Image 1
Image 2

57 milioane de euro au primit fermierii sătmăreni în 2018

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 16 mai, conducerea Agenţieide Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA Centrul Judeţean Satu Mare, a convocat o conferiţă de presă cu scopul de a prezenta rezultatele privind preluarea cererilor unice de la fermierii sătmăreni pentru Campania 2019.

Conferinţa a fost deschisă de către Virgil Dragoş, directorul executiv al APIA Satu Mare, cel care a subliniat faptul că termenul de preluare de la fermieri a cererilor s-a încheiat miercuri, 15 mai, la ora 24. A urmat apoi teleconferinţa cu reprezentanţi din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR, respectiv şeful APIA Central – Adrian Pintea.

Au fost prezentate aspecte referitoare la numărul cererilor unice înregistrate, suprafeţele incluse în aceste cereri, dar şi situaţia privind solicitările de subvenţiipentruzootehnie.Aufost adresate mulţumiri fermierilor pentru că s-au prezentat în timp util în număr suficient de mare la ghişeele APIA, autorităţilor publice locale pentru sprijinul dat fermierilor în eliberarea adeverinţelor necesare, nu în ultimul rând, funcţionarilor instituţiei, cei care au dovedit mobilizare şi profesionalism în toată perioada de preluare a cererilor unice de plată.

Cereri mai puţine, dar suprafeţe mai mari

Aşa cum în perioada anterioară directorul Dragoş anticipa o reducere nu foarte mare a numărului fermierilor care vor solicita subvenţiile aferente anului 2019, dar cu majorarea suprafeţelor pentru care s-au depus cererile, statistica a confirmat această supoziţie. Până pe 15 mai ora 24, când sau “închis listele”, la nivelul judeţului Satu Mare au fost înregistrate 18.425 de cereri unice de plată, cu 136 mai puţine comparativ cu anul 2018 (fiind înregistrate 18.560 de cereri).

Suprafaţa pentru care fermierii au solicitatsprijinul financiar aferent anului 2019 este de 230.215 hectare, cu aproape 2.000 de hectare mai mult, comparativ cu anul 2018. Această modificare modestă în ceea ce priveşte statistica la zi, denotă faptul că nesemnificativ se comasează terenurile pentru care se solicită subvenţiile, sub diversele lor forme.

Este în creştere numărul fermierilor care se specializează pe bovinele de carne

Aşa cum deja se cunoaşte, diversele specii de animale de interes zootehnic, beneficiază de susţineri financiare diferite. La Ajutor Naţional Tranzitoriu-ANT, au fost înregistraţi 574 crescători de ovine din rase diverse, 49 de crescătoride capre,2.237crescători de bovine din rase de carne şi metisi ai acestora, de lapte, 844 producători de lapte.

În cazul Sprijinului Cuplat în Zootehnie – SCZ, 314 fermieri au solicitat acest sprijin pentru oi,doar doi fermieri pentru capre, 35 de crescători au cerut această susţinere financiară pentru vaci de carne şi 223 de solicitări pentru vaci de lapte.

Încă nu s-a centralizat numărul de animale pe specii pentru care s-au solicitat cele două forme de sprijin. Directorul Dragoş a făcut şi o succintă analiză în ceea ce priveşte plăţile aferente anului 2018, termenul limită fiind 30 iunie. Din cei 18.561 de fermieri care au depus cereri unice pentru anul 2018, doar 565 au rămas neplătiţi total sau parţial. Fără a beneficia de plăţi din diverse motive au fost menţionate 310 cereri, din care 112 neeligibile, iar diferenţa de 255 au rămas cu unele plăţi nefăcute, din diverse motive de blocare. Sub forma plăţilor directe, pentru anul 2018, fermierii sătmăreni au încasat 52.457.000de euro, cărora li se adaugă aproximativ 5 milioane de euro pentru măsuri specifice.

Până pe 31 mai, fermierii sunt aşteptaţi să depună cererile rectificative Ioan Mihalca, directorul adjunct al APIASatuMare, a făcut câteva precizări de ordin tehnic. Fermierii, începând cu 16 mai şi până pe 31, pot face o serie de modificări în formularele depuse în termen. Se pot modifica suprafeţe, culturi, efective de animale ş.a. Practic pe 15 mai s-a încheiat o primă etapă în ceea ce priveşte subvenţiile aferente anului 2019.

În perioada 1 – 10 iunie, se pot depune modificări, sub rezerva penalizării de 1%/zi de întârziere. La verificarea dosarelor de către funcţionarii APIA, dacă se găsesc neconcordanţe, suprapuneri de suprafeţe, fermierii sunt notificaţi, iar în 26 de zile trebuie să se prezinte la APIA pentru clarificări. Dacă nu se prezintă, funcţionarii exclud de la plată suprafeţele neclare spre exemplu.

Peste aproximativ două săptămâni o să se stabilească la nivel naţional eşantioanele de control pentru control clasic şi pentru teledetecţie. Vor urma apoi controalele pe teren. Verificările în teren a fermierilor incluşi în eşantioanele de control trebuie să se finalizeze până pe 15 septembrie, pentru ca apoi să se întocmească rapoartele de control şi să se introducă în baza de date.

Respectarea acestui termen poate asigura posibilitatea începerii plăţii avansului din 16 octombrie pentru fermierii eligibili în anul în curs.

La această conferinţă de presă susţinută după expirarea termenului impus de către Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR, de depunere a cererilor unice de plată a participat şi Ioan Mihai Petric, şef serviciu autorizări.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with