Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

7 cazuri de trichineloză, confirmate în judeţ într-o săptămână

Scris de Ioan Aniţaş, 15 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
7 porci au fost depistati cu trichineloza

7 porci au fost depistati cu trichineloza

Inspectorii DSVSA Satu Mare au realizat 83 de controale la unităţi şi gospodării

În perioada 8-14 decembrie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare au realizat 83 de acţiuni de control la unităţi şi gospodării ale populaţiei. 7 porci au fost confirmaţi cu trichineloză.

Au fost verificate: exploataţii profesionale şi non-profesionale de animale, depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, unităţi de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi de ambalare produse de origine non-animală, depozite, unităţi de procesare carne, unităţi de procesare lapte, târguri, cabinete medicale veterinare.

În cadrul acţiunilor tematice au fost urmărite aspecte precum: condiţiile zoo-igienice şi de bunăstare, existenţa documentului de înregistrare, respectarea condiţiilor generale de igienă, originea materiilor prime şi existenţa documentelor însoţitoare, respectarea condiţiilor privind ambalarea şi etichetarea alimentelor, condiţiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea şi eliminarea subproduselor necomestibile, existenţa echipamentului de protecţie.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale, reprezentând 8 avertismente, după cum urmează: Nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate – 4 avertismente pentru crescători particulari: 2 din Adrian şi câte unul din Pir şi Apa; Nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de comercializare şi depozitare a produselor alimentare, fiind aplicate avertismente pentru 4 magazine alimentare din Satu Mare.

În plin sezon de sacrificare tradiţională a porcilor, recomandăm încă o dată tuturor consumatorilor să nu evite efectuarea examenelor trichineloscopice. Toate Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiile şi oraşele din judeţ au un program de lucru adaptat acestei perioade.

Rugăm totodată pe cei care se vor prezenta cu probe pentru examinare în direcţia depistării trichinei să aducă o probă concludentă din pilierii diafragmatici, crotaliul de identificare a porcului sacrificat, cartea de identitate a celui care prezintă proba şi suma de 10,71 lei, reprezentând contravaloarea examenului.

La cerere, examene trichineloscopice se pot efectua şi la circumscripţiile sanitare veterinare de asistenţă sau la cabinetele veterinare particulare din unele localităţi din judeţ, taxa de examinare fiind stabilită de către fiecare medic veterinar concesionar în parte.

În urma examenelor trichineloscopice au fost depistate până la această oră 7 cazuri pozitive de trichineloză în localităţile: Turţ (4), Prilog, Agriş şi Răteşti. Carnea suinelor pozitive a fost confiscată, denaturată şi incinerată într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar. Proprietarii suinelor trichinelo-pozitive identificate prin crotaliere au fost despăgubiţi la valoarea de piaţă a acestora.

Relaţii privind Punctele Gastronomice Locale

Informaţii privind înfiinţarea unor Puncte Gastronomice Locale în judeţ se pot obţine de la Compartimentul Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.

 

Continuarea o puteţi citi în exclusivitate în ediţia tipărită din data de 16 decembrie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.