19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Abilitatea electorală

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Politicienii, în marea lor majoritate, nu cred în sondaje, dar acest lucru nu-i împiedică să recurgă la ele pentru desemnarea candidaţilor la primării. Demne de încredere sau nu, sondajele ghidează acţiunile tuturor partidelor. În funcţie de datele la care au acces, partidele adoptă tehnici şi strategii electorale. Tot datorită sondajelor câteva partide cer modificarea legii alegerilor astfel încât primarii să fie aleşi din două tururi. Sau, după o exprimare democratică, să fie aleşi cu peste 50% din voturile celor ce se prezintă la vot.

Ca în multe alte situaţii, Bucureştiul dă tonul şi la sondaje. Se pare că în acest moment candidatul PSD Gabriela Firea îl depăşeşte pe candidatul PNL Cristian Buşoi la un scor dincolo de orice discuţie. Astfel candidatul PSD ar obţine 40%, iar cel al PNL doar 26%. Acesta este un semnal de alarmă ce trebuie luat în serios. În aceeaşi situaţie sunt multe localităţi. PSD ar câştiga cele mai multe primării pe întreg cuprinsul ţării. Majoritatea candidaţilor sunt primarii în funcţie, viceprimari, oameni din administraţie, parlamentari. Notorietatea este acoperită, urmând ca programul să ajute  transformarea ei în voturi. Figurile noi, deşi rare, pot oferi surprize, însă partidele mari nu riscă înlocuind primarii în funcţie. Chiar dacă au probleme de ordin penal, chiar dacă nu au dat dovadă că sunt buni administratori, partidele se bazează mai mult pe experienţa, pe abilitatea electorală dobândită în timp decât pe capacitatea unor candidaţi noi, fără exeprienţă. Publicul este uşor de păcălit, dar nu de cineva care apare în ultimul moment. Unşi cu toate alifiile, bine ancoraţi în mecanismele din spatele campaniei, având un contact direct cu alegătorii, primarii în funcţie pornesc de la un procent ce poate urca până la 20-25% fără să facă nimic. Ei au tot interesul să apară cât mai mulţi contracandidaţi, fiecare însemnând o şansă în plus pentru că voturile cetăţenilor se divizează.

PNL, când a votat alegerile primarilor dintr-un singur tur şi-a făcut greşit socotelile. Îmbătaţi de victoria lui Iohannis, parlamentarii PNL şi PDL credeau că prin fuziune se adună aritmetic şi voturile. Cu patru luni înaintea alegerilor îşi dau seama că şi-au înjumătăţit singuri şansele. Şi ca să dreagă cumva lucrurile îi cer premierului Cioloş să corecteze greşeala pe care au făcut-o. Crezând că păcălesc s-au păcălit singuri.

După fuziune, noul PNL şi-a supraevaluat forţele. În acelaşi timp s-ar părea că liderii săi au greşit şi atunci când au crezut că PSD va suferi o scădere dramatică după cazurile de corupţie făcute publice. Se pare că PSD are un nucleu electoral dur, care nu se lasă impresionat uşor. Nu-l afectează nici măcar propriul cod etic. Nu-i pasă nici de anchetele DNA, nici de criticile din mas media la adresa liderilor săi. Un sfert, poate chiar două treimi din cei ce se prezintă la vot merg orbeşte pe mâna PSD. Liberalii rezultaţi din fuziunea PNL-PDL descoperă târziu acest adevăr social, electoral şi, până la urmă, moral.

Poate că această teorie, dedusă din rezultatele sondajelor, este greşită. Ea va fi testată la alegerile propriu-zise din iunie. 

Abonează-te acum Online!