Image 1
Image 2

A fost reeditată “Cartea suferințelor”, romanul autobiografic al Otiliei Marchiș

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Otilia și al doilea soț, Bölöni Gyorgy
Otilia și al doilea soț, Bölöni Gyorgy

Cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Carei, a fost reeditată “Cartea suferințelor”, roman autobiografic scris de Otilia Marchiș Boloni, Este o restituire importantă a unei cărți cu o mare valoare literară și documentară, care reproduce ediția din 1986 apărută la Editura Dacia.

Născută la Homorod, în judeţul Satu Mare, în familia unui protopop greco-catolic, Otilia Marchiş avea să devină una din marile femei ale boemei pariziene la începutul secolului XX, jucând un rol important în viaţa şi cariera unor mari figuri ale culturii europene: sculptorii Constantin Brâncuşi şi Auguste Rodin, scriitorii Anatole France şi Ady Endre. Asta după un temerar voiaj în jurul lumii.

Arestată, asemenea multor intelectuali pacifişti, în urma unui denunţ anonim, autoarea va fi închisă timp de şase săptămâni şi eliberată din lipsă de probe, în vremurile tulburi de după sfârșitul primului război mondial. Experienţa terifiantă a beciurilor, a carcerelor, a torturilor trupeşti şi sufleteşti, va fi turnată în“Cartea suferinţelor”, scrisă în 1920 şi publicată un an mai târziu. Apărută în limba franceză sub titlul “Sur la chemin des douleurs”, în 1924, cartea este prefaţată de Henri Barbusse. Succesul ei se datorează sincerităţii dezarmante a naratoarei, directeţii stilului, notării nemijlocite a sentimentului, într-un proces de aspră judecată a omenirii barbarizate de război.

Ediția îngrijită și prefațată de Nicoleta Latiș este ilustrată cu imagini inedite din colecția Muzeului Petofi din Budapesta. Sunt anexate texte semnate de Livia Grămadă (îngrijitoarea ediției din 1986), Gyorgy Boloni (soțul Otiliei), Henri Barbusse (prefațatorul ediției franceze), dar și o consistentă biografie a familiei Marchiș, semnată de Viorel Câmpean. Este reprodus de asemenea articolul “Otilia Marchiș din Homorod l-a lansat pe Brâncuși în lumea bună a artelor la Paris”, apărut în Informația de Duminică în ediția din 21 mai 2017.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with