Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

A reînviat Strada

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Urmând aceeaşi reţetă ca în iarnă, au reînceput protestele de primăvară. În urma unei propuneri legislative din comisia juridică a Senatului privind graţierea, în seara zilei de miercuri, 3 mai, au ieşit în stradă câteva sute de protestatari. Înarmaţi cu aceleaşi cartoane, strigând aceleaşi slogane, se poate lesne constata că sunt aceiaşi din iarnă. Vor acelaşi lucru< independenţa justiţiei şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de corupţie.

În ciuda campaniilor duse împotriva DNA, credinţa lor a rămas neştirbită, strigând în continuare “DNA, să vină să vă ia!”

Premierul Grindeanu, apoi Liviu Dragnea, s-au grăbit să anunţe că nici guvernul, nici PSD, nu susţin un amendament privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie. Cu toate acestea este posibil ca protestele să continue. Societatea civilă, iar în spatele ei partidele de opoziţie, au nevoie de o revigorare a luptei politice. Preşedintele Klaus Iohannis, deşi nu a fost vorba decât de o propunere a comisiei juridice, a atenţionat parlamentul că nu este bine să se graţieze corupţii.

Dar, surpriză! Propunerile de graţiere au venit din partea senatorului Traian Băsescu. Fostul preşedinte, după principiul “eu te-am făcut, eu te omor”, a devenit cel mai activ luptător împotriva “republicii procurorilor”. El constată că lucrurile au scăpat de sub control după ce şi-a terminat el mandatul. În sensul că în timp ce era preşedinte era normal să se lupte împotriva corupţiei chiar cu riscul de a încălca drepturile omului, dar pe urmă nu mai este normal. Pentru asta are şi o explicaţie: odată cu mandatul său s-a sfârşit şi perioada de tranziţie. Deci ceea ce înainte era luptă împotriva corupţiei acum este abuz.

Începându-şi mandatul în 2004 sub deviza luptei împotriva “sistemului ticăloşit”, Traian Băsescu, după 13 ani, rămâne pe aceeaşi baricadă. Sistemul ticăloşit şi-a pierdut între timp atributul, rămânând doar “sistem”. Adică ceva şi mai al dracului. Atunci se ştia cum este, adică “ticăloşit”, dar acum nu are chip, este doar “sistem”.

O graţiere, în viziunea fostului preşedinte, ar coincide cu o declaraţie de pace, cu o iertare generală. Nu de tot, ci doar pe jumătate. Celor condamnaţi ar urma să li se ia banii, iar condamnările să fie mai blânde. Propunerea lui are o logică economică. Dar societatea civilă, după cum vedem, nu lucrează cu jumătăţi de măsură. Avem în ţară oameni foarte cinstiţi, care nu dau şi nu iau mită, oameni pentru care legea este sfântă şi cer în stradă să fie respectată. Greu de crezut că într-o ţară recunoscută pentru corupţia generalizată există asemenea cetăţeni de bună credinţă. Poate că printre ei se mai strecoară şi cetăţeni mai puţin cinstiţi, dar nu există pădure fără uscături.

În urma unor proteste de stradă, trebuie neapărat să ne reamintim, au mai căzut şi alte guverne. În locul lor au venit alte guverne, care, din păcate, nu au fost mai puţin corupte decât cele considerate corupte, iar strada a strigat că trebuie să plece.

Amendamentele lui Băsescu îl scot pe fostul preşedinte din rândul celor care susţin “statul de drept” şi îl plasează de partea PSD. Adică a partidului care îndeobşte este recunoscut ca susţinător al corupţilor. Poate că este doar un simplu episod. Este foarte posibil ca problema codului penal şi de procedură penală să fie că este prea aspru. Mai mult, poate că permite abuzurile de putere. Fostul preşedinte trebuie să ştie cel mai bine acest lucru, pentru că el este artizanul acestei construcţii. Cumva trebuie lămurite aceste lucruri. Strada, evident, are o poziţie de nezdruncinat, fixă, şi nu acceptă niciun compromis. Schimbări se vor face, legile penale vor fi modificate, dar să vedem de cine se teme mai tare coaliţia de guvernare: de DNA sau de stradă?

Abonează-te acum Online!