Image 1
Image 2

800 de agenţi economici din judeţul Satu Mare, în Sistemul de Garanţie-Returnare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aflat în studiourile Informaţia TV, ing. Vasile Fănăţan, comisarul şef al Gărzii de Mediu Satu Mare, a prezentat telespectatorilor unele detalii privind mult aşteptata acţiune de returnare a ambalajelor menţionate mai sus, dar şi procedura de înregistrare pe care trebuie să o urmeze agenţii economici implicaţi în sistem.

Invitatul a subliniat faptul că, la nivelul judeţului Satu Mare, aproximativ 800 de agenţi economici – producători sau numai comercianţi, s-au înregistrat sau sunt în procedură de înregistrare în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR).

       După cum a menţionat Vasile Fănăţan, Sistemul de Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1120 din 21 noiembrie 2022.

Cu acest prilej s-a republicat Hotărârea nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.
Sistemul Garanţie- Returnare va deveni funcţional începând cu 30 noiembrie 2023, iar consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi.

SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.
Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Ca un amănunt, ambalajele care vor intra în circuitul comercial, vor fi marcate corespunzător pentru a se putea monitoriza recuperarea acestora. În prima perioadă de recuperare a ambalajelor, a subliniat interlocutorul nostru, se vor afla în unităţile comerciale atât ambalaje marcate, cât şi ambalaje nemarcate, motiv pentru care, activitatea de returnare se va desfăşura în paralel atât pentru ambalajele marcate, cât şi nemarcate.

Până la aplicarea legii, comercianţii vor fi obligaţi să-şi asigure punctele de colectare/preluare a ambalajelor şi de depozitare a acestora, până la livrarea lor la un utilizator.

Până la aplicarea efectivă a actului normativ, funcţionari din cadrul Gârzii de Mediu vor desfăşura în teritoriu activităţi menite a pune bazele reuşitei activităţii de colectare/returnare a ambalajelor nereutilizabile.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with