Image 1
Image 2

Actorii au ieşit în stradă să-şi ceară drepturile

Grevă Actori - pichetarea primăriei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Grevă Actori - pichetarea primăriei
Grevă Actori – pichetarea primăriei

Marţi, 23 septembrie, aproximativ 100 de persoane au ieşit pe platoul din Piaţa 25 Octombrie pentru a picheta sediul Primăriei, cu toate că Mircea Govor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare şi prefectul Eugeniu Avram le-au promis că îşi vor primi banii până luni, 29 septembrie.

Până în prezent, gravitatea neacordării la timp a salariilor nu a fost atât de sesizabilă. Acest lucru însă s-a schimbat în momentul în care, negri de supărare, actorii ambelor secţii s-au certat efectiv cu oficialităţile, solicitându-le să îşi ceară scuze public pentru tot ce li se întâmplă.
Un astfel de precedent nu a mai avut loc în municipiul nostru. Salariile actorilor, atât ale celor de la secţia română, cât şi ale celor de la secţia maghiară nu au mai fost acordate din luna august. Motivele invocate pentru a justifica această lipsă a banilor nu au fost nici pe departe mulţumitoare. Răbdarea celor 131 de angajaţi ai instituţiei de spectacole a ajuns la limită, astfel au decis să iasă în stradă pentru a grăbi procesul de suplimentare a bugetului şi bineînţeles pentru a aduce la cunoştinţa întregii opinii publice că nu sunt trântori, aşa cum primarul Dorel Coica a insinuat în declaraţiile făcute cu o săptămână în urmă.
După conferinţa de presă de luni, 22 septembrie, organizată de Sindicatul Liber Scena, actorii şi ceilalţi angajaţi ai Teatrului s-au mobilizat şi însumând un număr de aproximativ 100 de persoane s-au pregătit să picheteze sediul Primăriei. Spre surprinderea lor, înainte de ora stabilită şi anume 10.30, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor au ajuns primarul Dorel Coica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mircea Govor şi prefectul Eugeniu Avram, cu siguranţă fără ca vreunul dintre ei să prevestească ceea ce s-a întâmplat.
Cu gândul de a-i face să renunţe la proteste, oficialii au încercat să le explice actorilor că totul se va rezolva şi că până luni banii vor fi în conturile lor. “Pentru întârzierea salariilor sincer mie îmi pare rău. Acum se vor găsi soluţii ca în câteva zile să vă primiţi salariile restante şi în acelaşi timp să  primiţi pentru luna octombrie, noiembrie şi decembrie banii la timp, aşa cum le primim şi noi. Aveţi dreptate, noi ne-am primit salariile şi aşa trebuie să le primiţi şi voi, pentru că aţi muncit“, a declarat prefectul Eugeniu Avram.
Actorii au început să le ceară explicaţii pe un ton ridicat, solicitându-i primarului Dorel Coica să îşi ceară scuze public pentru afirmaţiile în care îi făcea trântori. “Nu cred că eu v-am făcut trântori. Dacă vreţi să ne înţelegem civilizat – bine, dacă nu – e opţiunea dumneavoastră. Dacă trebuie să vă ceară cineva scuze, acela este Sorin Oros, care v-a manageriat şi v-a adus în această situaţie. Eu atât vă spun, va avea loc şedinţa de Consiliu local joi, vom suplimenta bugetul şi vom încerca să vă acordăm salariile până la sfârşitul anului”, a răspuns Dorel Coica.

teatru2

 

 

 

 

 

 

 

teatru 1

 

 

 

 

 

 

 

 Consiliul Judeţean ar putea prelua instituţia de cultură

Mircea Govor, în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, le-a spus actorilor că în cel mai rău caz, dacă bugetul Primăriei nu dispune de banii necesari pentru suplimentarea bugetului Teatrului, instituţia pe care o reprezintă îi va ajuta, sau chiar îi va prelua în gestiune. “Eu nu vreau să vă  jignesc, eu nu vreau să vă supăr, am venit să vorbim civilizat şi să vă explic ce se va petrece pe mai departe. O să am o întâlnire cu primarul separat, iar dacă banii necesari nu există, Consiliul Judeţean va prelua activitatea dumneavoastră. Sper că nu se va ajunge din nou aici, sper ca lucurile să se rezolve“, explică Mircea Govor.
Nici cu aceste aspecte actorii nu au fost de acord, din punctul lor de vedere Teatrul de Nord nu este o minge de ping-pong care să fie o dată la un ordonator de credite, apoi la altul şi tot aşa. După plecarea oficialilor, membrii Sindicatului Liber Scena, condus începând cu această dată de actriţa Carmen Frăţilă, au votat ieşirea în stradă. “Deşi foarte târziu, conducerea judeţului şi cea a municipiului au decis să vină la noi pentru a media acest conflict. Am decis în urma unui vot să ieşim pe platou pentru a picheta sediul Primăriei“, a declarat Carmen Frăţilă.
Actorii ambelor secţii şi alţi angajaţi ai Teatrului de Nord au format un semicerc în faţa Palatului Administrativ, de unde nu s-au mişcat 40 de minute. Cu pancarte la gât pe care scria “Spune nu cerşetoriei – campanie pentru drepturi salariale“, cu două panouri pe care scria “Sunt Artist / Asta nu însemnă că lucrez GRATIS / Am datorii la fel ca voi / Arta nu este lipsă de ocupaţie / Arta reprezintă timpul meu, efortul meu, munca mea / Şi aşa îmi câştig pâinea“, aceştia au oferit un spectacol ce cu uşurinţă a stârnit râsul. Au expus prin intermediul pantomimei situaţia în care se găsesc, mai exact momentele dezamăgitoare când aflaţi în faţa bancomatului, acesta nu indică nici o sumă de bani în cont. De asemenea, au citit în stilul lor actoricesc şi somaţiile primite de la bănci pentru neplata ratelor la timp, dar şi articolul din Constituţie care prevede accesul la cultură.
În finalul  manifestării, actorii au decis să se concentreze şi pe mai departe, aşa cum au făcut-o până acum, pe munca pentru care cer să fie remuneraţi. Aceştia nu vor mai ieşi în stradă. Carmen Frăţilă, noul preşedinte de sindicat, a precizat totuşi că dacă nu îşi vor primi banii vor relua protestele.

9 comentarii

  1. Domnul Coica si-a dovedit inca odata incompetenta. Lasind la o parte faptul ca a pus la Teatru un manager care n-are legatura cu domeniul, daca ar fi destept si-ar da seama ca nu actorii trebuie sa-i ceara socoteala lui Oros, pentru ca nu ei l-au pus. Coica sa le plateasca actorilor salariile, apoi sa faca ce vrea cu Oros: sa-l laude, sa-l critice, sa recupereze banii de la el. Dar Coica a procedat ca orice politruc care se respecta, adica a aratat cu degetul spre altii.

  2. D-le COIca daca nu sunteti in stare sa gestionati problemele acestui oras mergeti dracului cu managerul de BABut cu tot de unde ati venit si lasati pe alti sa conduca acest oras Sunteti incapabil sa faceti ceva in acest oras stiti numai sa dati din gura: bine ca pentru chefuri sunt baniSi mai terminati cu minciunile si spuneti-ne ce cauta derbedeul de Taranu la conducerea teatrului cind n-are nici in clin nici in mineca treaba cu actoria plus ca are scoala ca si Govor – Stef. MIZERABILILOR-PROFITORILOR

  3. Asa se inatampla cand in fruntea institutiilor de cultura sau de educație se pun niste rahaturi. Incepe sa pută rău și se adună muștele și ți se face rău. Cred ca ar trebui trasa apa pe ei și trmiși pe fosa septică acolo unde le e locul. Teatrul trebuie condus de actori, precum biblioteca de bibliotecari și școala de profesori bine perfecționați.
    Cred că așa cum se găsesc anula bani pentru toate lăturile de manifestări gen ( zilele județului, orașului, comunei… ) se pot găsi și pentru actori. Chiar era nevoi să iasă așa trist în stradă pe vremea asta ca să li se spună că pe 29 sept. iși vor lua salariu? SĂ VĂ FIE RUȘINE !!!

  4. Trebuie sa vedeti in ce mizerie lucreaza oamenii acestia talentati.
    asa-zisul teatru este ca o cocina de porci, cade totul de pe pereti, veceurile sunt antice, miroase peste tot a mucegai. Ti-e si jena sa
    mergi la teatru chiar daca iubesti arta.
    Inteleg ca si salariile sunt de mizerie.
    Vorba aia… Bieti actori…”

  5. Actorii au o condiţie pe care trebuie să o respecte. Nu pot umbla oricum pe stradă şi trebuie să se autoperfecţioneze continuu. Ca şi doctorii.

    Dar pentru primarul nostru acest lucru este prea mult.

    Mie mi-e ruşine că acest KOI KA este primarul municipiului. De nenumărate ori a demonstrat că habar nu are ce înseamnă a conduce un oraş. De Băbuţ nici nu mai pomenesc. Maaaaare manager, că doar este înalt.

Lasă un răspuns

Connect with

Proteste împotriva creșterii bugetului militar în Japonia

MITING PENTRU PACE

Proteste împotriva creșterii bugetului militar în Japonia

Parlamentul japonez a aprobat joi bugetul pentru anul fiscal 2024 începând din aprilie, în valoare totală de 112,57 trilioane de yeni (aproximativ 744 de miliarde de dolari). Bugetul de apărare al țării pentru noul an fiscal a înregistrat o creștere de 16,6 la sută, atingând un record de 7,92 trilioane de yeni, adică 56 miliarde de dolari.