Image 1
Image 2

A apărut numărul 3 al revistei „Mărturii culturale”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Semnalăm în rândurile de mai jos apariţia numărului 3 al revistei „Mărturii culturale”, fondator Aurel Pop şi redactor şef Viorel Câmpean. Publicaţia este ilustrată cu lucrări ale artistei Maria Mariş Dărăban.
Selectăm câteva dintre articolele publicate în acest număr, care ni s-au părut mai însemnate.


După ce sunt trecute în revistă câteva “Mărturii în imagini”, respectiv evenimente culturale recente, urmează un editorial semnat de Aurel Pop.
La rubrica eseu, consemnăm titlul Centenar Ioniţă G. Andron de Claudiu Porumbăcean, urmat de studiul monografic
Învăţământul confesional românesc din zona sătmăreană a fostului Sălaj istoric în perioada 1868-1918 de Marian Pop.
În paginile următoare, avem din nou surpriza de a întâlni două pamflete scrise de Ovidiu T. Pop. De astă dată sunt vizaţi plagiatorii şi asistaţii social. O nouă scriere monografică, din şirul celor cu care ne-a obişnuit Viorel Câmpean, este intitulată Antal, o familie merituoasă din istoria modernă a Sătmarului. Tot la rubrica eseu, urmează In memoriam Epaminonda Lucaciu – 140 (1877-2017), “demn urmaş al bunicului şi al părintelui său”, după cum îl caracterizează Aurel Pop, autorul articolului. Sătmărel, file de istorie este o altă scriere cu caracter monografic de Carol C. Koka.
Urmează un interviu intitulat Aurel Pop în dialog cu prof.dr. Teodor Ardelean. La capitolul proză, putem citi Verde, ploaia de meteoriţi de Corneliu Balla, apoi aflăm de două romane scrise de Betty Kirchmajer-Donca. La cronica literară abordează volumul intitulat Pasăre de o clipă/Uccello un momento, semnat de Livia Mărcan şi prezentat de Marta Cordea. Pe Gheorghe Munteanu îl ştim ca un culegător fidel de graiuri neaoşe. De astă dată, citim un savuros dialog tocmai bun de consemnat într-un curs de dialectologie. Autorul nu ne spune de unde sunt personajele, dar, după vorbă, după port, parcă am paria că-s din Maramu’.
În final, putem lectura două eseuri, unul în maghiară iar celălalt în germană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with