Image 1
Image 2

6 focare noi de Pestă Porcină Africană la Halmeu şi Cidreag

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rezultatele controalelor DSVSA în domeniul sănătăţii animale

În perioada 14 – 22 august inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 173 de acţiuni de control. Verificările au vizat exploataţii profesionale şi non-profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociaţii şi fonduri de vânătoare, acţiuni în traficul rutier.

În cadrul acţiunilor tematice, au fost verificate aspecte precum condiţiile de biosecuritate, zooigienă şi de bunăstare a animalelor, existenţa documentelor de înregistrare şi de mişcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existenţa echipamentelor de protecţie, asigurarea unor stocuri de substanţe dezinfectante şi dezinsectante.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean și Poliţia de Frontieră continuă programul de verificare în trafic pentru prevenirea şi sancţionarea comerţului şi transporturilor ilicite cu animale vii, produse alimentare şi pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ şi în această săptămână.

Nereguli la crescători de animale din Medieșu Aurit, Mesteacăn și Porumbești

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale constând în avertismente, în cazurile unor crescători particulari de animale din localităţile Medieşu Aurit, Mesteacăn şi Porumbeşti (două cazuri), pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate.

Rămân active focarele de Pestă Porcină Africană din exploataţiile non-profesionale din localităţile: Bercu Nou – 2, Porumbeşti – 9, Mesteacăn – 3, Sărăuad – 6, Tăşnad – 2, Santău – 1, Cidreag – 5, Halmeu – 1. Dintre cei 290 de porci domestici afectaţi de boală 21 au murit, iar 269 au fost ucişi în focar.

Din cei 151 de mistreţi găsiţi morţi, un număr de 116 capete au fost pozitivi, iar din cei 1.431 mistreţi împuşcaţi (1.418 anterior) un număr de 38 (36 anterior) de mistreţi au fost pozitivi în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.
Toate aglomerările şi expoziţiile de animale din localităţile judeţului Satu Mare rămân închise până la noi dispoziţii.
În localităţile cuprinse în zona de supraveghere având o rază de 10 km este interzisă orice fel de mişcare a suinelor în localitate sau între localităţi.

Măsuri sporite de biosecuritate

Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi în cele non-profesionale este obligatorie.
Se impune înăsprirea la maxim a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi în cele non-profesionale, constând în împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Suinele domestice din exploataţiile non-profesionale trebuie ţinute numai în spaţii închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreţi. Scroafele sau vierii nu vor fi scoase/scoşi din exploataţie în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploataţii.
Se reamintește crescătorilor şi deţinătorilor de suine că în cazul apariţiei unui nou focar de pestă porcină africană porcii se ucid numai în exploataţia unde există focarul de boală.

Se vor aplica măsuri de igienă şi biosecuritate corespunzătoare, reprezentate şi de schimbarea hainelor şi încălţămintei cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind aplicate şi tuturor persoanelor participante care intră în contact cu porcii mistreţi, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane.

Toţi crescătorii de suine, atât cei din exploataţiile profesionale, cât şi cei din exploataţiile non-profesionale, au obligaţia ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci să fie anunţat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum şi DSVSA Satu Mare.

Se atenționează crescătorii de suine că în cazul sacrificărilor de porci pentru consum propriu aceştia au obligaţia de a anunţa imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu şi post mortem al carcasei, precum şi pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.

DSVSA Satu Mare solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse şi întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with