Image 1
Image 2

Academia Comercială Satu Mare lichidează trei specializări

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei, 30 de specializări sau programe de studii universitare de la opt universităţi intră în lichidare începând cu anul universitar 2017-2018.


Între acestea se află şi specializările din domeniul de licenţă “Contabilitate”, respectiv “Contabilitate şi informatică de gestiune”, “Management” şi “Finanţe şi bănci” de la Fundaţia “Academia Comercială” Satu Mare.
Pe lângă Fundaţia “Academia Comercială” din Satu Mare, pe lista celor 30 de specializări care vor fi desfiinţate intră şi programe de studiu de la alte şapte universităţi din ţară. Este vorba despre Universitatea Oradea, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, Universitatea “Titu Maiorescu” din Bucureşti, Universitatea “Bioterra” din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea “Sapientia” din Cluj-Napoca.
Proiectul Ministerului Educaţiei este pus în dezbatere publică până în data de 24 februarie 2016.

Activitatea Academiei Comerciale va continua

L-am rugat pe prof.univ.dr. Marin Andreica, rectorul instituţiei, să ne spună, concret, cum vede aplicarea acestui proiect, în ce fel afectează instituţia, ce specializări va avea academia pe viitor. Redăm în cele ce urmează răspunsul său.
“Explicaţia este următoarea: cele trei programe de licenţă (specializări) erau acreditate (unele chiar reacreditate) încă în urmă cu câţiva ani!
Conform legislaţiei, trebuia anul acesta să depunem la ARACIS documentaţia de acreditare instituţională. Un capitol al acesteia prevede proiecţiile bugetare pentru viitorii ani! Pentru a realiza aceste proiecţii, am efectuat un sondaj cu scopul de a estima intenţiile absolvenţilor de a urma cursurile la forma de învăţământ la zi în cadrul instituţiei noastre. Am constatat că numai cca 30% din cifra de şcolarizare intenţionau să urmeze aceste cursuri, restul optau pentru învăţământ la distanţă sau cu scutire de frecvenţă. Ori noi nu avem acreditate astfel de forme de învăţământ şi am fi fost în ilegalitate dacă ne acopeream cifra de şcolarizare cu absolvenţi care lucrează în străinătate şi veneau doar la examene. În astfel de condiţii nu am fi îndeplinit indicatorii de management financiar. Totuşi, activitatea de învăţământ şi de cercetare o vom continua atât în cadrul unor consorţii cu universităţi acreditate cât şi în cadrul Fundaţiei.
Anul acesta vom continua organizarea Conferinţei internaţionale “Dezvoltare durabilă în condiţii de instabilitate economică”, la care avem deja anunţate un mare număr de personalităţi ştiinţifice care intenţionează să revină la Satu Mare. Lucrăm la proiecte de cercetare în cadrul unor consorţii şi avem în vedere înfiinţarea unui centru european de pregătire într-un domeniu pe care o să vi-l comunicăm după autorizarea acestuia. În concluzie, vom continua activitatea didactică în aceleaşi condiţii la cele trei programe de licenţă în cadrul unor consorţii cu universităţi acreditate.
Studenţii actuali nu sunt afectaţi cu nimic, fiindcă activitatea didactică se desfăşoară normal până la absolvirea lor!”, a precizat în încheiere rectorul Marin Andreica.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with