23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

A treia zi de Crăciun, primul scandal

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 decembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Încă nu au trecut sarmalele de Crăciun că ne întâmpină primul scandal. Ministrul Justiţiei a trimis decizia de revocare din funcţie a procuroului general. Tudorel Toader ştie deja că preşedintele Iohannis nu va semna revocarea. A spus de nenumărate ori, sau cum zice ministrul Toader, s-a antepronunţat înainte de a se documenta.

Ca în multe alte cazuri. La fel a spus şi în cazul şefei DNA. Până la urmă, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, Laura Codruţa Kovesi a fost revocată. Ministrul spune că situaţia este identică, preşedintele spune că nu este. Va interveni iarăşi Curtea Constituţională.

Este interesant de văzut dacă şi de data aceasta preşedintele va accepta să piardă meciul. Ce ar putea face? Faptul că a acceptat revocarea fostei şefe DNA i-a adus o serie de reproşuri. Susţinătorii săi au fost nemulţumiţi. Probabil că nu îl vor mai vota. Dacă se va repeta acelaşi lucru şi în cazul lui Augustin Lazăr, numărul celor care vor fi dezamăgiţi de Klaus Iohannis va creşte.

Spre cine se vor îndrepta? Foarte probabil spre candidatul USR, dacă, aşa cum se tot spune, va avea un candidat propriu. Probabil şi spre Dacian Cioloş, care se pare că este decis să candideze la preşedinţie.

Se pune întrebarea ce câştigă PSD din toată tevatura aceasta? Liviu Dragnea repetă insistent că PSD şi ALDE vor merge până la capăt. Capătul însemnând demontarea „sistemului statului paralel” se înţelege că lupta va continua, confruntările vor fi tot mai aprige pe măsură ce se apropie cu paşi repezi campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Fiecare partid vrea să se prezinte în faţa alegătorilor cu realizări spectaculoase. Pentru PSD şi ALDE reformarea sistemului juridic este o astfel de realizare.

În schimb pentru adversari, pentru partidele de dreapta, PNL şi USR, acţiunile coaliţiei PSD-ALDE nu înseamnă nimic altceva decât o încercare de a-şi subordona justiţia. Până la urmă cei care vor arăta de partea cui este dreptatea sunt alegătorii. În funcţie de rezultatele de la alegerile din mai anul viitor, se va vedea în ce măsură poporul aprobă acţiunile guvernului sau acelaşi popor este de acord cu opoziţia.

După cele patru luni de confruntare politică de o duritate extremă urmează alte luni de bătălie politică pentru obţinerea victoriei la alegerile prezidenţiale. În realitate cele două tipuri de campanie electorală se suprapun.

Mai degrabă se vede că preşedintele Iohannis a intrat în campanie electorală decât se observă o activitate mai pronunţată la partide. Încă se dispută locurile eligibile pe listele electorale. S-a văzut că un parlamentar european are o muncă foarte lejeră şi foarte bine plătită.

Nu pare să aibă nicio responsabilitate. În orice caz, nu una directă, aşa cum este în cazul aleşilor din ţară. Cele mai expuse poziţii de aleşi sunt cele de primar, de viceprimari, de preşedinţi de consilii judeţene.

Dar cel mai vizil personaj este preşedintele. Lumea nu pare interesată de prerogativele constituţionale. Aşteaptă de la preşedinte mai mult decât îi permite legea. Pune la socoteală mai cu seamă nerealizările, decât faptele efective. Votul negativ rămâne o formă de protest. Absenteismul este o formă extremă a populaţiei de a-şi arăta nemulţumirea faţă de întreaga clasă politică.

Printre principalele motive se numără modul în care se face politică, scandalurile interminabile. Iar ceea ce se întâmplă acum nu este de natură să îndemne oamenii să meargă la vot. Parcurgem exact perioada în care se conturează opţiunile politice.

Abonează-te acum Online!