Actele necesare subventiei pentru bovine se depun in 1-30 octombrie

Scris de Ioan Aniţaş, 05 octombrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru anul 2010 prima se acorda o singura data pe an

Asa cum anuntam in urma cu putin timp, reprezentantii Agrostar si cei ai Ministerului Agriculturii au stabilit conditiile de acordare a subventiei pentru bovine in acest an.

Pe aceasta tema, la sfarsitul saptamanii trecute, Viorel Pintea – directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Satu Mare si Viorel Bente, sef de serviciu in cadrul acestei institutii au avut o intalnire cu presa.
Cei doi au prezentat conditiile de acordare a primei pe exploatatia de bovine, dar si actele necesare pentru intocmirea dosarului de solicitare.

Functionarii vor sa indrepte unele greseli

Directorul Pintea a tinut sa faca unele precizari cu privire la modul in care s-a derulat in anii anteriori aceasta actiune de larg interes pentru crescatorii de bovine, dar si unele masuri menite a indrepta din mers greselile comise in special de catre functionarii publici.
El a mentionat ca relatia directa dintre functionarul public si fermier poate fi una paguboasa. Dupa cinci ani de munca in acest domeniu ar fi cazul sa se schimbe unele lucruri in folosul fermierului, dar si al agriculturii. Este cazul ca solicitantii sprijinului financiar sub forma platilor directe pentru bovine sa ajunga la ghiseu cu toate actele solicitate de proceduri, puse intr-un dosar plic.
Omenii sa nu se bazeze ca in lipsa unor copii ale actelor solicitate acestea vor fi rezolvate de catre functionarii de la ghiseu.
Incepand de la aceasta campanie, oamenii sa nu fie surprinsi ca vor fi refuzati de a li se primi dosarele incomplete. Vor fi obligati sa faca drumuri multiple daca nu se conformeaza procedurilor. Nu vor putea solicita nici macar copii xerox dupa anumite acte. Functionarii APIA lucreaza anual cu aproximativ 50.000 de dosare privind platile si nu mai pot adopta atitudinea anterioara.
Au fost multe situatii in care structura si formarea lor profesionala i-a dezavantajat pe functionari.
Au acordat tot sprijinul posibil, i-au suplinit pe fermieri in completarea actelor, dupa care au fost actionati in instanta, unii ca persoane individuale, dar au fost si situatii in care a fost tarata institutia in instanta. Toate acestea au adus prejudicii imense intregii agriculturii.
Ca urmare a unor nereguli, sunt si pe mai departe situatii dificile. Neconformitatile gasite pun o serie de fermieri in situatie nedorita. Sunt obligati sa restituie fondurile primite ca necuvenite, incepand din anul 2007.
Odata cu preluarea celor aproximativ 10.000 de dosare pentru subventia la bovine, se vor implementa noile reguli care sa puna lucrurile la punct.

Dosarele de subventie se depun la sediul judetean APIA

In cea de a doua parte a intalnirii cu presa, Viorel Bente a prezentat detalii tehnice privind solicitarea platilor directe pentru bovine. Beneficiarii sunt crescatorii de animale
Termenul de depunere a solicitarilor este 1-30 octombrie. Pentru anul 2010 prima se acorda o singura data pe an, in functie de efectivul de bovine inregistrate in Registrun National al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2008, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: exploatatia sa aiba minimum trei capete; varsta bovinelor sa fie de minimum sase luni; exploatatia sa fie inregistrata in Registrul National la data solicitarii primei. Cea de a doua situatie se refera la exploatatiile existente la 31 ianuarie 2009, pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009.
Si in acest caz numarul minim de animale trebuie sa fie trei capete, varsta de minimum sase luni la 31 ianuarie 2009, exploatatia sa fie inregistrata. Pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 februarie 2009 – 31 ianuarie 2010, se ia ca data de referinta situatia din 31 ianuarie 2010.
Exploatatia trebuie sa aiba minimum trei bovine la 31 ianuarie 2010, varsta acestora sa fie de minimum sase luni, exploatatia sa fie inregistrata. Pentru fiecare din situatiile mentionate, solicitantii primei de exploatatie nu au voie sa aiba datorii fata de bugetul de stat si;sau local.
Pot beneficia de prima de exploatatie si persoanele fizice care in cursul anului 2010 si-au schimbat forma juridica., conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului Nr. 44;2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate.

Acte necesare

Dosarul prin care se solicita prima pe exploatatie trebuie sa contina: copie dupa actul de identitate; codul unic de inregistrare fiscala;certificatul de inregistrare ; copie dupa documentele care atesta provenienta animalelor pentru exploatatiile infiintate in perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009;1 februarie 2009 – 31 ianuarie 2010; declaratie pe proprie raspundere ca animalele pentru care se solicita prima nu au fost eligibile la plata pentru prima in anul 2008 si;sau 2009, cu exceptia transferului integral al exploatatiei si al animalelor; declaratie pe proprie raspundere cu numarul de bovine detinute la data depunerii cererii, in vederea reactualizarii bazei de date la nivelul Ministerului Agriculturii; declaratie pe proprie raspundere ca nu au datorii restante la bugetul de stat si;sau la bugetul local, la data solicitarii primei; copii ale documentelor care atesta schimbarea formei organizatorice, daca este cazul; dosar plic.
Este de remarcat faptul ca si la bovine vor fi verificate toate exploatatiile, asa cum s-a procedat la ovine si caprine.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.