00.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Gabriel Zetea, Lorand Turos, Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Ultimele zile ale campaniei electorale. (reluare) 02.00 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 03.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu– raport la 7575 de zile. 04.00 Ne Cheamă Natura 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob, Irina Tămăşan. 06.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Ştiri 07.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Gabriel Zetea, Lorand Turos, Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Ultimele zile ale campaniei electorale. (reluare) 09.00 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Obiectivele candidaţilor PSD în parlamentul european.(reluare) 10.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Realitatea şi provocările familiilor. 11.15 Teleshopping 11.30 Ştiri 12.00 Agenda publică (dezbatere electorală), cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Gabriel Zetea, Lorand Turos, Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Ultimele zile ale campaniei electorale. (reluare) 14.00 Cultură 14.15 Teleshopping 14.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Obiectivele candidaţilor PSD în parlamentul european.(reluare) 15.30 Zone Folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Szilagyi Ştefan. Titlul emisiunii: Fotbalul judeţean îşi decide în curând campioana sezonului 2018-2019. 17.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 18.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Promovare Electorală, cu Mihai Sălceanu (reluare) 23.30 Reportaj la Sâmbra Oilor 24.05.2019

A conduce nu înseamnă a guverna

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Marea problemă a partidelor care câştigă alegerile  este că vor să conducă, nu să guverneze. Mai mult decât toate, PSD nu a înţeles niciodată că trebuie să guverneze nu să conducă. De aici survin multe din necazurile cu care se confruntă nu doar partidul, ci şi ţara întreagă.

Din această pricină PSD este receptat ca un continuator al partidului comunist. FSN, prin Ion Iliescu, a moştenit năravurile partidului condus cu mână de fier. Cine nu s-a supus disciplinei de partid a fost exclus imediat. Aşa s-a ajuns la eliminarea lui Petre Roman. A făcut parte din prima echipă a lui Ion Iliescu fiind numit prim ministru.  Dând însă semne de deviere de la linia trasată, printr-o acţiune de forţă a fost obligat să demisioneze. Nu Sorin Grindeanu a fost primul premier demis de propriul partid, ci Petre Roman. Este adevărat că în 1991 pentru demiterea lui Roman au fost chemaţi minerii. În 2017 nu a mai fost nevoie de mineri, acest serviciu fiind preluat de parlamentarii partidului.

La începutul anului 2018 premierul Tudose pare să fie în aceeaşi situaţie ca predecesorii lui, unul îndepărtat, altul apropiat. Intenţia lui de restrângere a numărului de ministere este un act care ţine de guvernare. Refuzul lui Liviu Dragnea ţine de dorinţa de a conduce.

Cine va câştiga? În buna şi trista tradiţie a PSD, premierul, dacă nu este şi liderul partidului, are şanse minime să-şi impună punctul de vedere.

Grosul partidului nu are nicio posibilitate de a-şi face auzită opinia. Cei care decid sunt o mână de oameni. Ei formează Comitetul Executiv şi, teoretic, votează fiecare cum crede de cuviiinţă. În realitate, ei nu fac altceva decât să urmeze linia trasată de lider. Prin urmare, actualul partid de guvernare reprezintă voinţa unui singur om. Că se numeşte Liviu Dragnea sau se numea Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta nu are nicio importanţă.

Dar spre deosebire de un partid totalitar, PSD are un statut de partid democratic. Fiind totuşi un organism viu, lupta pentru putere se duce permanent. Mereu există o grupare care plănuieşte debarcarea liderului. Congresele sunt ocazii perfecte. Cu condiţia să se fi creat o masă critică suficient de mare ca să răstoarne scorul la vot. A ajuns PSD în acest punct? Va organiza un congres extraordinar? Greu de crezut. Dar şi dacă s-ar organiza un congres Liviu Dragnea nu are o opoziţie destul de închegată ca să piardă puterea prin vot.

De regulă în jurul premierului se crează un nucleu de putere. Este şi motivul pentru care a fost demis fostul premier Grindeanu. S-ar părea că Mihai Tudose se îndreaptă în aceeaşi direcţie. Tamponările din ce în ce mai dese dintre el şi Liviu Dragnea, deşi exagerate de mass media, trădează o stare de fapt. Este evident că liderul partidului, care vrea să conducă,  nu se împacă în punctele esenţiale cu premierul care vrea să guverneze. Mihai Tudose pare să fi uitat cu desăvârşire principiul neînscris în statut, conform căruia PSD nu vrea să guverneze, ci să conducă.

Pe măsură ce se acumulează problemele nerezolvate, situaţia în PSD se precipită. Următoarele luni vor fi decisive pentru Liviu Dragnea. Dacă va mai slăbi frâiele în care ţine partidul, dacă va accepta realitatea cifrelor pe care premierul le cunoaşte mai bine, va rămâne în continuare în fruntea partidului. Dar va trebui să accepte că a conduce este cu totul altceva decât a guverna. Or, ţara are nevoie de guvernare.

Abonează-te acum Online!