20.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Sorin Haiduc, Simion Bărnuţiu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Greii PNL s-au întâlnit cu preşedintele.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Recital de pian 05.00 Cultură - File din istoria cenaclului Afirmarea. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextual globalizării. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Sorin Haiduc, Simion Bărnuţiu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Greii PNL s-au întâlnit cu preşedintele.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ansamblul Transilvania. 10.45 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii: Capcanele mentale. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Sorin Haiduc, Simion Bărnuţiu, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Greii PNL s-au întâlnit cu preşedintele.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Cultură cu Ioana Vladimirescu, invitati: Formaţia Nostalgia din Carei. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

75,8% dintre români sunt de părere că educaţia sexuală ar trebui predată în şcoli

Scris de Ioana Vladimirescu, 03 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Persoanele cu venit sub 1.800 lei sunt mai puţin în favoarea predării
Cel mai recent Barometru de Gen 2018 realizat de Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen Filia şi Centrul de Formare şi Suport pentru o Societate Echitabilă, în colaborare cu IMAS Marketing şi Sondaje, arată că românii îşi doresc educaţie sexuală în şcoli.

În schimb, potrivit comunicatului publicat de Centrul FILIA, deşi majoritatea vrea, minoritatea câştigă: “Vrem educaţie sexuală în şcoli, dar, după încercări succesive eşuate de introducere, această materie nu se predă decât opţional în cadrul materiei Educaţie pentru sănătate”.

70,3% sunt de părere că educaţia sexuală ar trebui predată în ciclul gimnazial

La capitolul “Atitudini şi percepţii cu privire la subiecte de actualitate”, studiul arată că trei sferturi din respondenţi sunt pentru predarea educaţiei sexuale în şcoli, la clasele V VIII. Pe un eşantion total de 1.140 de respondenţi, 75,8% sunt de părere că educaţia sexuală ar trebui predată în şcoli, iar 17,8% se declară împotriva studiului acestei materii. Din totalul celor ce cred că educaţia sexuală trebuie studiată la şcoală, 865 de persoane, 70,3% sunt de părere că educaţia sexuală ar trebui predată în ciclul gimnazial, iar 20,7% spun că această materie ar trebui inclusă la şcoală, la liceu. Introducerea educaţiei sexuale în şcoli are aşadar, conform rezultatelor studiului, o susţinere mare în rândul românilor şi totuşi, conform Centrului FILIA, iniţiativele de revizuire a programelor şcolare au eşuat sistematic. “De ce? Cum trebuie formulate, promovate, explicate viitoare iniţiative, astfel încât ele să se finalizeze cu introducerea foală a educaţiei sexuale în şcoli?”, se întreabă realizatorii Barometrului de Gen 2018.

Reticenţă în rândul celor de 60 de ani şi mai mult

Conform datelor statistice, trei sferturi dintre respondenţii intervievaţi sunt pentru predarea educaţiei sexuale în şcoli, persoanele din categoriile de vârstă 18-29 de ani şi cele din categoria 30 – 44 de ani fiind cele ce şi-au exprimat acordul într-o proporţie peste media eşantionului, 82,7%, respectiv 82,6%. În schimb, segmentul persoanelor cu vârsta de 60 de ani şi peste este caracterizat de o anume reticenţă când vine vorba de predarea educaţiei sexuale în şcoli. 27,7% din cei împotrivă sunt persoane în vârstă de 60 şi peste 60 de ani. Peste media întregului eşantion, de 17,8% persoane împotrivă.

Referitor la datele la nivel de regiune istorică, Barometrul de Gen 2018 arată că subeşantionul respondenţilor din Muntenia este mai puţin favorabil faţă de predarea educaţiei sexuale în şcoli – 67,9%, în timp ce în cadrul subeşantionului persoanelor intervievate care locuiesc în Transilvania, procentul de favorabilitate este peste media din eşantion, adică 82,4%. Realizatorii barometrului arată că în ceea ce priveşte subeşantioanele de femei şi de bărbaţi, rezultatele obţinute nu prezintă diferenţe care să fie semnificative din punct de vedere statistic. Atât bărbaţii, cât şi femeile din Muntenia sunt mai degrabă în dezacord cu predarea educaţiei sexuale în şcoli, în timp ce mai degrabă femeile din Transilvania susţin că educaţia sexuală ar trebui predată elevilor.

Rezultatele studiului arată că persoanele cu nivel scăzut de educaţie şi cele din gospodării cu un venit sub 1.800 lei sunt mai puţin în favoarea predării educaţiei sexuale în şcoli.

Abonează-te acum Online!
  1. y a spus: 03 septembrie 2019, ora 09:13

    Dar nu de popi! Multe se fac în şcoli aiurea şi mai multe din ce ar trebui nu se fac.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.