Image 1
Image 2

Ceferiştii sătmăreni au oprit lucrul timp de două ore

Gara Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Gara Satu Mare
Gara Satu Mare

6 trenuri au fost oprite în judeţul Satu Mare

    Miercuri, 23 aprilie, între orele 7 şi 9 a avut loc la nivel naţional o grevă a angajaţilor Căilor Ferate Române (CFR).
    Potrivit sindicaliştilor această grevă a avut loc datorită eşuării negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

    La nivelul judeţului Satu Mare 6 trenuri au fost oprite în staţii între orele 7 şi 9. La nivel naţional 131 de trenuri au fost oprite în staţii.
    Feroviarii cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, încheierea unui nou contract colectiv de muncă şi majorarea salariilor cu 10 procente.

 

 

“Protestul nu este organizat de sindicate. Va fi vorba despre o încetare voluntară a lucrului de către cei implicaţi în circulaţia trenurilor, pentru a trage semnale de alarmă actualilor şi foştilor guvernanţi legate de faptul că în ultimii cinci ani nu au primit niciun procent în plus la salarii. Negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eşuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor fiind astăzi (marţi – n.r.). Noi i-am informat pe angajaţi că a eşuat negocierea. Miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la 17.00”, a spus Frăţică, pentru Mediafax.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a spus că are “informaţii” privind oprirea temporară a lucrului miercuri dimineaţă, subliniind însă că eventualul protest nu este organizat de sindicate.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor de numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

CFR Călători:Sindicaliştii au cerut majorare salarială de 10%. Oferta noastră – 4% şi fără concedieri

CFR Călători informează că, la negocierea unui nou contract colectiv de muncă, administraţia companiei a oferit o majorare salarială, în medie, de 4% şi faptul că nu vor fi făcute concedieri colective de personal, în timp ce sindicaliştii au cerut 10%.

“Administraţia CFR Călători informează că pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă au fost derulate toate etapele prevăzute de lege. Negocierile între administraţie şi organizaţiile sindicale mandatate, care au început la data de 19.02.2014 şi s-au desfăşurat pe o perioadă de 60 de zile calendaristice conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de muncă”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi seară, după ce sindicaliştii de la Mişcare Comercial au anunţat că angajaţii vor protesta miercuri, timp de două ore, oprind lucrul.

Potrivit CFR Călători, pentru finalizarea şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, administraţia companiei a prezentat organizaţiilor sindicale mandatate o ofertă finală, care cuprinde îmbunătăţirea încadrării personalului pe clase de salarizare şi a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergenţă, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creşterea fondului de salarii cu 2,4%.

“Oferta administraţiei înseamnă transpunerea în câştigurile individuale ale salariaţilor a unei creşteri, în medie cu 4% şi fără concedieri colective de personal. Creşterea salariului brut lunar pentru funcţiile cu numărul cel mai mare de salariaţi pot fi în medie de: 5,13% pentru funcţiile de sef tren siconductor tren, 5,68% – pentru funcţiile de mecanic locomotivă-automotor si revizor tehnic vagoane, 4,65% – lăcătuş montator agregate energetice şi de transport si electrician montator de instalaţii electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru funcţiile de: tehnician, contabil, inginer, economist si sef serviciu”, se mai precizează în comunicat.

Administraţia CFR Călători apreciază că, în contextul bugetar impus, sunt create toate premisele astfel ca, prin încheierea unui nou contract colectiv de muncă, salariaţii CFR Călători să beneficieze de aceste drepturi.

CFR Călători susţine, în acelaşi context, că organizaţiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salarială de 10%.

Reprezentaţii companiei avertizează că, deoarece Contractul Colectiv de Muncă pe anii 2012-2014 a expirat la 19 aprilie 2014, în situaţia în care organizaţiile sindicale mandatate nu semnează noul contract colectiv de muncă, toţi salariaţii vor beneficia doar de drepturile actuale prevăzute în contractele individuale de muncă, iar salariile rămân la valoarea actuală.

4 comentarii

  1. Acum este momentul: In 2014 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Afli mai multe detalii pe site-ul:Fonduri Europene Nerambursabile Ro

  2. Sunt de acord cu @observator. In schimb nu sunt de acord cu grevele spontane neorganizate in mod civilizat de sindicate !!!. Atunci pt. ce sunt sindicatele ? daca membri acestora fac greve dupa capul lor !. De batjocura calatorilor care au mers la gara si n-au putut calatori nu s-au gandit acestia ?. De ce nu a fost anuntat oficial aceasta greva cu o saptamana inainte pt. ca cei care aveau in plan sa calatoreasca sa aleaga o alta varianta ?. Drept urmare propun disponibilizarea urgenta al tuturor care au participat la aceasta greva spontana si angajare a altora care doresc sa munceasca !. Este inadmisibil ca unii angajati sa-si faca de cap dupa voia lor si in asemenea hal, sa santajeze statul in detrimentul populatiei din ale caror bani traiesc !. Daca considera ca nu pot trai din banii pe care-i primesc, n-au decat sa-si caute un alt loc de munca mai bine platit !.

  3. Este absolut necesara privatizarea companiilor CFR CU INVESTITORI STRATEGICI,cu contracte intocmite de persoane competente,nu de ‘prieteni’ politici.
    Sunt convins ca situatia lor s-ar schimba repede in bine,ar dispare CAPUSELE care le-au adus in FALIMENT NEDECLARAT.
    Oare mai tine cineva socoteala la cat se ridica pierderile lor? toti acei bani i-am acoperit noi,din impozite si taxe,iar altii au furat cu contracte,facturi…Necolaiciuc si multi altii…

Lasă un răspuns

Connect with

HOTĂRÂRE DE GUVERN

Ordonanța cu comasarea alegerilor, adoptată

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că în şedinţa extraordinară de vineri, 8 martie, a Executivului a fost adoptată ordonanţa de urgenţă care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie.