a muncit la el. S-a muncit mai mult decât altădată pentru că PSD, guvernul actual, vrea să câştige prin buget mai mult decât a câştigat înainte.
Pe de o parte declară că vrea să aloce mai mulţi bani pentru investiţii, salarii şi pensii, pe de altă parte ţine să taie din bugetele aşa numitelor instituţii de forţă, serviciile secrete şi DNA.

La toată politica de construcţie a bugetului nu pot fi excluse cele două partide care susţin majoritatea parlamentară, deci susţin guvernul actual. ALDE este şi la guvernare, dar fără UDMR nu trece bugetul. Aşadar, UDMR este cheia problemei.
În acest sens au fost câteva declaraţii ale preşedintelui Kelemen Hunor. Adunând informaţii din teritoriu, liderul UDMR cere mai mulţi bani pentru administraţiile locale. UDMR este un partid regional, are organizaţii în judeţele din Transilvania.

Este normal să fie interesat de modul în care guvernul abordează alocarea banilor în teritoriu. Primarul de Satu Mare şi-a arătat nemulţumirea faţă de intenţia guvernului de a lăsa mai puţini bani la administraţiile locale sau de a lăsa toate cheltuielile cu asistaţii sociali pe umerii primăriilor.

Şi într-o formă şi în alta primăriile urmau să piardă. Prin urmare PSD, neavând majoritate parlamentară, este prins la zid. UDMR nu va vota bugetul decât în momentul în care va constata că judeţele nu sunt dezavantajate.
Partidele mici îşi dovedesc importanţa în momentele cruciale. Iar votarea bugetului de stat este un moment important. Din păcate UDMR nu este o formaţiune total transparentă. Comunică greu, ignoră deseori chiar informarea propriului electorat.

De data aceasta UDMR va merge până la capăt sau se va mulţumi cu nişte firimituri, poate cu nişte alocări de sume la mica înţelegere?
Nu doar partidele din arcul guvernamental au un cuvânt de spus. Ar fi interesant de văzut un proiect de buget oferit spre comparaţie de opoziţie. Nu sunt semne că PNL şi-ar fi pus specialiştii la muncă. Nu avem senzaţia că există o alternativă viabilă la actuala guvernare. Asta este marea problemă a partidelor de opoziţie. Lasă totul pe seama preşedintelui Iohannis.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517