Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Abilitatea electorală

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Politicienii, în marea lor majoritate, nu cred în sondaje, dar acest lucru nu-i împiedică să recurgă la ele pentru desemnarea candidaţilor la primării. Demne de încredere sau nu, sondajele ghidează acţiunile tuturor partidelor. În funcţie de datele la care au acces, partidele adoptă tehnici şi strategii electorale. Tot datorită sondajelor câteva partide cer modificarea legii alegerilor astfel încât primarii să fie aleşi din două tururi. Sau, după o exprimare democratică, să fie aleşi cu peste 50% din voturile celor ce se prezintă la vot.

Ca în multe alte situaţii, Bucureştiul dă tonul şi la sondaje. Se pare că în acest moment candidatul PSD Gabriela Firea îl depăşeşte pe candidatul PNL Cristian Buşoi la un scor dincolo de orice discuţie. Astfel candidatul PSD ar obţine 40%, iar cel al PNL doar 26%. Acesta este un semnal de alarmă ce trebuie luat în serios. În aceeaşi situaţie sunt multe localităţi. PSD ar câştiga cele mai multe primării pe întreg cuprinsul ţării. Majoritatea candidaţilor sunt primarii în funcţie, viceprimari, oameni din administraţie, parlamentari. Notorietatea este acoperită, urmând ca programul să ajute  transformarea ei în voturi. Figurile noi, deşi rare, pot oferi surprize, însă partidele mari nu riscă înlocuind primarii în funcţie. Chiar dacă au probleme de ordin penal, chiar dacă nu au dat dovadă că sunt buni administratori, partidele se bazează mai mult pe experienţa, pe abilitatea electorală dobândită în timp decât pe capacitatea unor candidaţi noi, fără exeprienţă. Publicul este uşor de păcălit, dar nu de cineva care apare în ultimul moment. Unşi cu toate alifiile, bine ancoraţi în mecanismele din spatele campaniei, având un contact direct cu alegătorii, primarii în funcţie pornesc de la un procent ce poate urca până la 20-25% fără să facă nimic. Ei au tot interesul să apară cât mai mulţi contracandidaţi, fiecare însemnând o şansă în plus pentru că voturile cetăţenilor se divizează.

PNL, când a votat alegerile primarilor dintr-un singur tur şi-a făcut greşit socotelile. Îmbătaţi de victoria lui Iohannis, parlamentarii PNL şi PDL credeau că prin fuziune se adună aritmetic şi voturile. Cu patru luni înaintea alegerilor îşi dau seama că şi-au înjumătăţit singuri şansele. Şi ca să dreagă cumva lucrurile îi cer premierului Cioloş să corecteze greşeala pe care au făcut-o. Crezând că păcălesc s-au păcălit singuri.

După fuziune, noul PNL şi-a supraevaluat forţele. În acelaşi timp s-ar părea că liderii săi au greşit şi atunci când au crezut că PSD va suferi o scădere dramatică după cazurile de corupţie făcute publice. Se pare că PSD are un nucleu electoral dur, care nu se lasă impresionat uşor. Nu-l afectează nici măcar propriul cod etic. Nu-i pasă nici de anchetele DNA, nici de criticile din mas media la adresa liderilor săi. Un sfert, poate chiar două treimi din cei ce se prezintă la vot merg orbeşte pe mâna PSD. Liberalii rezultaţi din fuziunea PNL-PDL descoperă târziu acest adevăr social, electoral şi, până la urmă, moral.

Poate că această teorie, dedusă din rezultatele sondajelor, este greşită. Ea va fi testată la alegerile propriu-zise din iunie. 

Abonează-te acum Online!