Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Abuz de coloană

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 octombrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Tragicul eveniment soldat cu moartea unui poliţist aflat în fruntea unei coloane oficiale declanşează o amplă dezbatere  publică pe vechea dispută „noi, poporul” şi „ei, politicienii”.

În timp ce oamenii obişnuiţi stau la cozi interminabile într-un trafic supraaglomerat, „Ei” dau drumul la girofare şi în maşinile de lux gonesc cu peste o sută de kilomentri pe oră. Moartea motociclistului a reactivat memoria colectivă.

La fel ca lipsa alimentelor şi cozile interminabile din epoca de aur şi  blocarea circulaţiei oferea un prilej în plus de a-l înjura pe Ceauşescu. Accidentul în care a fost implicat ministrul de interne Gabriel Oprea a ricoşat în coloana preşedintelui Klaus Iohannis. Ieri colona prezidenţială a fost claxonată din plin pe bulevardele din Capitală.

Preşedintele are un interes personal în această chestiune. S-ar părea că dintre toţi demnitarii el se plimbă cel mai mult. Face zilnic drumul de la vila de la marginea Bucureştiului în care locuieşte, la Cotroceni. Se mai deplasează destul de des şi la Sibiu. Mai sportiv, probabil premierul Ponta circulă şi ca persoană particulară. Îi place să conducă, fiind amator de curse. Din acest motiv i-a şi spus ministrului Oprea că a primit o lecţie.

    Populaţia percepe şirul de maşini închise la culoare care circulă cu peste o sută de km pe oră prin localităţi ca un gest de dispreţ şi aroganţă. Pe scurt, coloanele oficiale nu sunt foarte populare în rândul maselor. Oamenii simt că dincolo de geamurile negre se află nişte parveniţi, nişte indivizi care s-au îndepărtat de viaţa reală. În campaniile electorale, candidaţii ştiu că girofarurile nu dau bine şi nu le folosesc. Când au nevoie de voturi demnitarii se comportă ca nişte oameni normali.

    Accidentul care a declanşat reacţia dură a opiniei publice faţă de abuzul de coloană coincide cu o ordonanţă de urgenţă prin care li se atribuie şefilor de partide protecţia SPP. Fiecare va fi păzit ca şi când ar reprezenta o comoară naţională. Mai mult, li se dă dreptul şi adjuncţilor de miniştri să folosească antemergători. În fruntea fiecărei maşini oficiale se va afla câte un motociclist, care poate da într-o groapă apărută brusc în mijlocul drumului. Au dreptul la coloană şi mai marii bisericii. Patriarhul are în faţă o maşină a poliţiei cu girofar. Nici acest lucru nu a fost primit cu satisfacţie de opinia publică.

De fapt, toate privilegiile sunt privite cu neîncredere, poate chiar cu ură, de populaţie. Până acum nu s-a vorbit decât sporadic despre abuzul de coloană. Cum va fi rezolvată această problemă? Soluţiile ar trebui să vină de la guvern. Victor Ponta are un bun prilej de a-şi spune punctul de vedere. Cu această ocazie poate tăia şi din alte privilegii ale clasei politice.

Multe şi mărunte, unele conferite de lege, altele luate prin abuz sau urmare ale unor cutume, privilegiile clasei politice se înmulţesc pe măsură ce drepturile simplilor cetăţeni se diminuează sau, mai grav, se încalcă. Este o părere generală care determină imaginea proastă a clasei politice, indiferent de partid. Cine va fi omul politic providenţial care va schimba această stare de lucruri?

Abonează-te acum Online!