10.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitați: Lorand Turos, Romeo Nicoară, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Război în coaliția PSD-ALDE? (reluare) 01.35 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Adrian Pristopan. 02.35 Cultură, Samfest jazz. 04.45 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenților?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitați: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitați: Lorand Turos, Romeo Nicoară, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Război în coaliția PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Adrian Pristopan. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.15 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perșa. Titlul emisiunii: Asociația ACT4U, implicată în diverse activități ecologice. 16.00 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 17.00 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licență pro. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiță, invitat: Cătălin Cismaș. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest.

A reînviat Strada

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Urmând aceeași rețetă ca în iarnă, au reînceput protestele de primăvară. În urma unei propuneri legislative din comisia juridică a Senatului privind grațierea, în seara zilei de miercuri, 3 mai, au ieșit în stradă câteva sute de protestatari. Înarmați cu aceleași cartoane, strigând aceleași slogane, se poate lesne constata că sunt aceiași din iarnă. Vor același lucru< independența justiției și pedepsirea celor care se fac vinovați de corupție.

În ciuda campaniilor duse împotriva DNA, credința lor a rămas neștirbită, strigând în continuare “DNA, să vină să vă ia!”

Premierul Grindeanu, apoi Liviu Dragnea, s-au grăbit să anunțe că nici guvernul, nici PSD, nu susțin un amendament privind grațierea persoanelor condamnate pentru corupție. Cu toate acestea este posibil ca protestele să continue. Societatea civilă, iar în spatele ei partidele de opoziție, au nevoie de o revigorare a luptei politice. Președintele Klaus Iohannis, deși nu a fost vorba decât de o propunere a comisiei juridice, a atenționat parlamentul că nu este bine să se grațieze corupții.

Dar, surpriză! Propunerile de grațiere au venit din partea senatorului Traian Băsescu. Fostul președinte, după principiul “eu te-am făcut, eu te omor”, a devenit cel mai activ luptător împotriva “republicii procurorilor”. El constată că lucrurile au scăpat de sub control după ce și-a terminat el mandatul. În sensul că în timp ce era președinte era normal să se lupte împotriva corupției chiar cu riscul de a încălca drepturile omului, dar pe urmă nu mai este normal. Pentru asta are și o explicație: odată cu mandatul său s-a sfârșit și perioada de tranziție. Deci ceea ce înainte era luptă împotriva corupției acum este abuz.

Începându-și mandatul în 2004 sub deviza luptei împotriva “sistemului ticăloșit”, Traian Băsescu, după 13 ani, rămâne pe aceeași baricadă. Sistemul ticăloșit și-a pierdut între timp atributul, rămânând doar “sistem”. Adică ceva și mai al dracului. Atunci se știa cum este, adică “ticăloșit”, dar acum nu are chip, este doar “sistem”.

O grațiere, în viziunea fostului președinte, ar coincide cu o declarație de pace, cu o iertare generală. Nu de tot, ci doar pe jumătate. Celor condamnați ar urma să li se ia banii, iar condamnările să fie mai blânde. Propunerea lui are o logică economică. Dar societatea civilă, după cum vedem, nu lucrează cu jumătăți de măsură. Avem în țară oameni foarte cinstiți, care nu dau și nu iau mită, oameni pentru care legea este sfântă și cer în stradă să fie respectată. Greu de crezut că într-o țară recunoscută pentru corupția generalizată există asemenea cetățeni de bună credință. Poate că printre ei se mai strecoară și cetățeni mai puțin cinstiți, dar nu există pădure fără uscături.

În urma unor proteste de stradă, trebuie neapărat să ne reamintim, au mai căzut și alte guverne. În locul lor au venit alte guverne, care, din păcate, nu au fost mai puțin corupte decât cele considerate corupte, iar strada a strigat că trebuie să plece.

Amendamentele lui Băsescu îl scot pe fostul președinte din rândul celor care susțin “statul de drept” și îl plasează de partea PSD. Adică a partidului care îndeobște este recunoscut ca susținător al corupților. Poate că este doar un simplu episod. Este foarte posibil ca problema codului penal și de procedură penală să fie că este prea aspru. Mai mult, poate că permite abuzurile de putere. Fostul președinte trebuie să știe cel mai bine acest lucru, pentru că el este artizanul acestei construcții. Cumva trebuie lămurite aceste lucruri. Strada, evident, are o poziție de nezdruncinat, fixă, și nu acceptă niciun compromis. Schimbări se vor face, legile penale vor fi modificate, dar să vedem de cine se teme mai tare coaliția de guvernare: de DNA sau de stradă?

Abonează-te acum Online!