Image 1
Image 2

Acalmia de după alegeri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe cât de tensionată este campania electorală, pe atât de leșinată este perioada de după alegeri. Cei învinși caută scuze pentru eșecul lor, iar cei victorioși intră într-un fel de transă, uitând cam tot ce au promis în campanie. Trezirea la realitate vine foarte repede, pentru că urmează alegerile parlamentare. Distanța scurtă dintre locale și parlamentare obligă partidele să nu lase armele jos decât pentru un foarte scurt răgaz. Aleșii locali, odată instalați în funcții, și-ar dori puțină liniște.

Din nefericire pentru ei, tocmai din cauza alegerilor următoare, liderii centrali îi imping de la spate îndemnându-i la muncă.

La o lună după alegeri avem o anumită situație care pare să fie în favoarea PSD. Rod al alegerilor într-un singur tur, partidul lui Liviu Dragnea a obținut cel mai mare număr de primari. Dar și la votul politic pentru consiliile județene PSD s-a plasat pe locul întâi. Are președinți de CJ în 29 de județe. UDMR are cinci, iar PNL șapte.

Cum primarii și președinții se transformă în vârfuri de atac în campaniile pentru parlamentare, la prima vedere s-ar părea că PSD se va situa pe primul loc și la legislative. Dar primul loc nu înseamnă și victoria finală. Și în 1996 a fost pe primul loc, dar nu a intrat la guvernare.  Există un factor determinant în formarea alianțelor peste care nu s-a trecut niciodată: președintele. Un simplu calcul arată că PSD are doar a doua șansă. Din perioada în care era condus de Ion Iliescu, apoi de Adrian Năstase și Mircea Geoană, PSD nu a reușit să treacă de 35%.

A găsit o formulă de succes doar în 2012, când a intrat în alegeri sub sigla USL. După patru ani lucrurile stau cu totul altfel. PSD are doar un singur aliat, mult mai mic decât era PNL. Partidul lui Tăriceanu abia trece pragul electoral. Cu tot efortul, PSD și ALDE pot obține în jur de 40%, plus minus trei procente. Datorită acestui tip de calcul politic, aleșii locali nu se implică cu entuziasm în campania electorală.

Spre disperarea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD dă semne de neliniște, face zilnic declarații, încearcă să creeze evenimente. Practic, el a intrat deja în campanie, în vreme ce restul partidului dormitează. Frământările  liderului PSD sunt evidente, făcând lucruri care în mod normal nu i se potrivesc. Astfel Dragnea a lansat zvonul că președintele Iohannis s-ar fi întâlnit cu Gabriel Oprea și Valeriu Steriu cerându-le să accepte fuziunea UNPR cu PNL. S-a dovedit a fi o minciună.

A urmat un alt lucru care în mod normal nu se face. Și nu-i stă în caracter lui Liviu Dragnea. Totuși, el a făcut public faptul că l-a sunat premierul Cioloș pentru a-l informa despre remanierea celor patru miniștri. Liviu Dragnea a ieșit la rampă și a afirmat că premierul i-ar fi spus că vor urma și alți miniștri, cu referire directă la ministrul de la Justiție și cel de la Agricultură.

remierul a infirmat că ar fi spus așa ceva. Dacă nu se confirmă, imaginea de zvonist a liderului PSD se va îngroșa. Nu mai amintim de promisiunea făcută lui Victor Ponta că îl va susține pentru șefia Camerei Deputaților. Nu s-a ținut de cuvânt, drept pentru care și-a făcut un dușman din fostul său șef.

De fapt te obligă poziția să fii altfel decât ești în realitate. Nu doar Dragnea s-a schimbat și se schimbă pe zi ce trece. Toți cei care ajung la putere, într-o funcție care le permite să aibă la mână și pâinea și cuțitul, suferă transformări de personalitate. Pe unii îi atinge paranoia foarte repede. La alții beția puterii se instalează în timp.

Caracterele slabe, oamenii slab pregătiți intelectual, sucombă sub greutatea funcției. În condițiile unei legi electorale foarte stricte, cum a fost și la locale, cei aleși în iunie în funcțiile de primari sau președinți de consilii județene nu vor mai avea importanța pe care o aveau în trecut. De aceea, acalmia care i-a cuprins după locale se va prelungi până în preajma alegerilor.