00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 01.30 Conversaţii nocturne 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Legea cauzei şi a efectului. 04.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Sezonierii din vara aceasta. 05.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: Cum este să trăieşti 4 ani în Dubai?. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Instalaţii modern de distilat borfot de fructe. 10.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: O nouă generaţie de ziarişti. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 13.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Cum ne influenţează gândurile viaţa? 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Uciderea mistreţilor între necessitate şi obligaţie. 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob şi Irina Tămăşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 23.08.2019

A conduce nu înseamnă a guverna

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Marea problemă a partidelor care câştigă alegerile  este că vor să conducă, nu să guverneze. Mai mult decât toate, PSD nu a înţeles niciodată că trebuie să guverneze nu să conducă. De aici survin multe din necazurile cu care se confruntă nu doar partidul, ci şi ţara întreagă.

Din această pricină PSD este receptat ca un continuator al partidului comunist. FSN, prin Ion Iliescu, a moştenit năravurile partidului condus cu mână de fier. Cine nu s-a supus disciplinei de partid a fost exclus imediat. Aşa s-a ajuns la eliminarea lui Petre Roman. A făcut parte din prima echipă a lui Ion Iliescu fiind numit prim ministru.  Dând însă semne de deviere de la linia trasată, printr-o acţiune de forţă a fost obligat să demisioneze. Nu Sorin Grindeanu a fost primul premier demis de propriul partid, ci Petre Roman. Este adevărat că în 1991 pentru demiterea lui Roman au fost chemaţi minerii. În 2017 nu a mai fost nevoie de mineri, acest serviciu fiind preluat de parlamentarii partidului.

La începutul anului 2018 premierul Tudose pare să fie în aceeaşi situaţie ca predecesorii lui, unul îndepărtat, altul apropiat. Intenţia lui de restrângere a numărului de ministere este un act care ţine de guvernare. Refuzul lui Liviu Dragnea ţine de dorinţa de a conduce.

Cine va câştiga? În buna şi trista tradiţie a PSD, premierul, dacă nu este şi liderul partidului, are şanse minime să-şi impună punctul de vedere.

Grosul partidului nu are nicio posibilitate de a-şi face auzită opinia. Cei care decid sunt o mână de oameni. Ei formează Comitetul Executiv şi, teoretic, votează fiecare cum crede de cuviiinţă. În realitate, ei nu fac altceva decât să urmeze linia trasată de lider. Prin urmare, actualul partid de guvernare reprezintă voinţa unui singur om. Că se numeşte Liviu Dragnea sau se numea Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta nu are nicio importanţă.

Dar spre deosebire de un partid totalitar, PSD are un statut de partid democratic. Fiind totuşi un organism viu, lupta pentru putere se duce permanent. Mereu există o grupare care plănuieşte debarcarea liderului. Congresele sunt ocazii perfecte. Cu condiţia să se fi creat o masă critică suficient de mare ca să răstoarne scorul la vot. A ajuns PSD în acest punct? Va organiza un congres extraordinar? Greu de crezut. Dar şi dacă s-ar organiza un congres Liviu Dragnea nu are o opoziţie destul de închegată ca să piardă puterea prin vot.

De regulă în jurul premierului se crează un nucleu de putere. Este şi motivul pentru care a fost demis fostul premier Grindeanu. S-ar părea că Mihai Tudose se îndreaptă în aceeaşi direcţie. Tamponările din ce în ce mai dese dintre el şi Liviu Dragnea, deşi exagerate de mass media, trădează o stare de fapt. Este evident că liderul partidului, care vrea să conducă,  nu se împacă în punctele esenţiale cu premierul care vrea să guverneze. Mihai Tudose pare să fi uitat cu desăvârşire principiul neînscris în statut, conform căruia PSD nu vrea să guverneze, ci să conducă.

Pe măsură ce se acumulează problemele nerezolvate, situaţia în PSD se precipită. Următoarele luni vor fi decisive pentru Liviu Dragnea. Dacă va mai slăbi frâiele în care ţine partidul, dacă va accepta realitatea cifrelor pe care premierul le cunoaşte mai bine, va rămâne în continuare în fruntea partidului. Dar va trebui să accepte că a conduce este cu totul altceva decât a guverna. Or, ţara are nevoie de guvernare.

Abonează-te acum Online!