Image 1
Image 2

60 de asociaţii din judeţ trebuie să se transforme în cooperative sau grupuri de producători pentru a primi subvenţii

izvorean-asoc crescatori vaci
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
izvorean-asoc crescatori vaci
izvorean-asoc crescatori vaci

În anul 2015, la depunerea cererilor de subvenţie pentru păşunile comunale se anunţa că începând cu anul 2016, acest sprijin se va putea solicita doar de către cooperative şi de către grupurile de producători legal constituite.

Mai sunt mai puţin de trei săptămâni până la 1 martie, data probabilă de deschidere a campaniei 2016 pentru depunerea cererilor de subvenţie, iar asociaţiile crescătorilor de animale nu s-au transformat în cooperative, grupuri de producători sau organizaţie de producători.

Într-o emisiune a postului Informaţia TV, invitatul Iacob Izvorean, secretarul tehnic al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine Satu Mare, spunea că la nivel de judeţ sunt aproximativ 60 de asociaţii afiliate şi neafilitate ale crescătorilor de bovine. Potrivit celor spuse de invitat, procedura de transformare a asociaţiilor în cooperative nu este foarte greoaie şi nici nu durează mai mult de două sau trei săptămâni.

Iată că şi acum există încă o inerţie în ceea ce priveşte aceste transformări, chiar dacă timpul presează. Potrivit unor cunoscători în materie, neconstituirea cooperativelor/ grupurilor de producători va îngreuna munca funcţionarilor de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – APIA. Nu se va depune o cerere în numele cooperativei, ci vor fi probabil sute de cereri din partea crescătorilor de animale. Volumul de muncă va fi considerabil mai mare în condiţiile în care fiecare solicitant va fi obligat să digitizeze parcela de păşune pentru care solicită sprijin.

Criterii necesare pentru un grup de producători

Pentru a veni în sprijinul celor interesaţi, Ministerul Agriculturii a postat de curând pe propriul site un proiect de Ordin privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători.

Pentru a primi statutul de grup de producători, fermierii trebuie să se constituie ca persoană juridică şi să îndeplinească o serie de criterii precum< cooperativa este constituită din cel puţin 5 membri care au calitatea de producători agricoli şi/sau silvici> să aibă comitetul de iniţiativă, statut, este înfiinţată la libera initiaţivă a producătorilor pentru comercializarea în comun pentru una sau mai multe grupe de produse ori pentru unul sau mai multe produse din grupele de produse prevăzute la art. 3 din normele metodologice supuse dezbaterii ş.a. Aceste prime condiţii menţionate sunt valabile şi obligatorii inclusiv în cazul constituirii organizaţiei de producători.

1 comentariu

  1. Am vazut emisiunea in care atat dl Anitas cat si dl Izvoranu vorbeau de lipsa unei cooperative la nivel de judet, amandoi stiu de existenta Cooperativei Agricole Samus Lact care functioneaza de 3 ani si care printre altele face si COP-ul la nivel de judet, dar cei doi parca erau din alt judet discuta ce bine ar ca cineva sa infiinteze o cooperativa la nivel de judet.
    Deranjeaza posibil ca Samus Lact-ul este formata doar din fermieri si asta sa fie motivul pentru care domnii nu vor sa auda de aceasta cooperativa.

Lasă un răspuns

Connect with