Image 1
Image 2

Abilitate politică și șmecherii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Subiectul care se impune de la sine, ca fiind decisiv pentru supraviețuirea guvernului Dăncilă, se situează undeva între abilitate politică, diplomație și șmecherie, dar și undeva la granița dintre lipsa de loialitate și loviturile sub centură. Depinde din ce unghi privești desfășurarea evenimentelor și de partea cui ești.

Ca membru sau simpatizant ALDE este greu să accepți modul șmecheresc în care a fost ales Teodor Meleșcanu președinte al Senatului.

Ca membru sau simpatizant PSD nu poți să nu apreciezi abilitatea politicianului Viorica Dăncilă de a racola o importantă figură din ALDE.

Negocierile continuă. PSD are nevoie ca de aer de câțiva membri ALDE care să accepte să intre în guvern pentru a evita votul din parlament pentru restructurarea guvernului.

Partidele de opoziție văd lucrurile altfel. Văd două partide care au mers pe același drum aproape trei ani, s-au despărțit brusc și au început să se certe.

Nimic nou. Toate coalițiile de guvernare din România au sfârșit în felul acesta, ba chiar mai rău. Nicio alianță nu a rezistat un mandat întreg. Toate s-au spart pe la jumătatea drumului, începând cu CDR, o aglomerație de partide de dreapta și de stânga în mandatul 1996-2000, continuând cu Alianța “Dreptate și Adevăr” în mandatul 2004-2008, în care PNL, prin Tăriceanu, a scos miniștrii PD din guvern, pentru ca între 2008-2012 să vină rândul PDL să încerce o încuscrire cu PSD, care, de asemenea, nu a mers.

A venit rândul USL, după alegerile din 2012. Prietenia strânsă dintre PSD și PNL fiind spartă de Crin Antonescu, a venit vremea ca Tăriceanu să sară în ajutorul PSD, înființând rapid un partid, ALDE, format din foștii PNL-iști. Acum, iatc, același Tăriceanu care a salvat guvernul Ponta dă o lovitură PSD-ului ieșind de la guvernare într-un moment crucial, în pragul alegerilor prezidențiale.
Lupta dintre micul partid al lui Tăriceanu și marele partid condus de Viorica Dăncilă nu seamănă nicidecum cu lupta dintre David și Goliat.

ALDE, mai degrabă înclinat să joace rolul buturugii mici care răstoarnă carul mare, s-a izbit de rezistența unui politician destul de abil. După victoria repurtată în Senat, Viorica Dăncilă a negociat cu trei parlamentari ALDE, oferindu-le câte o funcție de ministru. Aceștia au acceptat, iar premierul a trimis urgent propunerile către Cotroceni.

Asta se cheamă că ALDE nu a ieșit de la guvernare. Tăriceanu nu a avut forța lui Crin Antonescu, dar nici ALDE nu este PNL. Fiind un partid cu un număr mic de parlamentari, este o victimă ușoară.

Zice Viorica Dăncilă: ce o să facă dl. Tăriceanu? O să-i excludă pe toți din ALDE? Acum pisica, încă vie și gata de un nou atac, este aruncată în curtea Palatului Cotroceni. Dacă președintele acceptă propunerile mai este nevoie de votul parlamentului? Klaus Iohannis, desigur, va refuza, ca să nu pară inconsecvent. Se va recurge la Curtea Constituțională? În caz că miniștrii vor fi acceptați le va fi recunoscută apartenența la ALDE și astfel nu se modifică structura politică a guvernului?
Viorica Dăncilă nici nu mai are nevoie de ALDE. Are nevoie de parlamentarii ALDE.

Dacă va reuși să adune 233 de parlamentari nici nu mai are motive să nu meargă în parlament pentru votul pe restructurarea guvernului.

Este o situație nemaiîntâlnită. Lucurile sunt atât de încurcate încât Curții Constituționale îi vor trebui luni de zile să le descurce. Se mai poate întâmpla și altceva. O revoltă în ALDE împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Nu este exclus să rămână fără partid. Așa cum a rămas Victor Ponta. Așa cum a rămas până la urmă Crin Antonescu fără PNL, iar Traian Băsescu fără PDL. Partidele, chiar dacă par conduse de lideri autoritari, trec dintr-o mână în alta.

Mai este ceva ce merită remarcat: Viorica Dăncilă l-a propus pentru funcția de ministru de Interne pe un fost consilier al președintelui Klaus Iohannis. Îl va refuza? Joacă abil Viorica. Sau are o minte foarte ascuțită în spate.