08.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 03.30 Portret de artist 04.40 Concert la Filarmonica Dinu Lipati din Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 09.35 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între necesitate şi realitate.. 10.25 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: De ce facem sacrificii? 11.05 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Arta de a dărui. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 15.37 Teleshopping 15.55 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Eugeniu Avram. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, Eugenia Sabou (reluare)

A sosit anul clarificărilor sau al confuziilor?

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Anul 2020 ar trebui să fie unul al clarificărilor, astfel încât intrarea într-o perioadă de normalitate să fie resimţită ca o schimbare în bine. Sunt însă prea multe lucruri neclare. Este limpede că avem două tipuri de alegeri, locale şi parlamentare. Atât de des invocată, lipseşte normalitatea. Făurindu-şi din ea sloganul, preşedintele ţării  a ridicat-o la rangul de politică de stat, pilonul în jurul căruia promitea că va dezvolta un alt fel de societate.

Iată însă că lipseşte însăşi cadrul organizatoric, fundamentul oricărei democraţii. Am intrat în anul alegerilor şi nu ştim dacă vor fi alegeri anticipate sau parlamentarele se vor organiza la timp, după alegerile locale.

Nu ştim dacă alegerile locale se vor desfăşura în două tururi. Nu ştim dacă preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot direct sau din rândul consilierilor judeţeni.

Dacă am intrat într-un an electoral cu două rânduri de alegeri, cele mai importante, cum să construim o Românie normală? Sunt prea multe necunoscute exact la bază, la fundament.

O ţară nu poate avea pretenţia că este „normală” având o legislaţie în bătaia vântului. O parte din partide vor alegeri anticipate, altele nu. O parte din partide vor alegerea primarilor din două tururi, altele nu. Aşadar, neînţelegerile pornesc de la partide.

Partidele reprezintă în acest moment o frână în calea dezvoltării normale a României. Dar fără partide politice nu poate exista democraţie. Indiferent cum sunt, numai din rândul politicienilor pot fi aleşi reprezentanţii poporului şi în parlament şi în conducerea localităţilor. Buni sau răi, pregătiţi sau nu, politicienii conduc şi ţara şi comunităţile locale. Culmea ironiei, exact clasa politică se bucură de cea mai mică încredere în rândul populaţiei. Clasa politică este făcută vinovată de toate relele de care am avut parte în cei 30 de ani de la căderea regimului comunist. I se poate cere să se schimbe? Nu numai că i se cere să se schimbe, dar chiar clasa politică, partidele promit că vor face marile schimbări aşteptate. Desigur, este vorba doar de manipulare, de promisiuni pe care cei odată aleşi nu le trece prin cap să le onoreze. Mai mult, am auzit primari care după alegeri spunând cu titlu de mândrie că ei nu au promis nimic. Iar dacă citim cu atenţie programele lor chiar vedem că nu conţineau decât date generale. De aceea, primarii în funcţie se îndreaptă cu fruntea sus spre următorul mandat. Şi este vorba despre primari aleşi de un singur partid. Alegerea dintr-un singur tur înseamnă un primar ales de votanţii unui singur partid, fie că este vorba despre PSD sau PNL. În cazul primarilor UDMR este vorba despre un vot etnic peste care nu se poate trece, indiferent de modul în care sunt organizate alegerile. Dacă în primul tur toţi maghiarii votează cu candidatul UDMR, într-un eventual tur doi toţi românii votează cu candidatul român. În situaţia localităţilor cu populaţie mixtă tot alegeri etnice se cheamă că sunt.

O problemă spinoasă o reprezintă organizarea alegerilor parlamentare. PNL are un interes major să se organizeze anticipate. Dacă PNL rămâne la guvernare până în noiembrie se va eroda atât de mult încât este foarte posibil să piardă alegerile. De fapt asta este marea miză.

Normalitatea ar însemna o majoritate parlamentară solidă formată în jurul partidul aflat la guvernare. Atâta vreme cât nu există o astfel de majoritate, PNL este la mâna tuturor partidelor. De la negociere la şantaj nu este decât un pas.  Guvernul nu poate trece nicio lege prin parlament fără să negocieze cu fiecare partid în parte, cu USR, cu ALDE, cu Pro România, UDMR, cu PMP, cu parlamentarii de la minorităţi, dar şi cu PSD.  Ce fel de guvernare este asta? Una a improvizaţiei. Se va schimba ceva în anul 2020? Trebuie să se schimbe. Nu există o altă cale. Logica politică cere să se organizeze alegeri anticipate. Odată stabilită prin vot o majoritate parlamentară stabilă, se poate merge mai departe.

Prin urmare 2020 este obligatoriu să fie anul clarificărilor, prin măsuri legislative clare, fără echivoc. În caz contrar nu va face altceva decât să amplifice confuziile, iar „România normală” nu va rămâne decât un simplu slogan, fără substanţă, găunos.

Abonează-te acum Online!