Audienţe în direct cu eva laczko, invitaţi: Kovacs Emil, Koter Laszlo. Titlul emisiuni: Muveszbaratsagok: Koter es Kovacs (Prietenii între artişti: Koter şi Kovacs).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Horia Adrian Ungur,Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Scandalul din justiţie versus scandalul din politică. (reluare) 02.30 Cultură,cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Pop.Titlul emisiunii: Munca-o modalitate de a rămâne tânăr. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 05.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu eva laczko, invitaţi: Kovacs Emil, Koter Laszlo. Titlul emisiuni: Muveszbaratsagok: Koter es Kovacs (Prietenii între artişti: Koter şi Kovacs).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Gaspar Gyorgy. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Gabriel Gorgan. Titlul emisiunii: Tineri în faţa provocărilor timpului actual. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Horia Adrian Ungur,Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Scandalul din justiţie versus scandalul din politică. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – rapor la 3650 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură cu Laczo Ev,invitat: Muzsnai Arpad.Titlul emisiuni: Paskandi-Dsida- Jakobffz napok. 15.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum învingem depresia? 16.25 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Ştefan Szilagyi. Titlul emisiunii: Fotbalul juvenil în atenţia ASJ şi ISJ. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Formaţia Clasic . 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gheorghe Cormoş, Ioan Tipu Sălăjanu. Titlul emisiunii: Scrisul sătmărean în context local şi naţional.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Info Studio cu Laczko Eva, invitaţi: Lochli Tunde, Kegyes David.Titlul emisiunii:Mosolyhaz – az orom oazisa(Casa Zânelor – oază de bucurii). 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 23.30 Ştiri

Absenţi motivaţi

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Absenţa României de la Forumul Economic de la Davos este unul dintre cele mai proaste semnale pentru guvernul PSD-ALDE. Cu premier interimar sau nu, o ţară care se ia în serios nu-şi poate permite să rateze o asemenea ocazie. Anul acesta participă peste 3.000 de persoane, de la preşedinţi şi prim-miniştri până la reprezentanţii celor mai puternice firme din lume, bancheri, ziarişti, lobbyşti. Anul acesta va fi prezent şi Donald Trump, deşi de regulă preşedintele SUA nu obişnuia să se deplaseze în Elveţia. 

Absenţa României este cu atât mai vizibilă cu cât sunt prezente Bulgaria, Ungaria, Ucraina, ţările baltice, dar şi ţări din Africa. În mod sigur nu suma, cuprinsă între 60.000 şi 600.000 de euro, în funcţie de numărul de participanţi, oficiali şi firme, a împiedicat guvernul român să stea acasă. Motivul ar putea fi legat de căderea guvernului Tudose.

Este greu de crezut că formalităţile de participare trebuiau făcute în ultima clipă. Cel mai probabil guvernul Tudose a preferat să nu participe pentru a nu trezi suspiciuni prezenţa unor oameni de afaceri români. Politicienii se tem atât de mult că vor fi acuzaţi de corupţie încât se feresc ca de dracu’ să stea în preajma unor oameni de afaceri. Dacă mai sunt mari oameni de afaceri români. Pentru că au cam fost răriţi. Iar la Davos se duc cei mai mari dintre cei mai mari.

Reuniunea ar fi trebuit să ne intereseze cu atât mai mult cu cât are ca temă „Crearea unui viitor comun într-o lume tot mai fracturată”. Noi ne fracturăm singuri, acasă, nu ne mai interesează fracturarea mondială.

Există o explicaţie pentru absenţa noastră. La noi, în acest moment, nu se pot lua decizii unanim acceptate. Tot ce propune guvernul refuză preşedintele, şi tot ce vine de la preşedinte este refuzat de guvern. Pe de altă parte, nu există oficial român care să poată vorbi în numele tuturor românilor. Ce ar fi declarat premierul ar fi fost motiv de critică din partea preşedintelui, şi poate şi de ieşit în stradă.

Actualele discursuri ale preşedintelui se structurează pe lupta împotriva corupţiei, pe înfierarea penalilor. Or, la Davos se dezbate tocmai modalitatea de a depăşi disensiunile.

Totuşi România nu este cu totul în afara politicii internaţionale. Zilele acestea doi oficiali europeni au transmis o scrisoare deschisă liderilor PSD şi ALDE avertizându-i să o lase mai moale cu legile Justiţiei. Dragnea şi Tăriceanu le-au transmis că nu sunt bine informaţi şi să aştepte decizia Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea acelor legi pentru care se războieşte lumea.

În urmă cu 20 de ani preşedintele Emil Constantinescu ţintea să devină lider regional în partea estică şi central europeană. A sfârşit prin a se declara învins de Securitate. Actualul preşedinte nu ştim să aibă ambiţia de a se face remarcat în politica mondială. Fiind de origine germană, s-au pus foarte mari speranţe că ne va apropia de Germania. Nu am devenit preferaţii nemţilor. A cam trecut vremea politicilor sentimentale în UE. Toate ţările beneficiază exact de tratamentul pe care îl merită din punct de vedere economic şi politic.

Ne-am cam pierdut şi renumele de ţară francofonă. Franţa, mai ales prin noul preşedinte Emmanuel Macron, are priorităţi care nu includ România în mod preferenţial, el fiind susţinătorul unei Europe cu două viteze.  

În aceste condiţii, chiar că nu aveam ce căuta la Davos. Probabil că nici nu ni se observă lipsa. Dacă, totuşi, observă cineva că nu suntem pe acolo se gândeşte că avem un motiv serios. Cu alte cuvinte suntem absenţi motivaţi.

Abonează-te acum Online!