Image 1
Image 2

65.765 de sătmăreni contribuie de 10 ani la Pilonul II de pensii

Nivelul de îndatorare al României este unul mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nivelul de îndatorare al României este unul mare
Nivelul de îndatorare al României este unul mare

Valoarea unui cont mediu activ alimentat în fiecare lună a ajuns la 11.475 de lei

Guvernul României a anunţat schimbări majore în ceea ce priveşte sistemul pensiilor private. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, declară că va exista o nouă lege prin care cetăţenii să fie încurajaţi

să îşi transfere contribuţiile din Pilonul II spre Pilonul I de pensii.
În judeţul Satu Mare avem 65.765 persoane care contribuie la Pilonul II, dintr-un total de 89.167 asiguraţi.

Promisiunile în parte onorate de către coaliţia de guvernământ PSD – ALDE aduc după ele costuri imense pe care “specialiştii” se pare că nu le-au anticipat. Auzim tot mai des că nu mai sunt bani şi că fiecare trebuie să se mulţumească cu ceea ce a primit. În contrabalanţă, asistăm la un val puternic de proteste venite din partea sistemului de sănătate, dar şi a celui de ordine şi siguranţă.

Cutia Pandorei a fost deschisă şi astfel factorii decidenţi trebuie să vadă cum şi pe unde vor putea scoate cămaşa. Mai ştim totodată că nivelul de îndatorare al României este unul mare, în aceste condiţii încercându-se şi alte metode prin care mai mulţi bani să ajungă în bugetul de stat. Una dintre acestea, deşi nu reprezintă un subiect nou, se referă la Pilonul II de pensii.

Viorica Dăncilă, primul ministru al României, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, anunţau schimbări în ceea ce priveşte sistemul pensiilor private. Mai exact aceste contribuţii să nu mai fie obligatorii. “Putem să găsim şi un mecanism de a stimula trecerea opţională de la Pilonul II la Pilonul I. Va fi un stimul pentru a muta contribuţia deja stabilită pentru Pilonul II la Pilonul I”, a declarat Teodorovici în Parlament.

Procentul de contributivitate la Pilonul II a crescut progresiv

Această nouă lege a fost catalogată în spaţiul public ca fiind o măsură disperată prin care statul se întoarce cu 10 ani în trecut. Afirmaţiile se bazează pe fapte concrete şi binecunoscute la nivel general. Mai exact, în 2008, când a fost creat actualul sistem de pensii, motivaţia a fost legată de nevoia asigurării unei surse diversificate de venit şi eliminarea dependenţei exclusive faţă de bugetul de stat.

“Nu este niciun fel de oprelişte. Nu e nimic, să spunem, imposibil. Ne uităm la practica de până acum în care statul nu a demonstrat că a fost un bun administrator pe multe zone din economie, este adevărat şi asta. Dar asta nu înseamnă că statul este condamnat la o etichetă de incapabil de a gestiona banul, fie public, fie privat, într-un mod judicios”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

Trebuie să ne reamintim că Legea 411 din 2004 ce stă la baza pensiilor private a fost aplicată în martie 2008. În primii doi ani, procentul din veniturile lunare pe care o persoană `l vărsa în Pilonul II a fost de 2%. Mai apoi în 2010 acesta a crescut la 2,5%, în 2011 – 3%, în 2012 – 3,5%, în 2013 – 4%, 2014- 4,5%, în 2015 – 5%, iar în 2016 şi 2017 a mai crescut până la 5,1%.

În mod normal acest procent trebuia să crească până la 6%, dar în 2018 cei care ne conduc au decis să acţioneze în sens invers şi să scadă nivelul de contributivitate până la 3,75%. ”Pilonul II de pensii reprezintă economii făcute de către fiecare cetăţean în parte, sume ce se virează în conturile lor deschise la bănci sau alte instituţii de profil, în acest scop.

Schimbările din 2018 au fost operate tot pentru a diminua diferenţele dintre piloni şi astfel contribuţii mai mari să fie virate către bugetul de stat. Până acum era obligatoriu, dar acum vor să schimbe acest lucru.

Măsura ar putea avea şi părţi pozitive în ideea în care persoanele care au pensii modice vor putea prin transferul sumelor dintr-un pilon în altul să îşi crească punctajul şi astfel să aibă o pensie mai mare”, declară Eugenia Sabău, fost director al Casei Judeţene de Pensii Satu Mare.

Impact negativ de 1,1 miliarde euro

Potrivit unor statistici prezentate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), românii au un Pilon II de pensii cu 13% mai mic din cauza nerespectării legilor. Cu exactitate, impactul negativ după 10 ani este de 1,1 miliarde de euro.

La finele lunii februarie 2018 valoarea contului mediu activ, adică un cont care este alimentat lună de lună, a ajuns la 11.475 de lei, iar randamentul investiţional al Pilonului II pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an.

În judeţul Satu Mare, conform unor informaţii furnizate de Casa Judeţeană de Pensii, avem 65.765 de contribuabili la Pilonul II dintr-un total de 89.167 persoane asigurate. ”Nu poţi să compari Pilonul I şi Pilonul II. Ca să pui semn de egalitate între ele ar trebui ca Pilonul I să dea randament cu acumulare şi să se renunţe la cheltuielile curente care reprezintă pensiile efective, ceea ce este imposibil.

Mai mult, fiecare cetăţean ar trebui să aibă contul lui unde să i se strângă banii la fel ca la Pilonul II. Probabil Guvernul consideră că statul român ar fi un mai bun administrator al acestor bani în detrimentul unităţilor private.

Poate într-un fel ar fi o gură de aer care ar acoperi unele cheltuieli. Cu toate acestea, slabe şanse să se legifereze având în vedere multitudinea de păreri atât pro cât şi contra. Menţionez că este o părere strict personală”, declară Erdei Marcel, directorul Casei Judeţene de Pensii Satu Mare.

Tot prin comparaţie vă putem spune că pensiile din Pilonul I se plătesc toată viaţa, statul garantând o sumă minimă indiferent de nivelul contribuţiei. Din Pilonul II se plăteşte cât ajung banii strânşi, nu toată viaţa, însă sumele pot fi moştenite.

În aceeaşi idee raportat la Pilonul I pierzi banii în cazul decesului înaintea vârstei de pensionare, iar valoarea punctului de pensie poate fi diminuată. La Pilonul II banii sunt înmulţiţi, fiind investiţi, însă veniturile sunt erodate de inflaţie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with