Image 1
Image 2

A murit Bruno Ganz, actorul care i-a interpretat pe Hitler şi îngerul Damiel

Bruno Ganz și rolul ce l-a făcut celebru
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Bruno Ganz şi rolul ce l-a făcut celebru
Bruno Ganz şi rolul ce l-a făcut celebru

Actorul elveţian Bruno Ganz, care l-a interpretat pe Adolf Hitler în filmul “Ultimele zile ale lui Hitler/ Der Untergang” şi pe îngerul Damiel în ”Cerul Deasupra Berlinului/ Der Himmel über Berlin”, a murit vineri noapte, la Zurich, la 77 de ani, informează bbc.co.uk.

Ganz a fost diagnosticat ca suferind de cancer la colon în 2018, în timp ce lucra pentru Festivalul de la Salzburg. Moartea actorului a fost confirmată de agenta sa, Patricia Baumbauer.

Filmul “Ultimele zile ale lui Hitler”, care spune povestea ultimelor zile din viaţa lui Hitler, într-un buncăr din Berlin, a obţinut încasări de 92 de milioane de dolari şi aprecierea criticilor de specialitate. În acest film joacă şi actriţa de origine română Alexandra Maria Lara.

Bruno Ganz, a cărui carieră a debutat în anii ’70 şi care a colaborat cu o serie de regizori germani de marcă, precum Werner Herzog, Volker Schloendorff şi Wim Wenders, s-a remarcat în filmele “Prietenul american/ Der Amerikanische Freund” (1977), în care a jucat alături de Dennis Hopper, “Nosferatu, fantoma nopţii/ Nosferatu: Phantom der Nacht” (1979), “Circle of Deceit”, “Cerul Deasupra Berlinului/ Der Himmel über Berlin” (1987) şi în continuarea acestei pelicule, “In weiter Ferne, so nah!” (1993).

Ulterior, actorul elveţian a fost distribuit în comedia italiană “Pâine şi lalele/ Pane e tulipani” (2000), regizată de Silvio Soldini, în thrillerul “Candidatul altora/ The Manchurian Candidate” (2004), în drama “Gruparea Baader Meinhof/ Der Baader Meinhof Komplex” (2008), de Uli Edel, şi în “Cititorul/ The Reader” (2008), de Stephen Daldry.

Rolul său memorabil din filmul “Ultimele zile ale lui Hitler/ Der Untergang”, regizat de Oliver Hirschbiegel în 2004, în care l-a interpretat pe Adolf Hitler, şi o adevărată explozie de parodii inspirate din acest lungmetraj, care au făcut furori pe internet, i-au adus celebritatea pe plan internaţional.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

DRUMUL UNEI OPERE DE ARTA

Cum a ajuns pictura “Moartea Fecioarei” de Caravagio in colectia muzeului Luvru

Acest tablou ilustrează revoluția iconografică și formală pe care Caravaggio a instigat-o la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea. Distantandu-se de pretioasa, afectata moda manierista, artistul a inaugurat un stil franc, robust, energic. El și-a asumat sarcina de a traduce realitatea și emoțiile oamenilor fără a se îngrijora de convențiile reprezentărilor sacrului. Impactul său asupra evoluției concepțiilor picturale în secolul al XVII-lea a fost considerabil.