Image 1
Image 2

8 decembrie, ziua adevărului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Toate ţările susţin aderarea României la Spaţiul Schengen, cu excepţia Austriei. Azi se dă votul.
Motivele nu se spun pe faţă. Cu siguranţă Austria ameninţă că se va folosi de dreptul de veto din cauze economice. Marele grup OMV a obţinut una din cele mai importante bogăţii ale României, rezervele de ţiţei. Legea Ofshore, adoptată în iulie, oferă posibilitatea tuturor firmelor de profil să prospecteze rezervele din Marea Neagră, şi nu numai.
OMV va avea concurenţă. Deci guvernul austriac are un motiv serios să fie supărat pe România.
Cândva, poate cât de repede, cei care au participat la negocierile cu reprezentanţii Austriei vor spune mai multe. Preşedintele Iohannis, ministrul de Interne Lucian Bode, dar mai ales experţii care s-au deplasat la Viena vor da cărţile pe faţă, vor dezvălui care au fost cererile neoficiale ale Vienei.
Dacă nu se va spune adevărul, din punct de vedere politic PNL, în frunte cu preşedintele Iohannis, vor avea de pierdut în faţa celor care călătoresc prin Europa, persoane fizice şi firme.
Ce măsuri poate lua România? Când Olanda a votat împotriva aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în anul 2011, preşedintele Traian Băsescu a recomandat românilor să nu mai cumpere flori din Olanda.
Cum se vor răzbuna românii dacă într-adevăr azi 8 decembrie 2022 Austria va vota împotrivă? Românii se pot răzbuna refuzând să cumpere benzină şi motorină de la OMV. Asta va ţine câteva zile. Pentru că, la urma urmei, contează preţul şi calitatea unui produs, nu simpatiile sau antipatiile faţă de o ţară. Deşi toate instituţiile europene, toate partidele din familia democrat-creştinilor au pus presiune pe cancelarul Austriei, pe guvern şi totul pare să fi fost degeaba.
În timp ce preşedintele Partidului Popular Austriac (OVP) actualul cancelar Nehammer este împotriva aderării noastre, un parlamentar european din acelaşi partid se arată surprins de decizia luată de partidul său. Din cei şase europarlamentari OVP, o formaţiune de centru-dreapta, majoritatea au votat pentru aderare. Ceea ce înseamnă că nu toată Austria este de acord cu decizia guvernului condus de cancelarul Karl Nehammer.
Motivul oficial invocat de austrieci este valul de emigranţi care pătrund în Europa din cauza României şi Bulgariei care nu şi-au securizat graniţele. Adevărul este că valurile de emigranţi pătrund prin Serbia, venind dinspre Grecia, care face parte din Spaţiul Schengen.
Olanda va vota pentru aderarea României, nu însă şi pentru aderarea Bulgariei. De asemenea şi Suedia, care anunţase că se va împotrivi, va vota în favoarea României.
Aceste amănunte nu contează decât în măsura în care vor ieşi la iveală adevăratele motive ale refuzului Austriei de a vota pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.
Pe termen lung vor avea de pierdut şi Austria şi România. Peste o mie de companii austriece operează în România. Profiturile lor se numără în miliarde de euro. Bulgaria este doar o victimă colaterală.
Preşedintele Iohannis spune că se va negocia până în momentul votului. Cineva trebuie să cedeze. Ce înseamnă pentru România să cedeze? Ce pretenţii ascunse are Austria? La mijloc sunt interese economice. Un parlamentar român, Pavel Popescu propune măsuri dure împotriva firmelor austriece. PNL în întregime probabil că gândeşte la fel.
Cu aderarea sau rămânerea înafara spaţiului de liberă circulaţie, problemele populaţiei rămân nerezolvate. Criza se adânceşte, spirala scumpirilor nu se mai opreşte. Proiectul de buget deja a dat naştere la multe nemulţumiri. Dar acestea sunt probleme care afectează întreaga Uniune Europeană, în timp ce refuzul de a ni se permite aderarea la Spaţiul Schengen afectează doar cetăţenii din România şi Bulgaria. Asta nu înseamnă discriminare?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Chiar atât de periculoasă este inteligenţa artificială?

În timp ce ţări precum Germania şi Franţa consideră că este nevoie de o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a dezbate un subiect ce părea un nou joc pe internet, inteligenţa artificială, a izbucnit un nou focar de instabilitate, un război între Israel şi grupările Hamas.