Image 1
Image 2

Actorii români ai Teatrului redescoperă varieteul

Moment de satiră politică
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Moment de satiră politică
Moment de satiră politică

    Ultima producţie a secţiei române a Teatrului de Nord în 2014 s-a dorit a fi un spectacol de varietăţi pentru relaxarea publicului, fără pretenţii de mare montare. Poate că era mai bine să nu fie asociat, în titlu, cu precedenta realizare de acest fel, care a fost mult mai bine lucrată.

“Zis şi făcut” a fost primul spectacol al stagiunii 2007-2008 şi, tocmai fiind primul, a fost pregătit cu mare atenţie şi a avut câteva scene memorabile. Cei care l-au văzut îşi mai amintesc poate “scena de divorţ” cu Cristian Dan şi Rora Demeter pe muzica celor de la Stigma, sau pe regretatul Marcel Mirea cântând “Mă iubeşte femeile” înconjurat de toată aripa tânără feminină a trupei, leşinată la propriu după farmecele unui bărbat bine. Şi au fost doar două din multe momente izbutite.

Anca Similar şi Dana Moisuc
Anca Similar şi Dana Moisuc

Să intitulezi producţia lansată în 7 decembrie “Zis şi făcut… reloaded” nu face cinste nici spectacolului de acum 7 ani, nici celui curent, pe lângă faptul că sună ca naiba şi incită, automat, la comparaţii. Desigur, menirea cronicarului este, printre altele, şi asta, să compare realizări trecute cu cele ale prezentului. Dar varieteul de acum e bine să fie luat aşa cum e: o încercare onorabilă de a descreţi frunţile oamenilor la final de an. Că dacă ne apucăm de comparaţii ne zboară gândul la spectacolul “La Iunion, birjar!” adus de Teatrul “Regina Maria” din Oradea anul trecut, şi din nou e o pistă care ne-ar face să părem răutăcioşi.

Acestea fiind spuse, spectacolul regizat de Andrei Mihalache are câte ceva pentru toate gusturile şi dă aproape tuturor membrilor trupei ocazia să se facă remarcaţi. Există o serie de mici scenete, urmate de o compoziţie mai largă, o parodie la “Romeo şi Julieta” cu momente realmente reuşite de comedie, finalizată cu un cântec potrivit contextului: “Ale tale, ale tale sărutări criminale…”.  Urmează o nouă serie de scenete dedicate veşnicului subiect “el şi ea”, apoi momente muzicale în general bine cântate (s-a lucrat cu un specialist de revistă, băimăreanul Dorin Griguţă), săgeţi îndreptate spre lumea politică şi showbiz, un spectacol onest, dar care nu prea produce momente de haz total.

Carol Erdos şi Rora Demeter
Carol Erdos şi Rora Demeter

Sunt însă prestaţii care ies în evidenţă. Exemple: scena “underground” cu Sorin Oros, Bianca Cuteanu şi Dorin C. Zachei, scena cuplului bătrân, realizată cu grijă şi multă poezie de Carol Erdos şi Rora Demeter, apariţiile frumoase ale Danei Moisuc la revenirea pe scena sătmăreană, prezenţa proaspătă a Dorinei Nemeş, momentul muzical al lui Vasile Blaga. Sunt şi scene cam trase de păr (cea cu perlele elevilor, de pildă). În rolul moderatoarei, Ioana Cheregi are farmec şi se străduieşte să scoată cât mai mult dintr-un text mult prea didacticist, care putea fi mai scurt. Episodul cu mitocanul snob, întruchipat convingător de Dorin C. Zachei, ne duce automat cu gândul la nişte notabili ai zilei care dau pe la spectacolele din oraş din an în paşte şi exclusiv ca să fie văzuţi, nu că le-ar păsa lor cât de bun sau rău e actul artistic la care se prefac că asistă.

Spectacolul va rula mult şi în ianuarie, şi trebuie luat ca atare: o seară lejeră la teatru. Tot în ianuarie se pregăteşte “Ivan Turbincă“ şi un alt “reloaded” (al patrulea din această stagiune!), o versiune aproximativ feminină a comediei de club semnate de Sorin Oros. Vestea bună e că tot în ianuarie se porneşte pe drumul spre “O scrisoare pierdută“, care ar trebui, măcar teoretic, să fie un spectacol bun.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with