Image 1
Image 2

Actuala Camera Agricola Maramures va fi desfiintata

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Noua administratie va fi aleasa de fermieri, prin vot secret si nu pe criterii politice

Vesti ingrijoratoare pentru angajatii Camerei Agricole Maramures. Potrivit ultimelor acte normative aparute zilele trecute, institutia cu forma actuala de organizare urmeaza a fi desfiintata. Astfel, se va reinfiinta o altfel de Camera Agricola care, dupa insistente si presiuni venite din partea fermierilor, va fi depolitizata. O noua structura a acestei institutii va fi cunoscuta peste trei luni cand fermierii (doar cei inregistrati la APIA), isi va alege conducerea prin vot secret.

Pentru inceput, in maxim 10 zile se va alege Comitetul judetean de initiativa format din sapte membri (MADR, APIA, ITRSV, MAI si trei reprezentanti ai formelor asociative), care organizeaza alegerile conducerii Camerei Agricole, iar apoi se dizolva. Va fi o procedura asemanatoare ca in cazul alegerilor locale (va fi o campanie electorala, o lista de candidati din randul specialistilor agricoli, va fi un birou permanent format din 9 membri etc.). Dupa cum ne-a informat inginerul consultant Radu Nedelea, Camera Agricola va fi in continuare o institutie de utilitate publica, nonprofit, cu personalitate juridica, creata in scopul de a reprezenta, promova si ocroti interesele agriculturii, zootehniei si silviculturii, cu toate ramurile lor, precum si de a contribui prin toate mijloacele la sporirea productiei tuturor ramurilor agricole, zootehnice si silvice, denumite in continuare domenii ale agriculturii si conexe. Finantarea aparatului tehnic operational se asigura din cotizatii ale agricultorilor membri ai camerelor agricole, dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, dividendele societatilor comerciale infiintate, venituri realizate din activitati economice directe, donatii si/sau sponsorizari, resurse obtinute de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru plata serviciilor de asistenta acordate fermierilor de catre aparatul tehnic operational, alte venituri prevazute de lege.

Noua structura va lucra in parteneriat cu Ministerul Agriculturii

Camera Agricola infiintata in actuala forma va avea mai multe atributii. Astfel, avizeaza scoaterea din circuitul agricol a terenurilor arondate colegiilor, elaboreaza documentatiile pentru schimbarea categoriilor de folosinta a terenurilor, pentru inscrierea in cartea funciara a terenurilor agricole si forestiere, avizeaza taierile de nuci din afara fondului forestier, taierile din plantatiile din afara fondului forestier, sprijina fermierii inscrisi in registrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura in vederea absorbtiei fondurilor, platii directe, platii pentru zone defavorizate, platii compensatorii pentru masurile de agromediu si pentru toate formele de sprijin care pot fi acordate, atat din bugetul Uniunii Europene, cat si din bugetul national, asigura asistenta de specialitate fermierilor care doresc sa isi dezvolte programe de investitii noi si modernizare, certifica calitatea de producator agricol. De asemenea, Camera Agricola contribuie la elaborarea, promovarea si implementarea politicilor agricole sau conexe ca partener al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al celorlalte institutii guvernamentale, organizeaza activitati de perfectionare profesionala a personalului, sustine si asigura activitatea de inovare in domeniul asistentei tehnice acordate agricultorilor si identifica noi surse de finantare etc.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with