5 milioane de lei, în plus pentru despăgubirile pentru centura municipiului Satu Mare

Scris de I. Z., 21 septembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Centura Municipiului Satu Mare

Aşteptarea sătmărenilor ale căror terenuri au fost dezmembrate de construcţia centurii de ocolire a municipiului Satu Mare se apropie de sfârşit.
Potrivit hotărârii Guvernului României, luată în data de 20 septembrie, s-a alocat suplimentar suma de 5 milioane lei, dedicată despăgubirilor proprietarilor terenurilor care au fost ocupate de actuala centură de ocolire.

Încheiem astfel un ciclu şi un capitol important din istoria municipiului şi a judeţului Satu Mare, un capitol care a însemnat dezvoltarea noastră ca şi comunitate.
A fost un proiect care poate nu s-a derulat aşa rapid cum ne-am fi dorit, dar a ajuns la final şi este un plus enorm pentru oraş. Curând, se va finaliza şi ultima parte a acestui proiect, respectiv plata despăgubirilor.
Banii alocaţi de Guvernul Ciucă vor ajunge în termen de 30 de zile în conturile trezoreriei, iar mai apoi, mai departe, în conturile sătmărenilor. Este vorba de peste 450 de familii a căror aşteptare va lua sfârşit, imediat după ultima procedură care aparţine celor de la Oficiul de Cadastru.
„Mă bucur că situaţia despăgubirilor terenurilor de la centura de ocolire a municipiului Satu Mare se apropie de final, după o perioadă lungă de aşteptare a cetăţenilor şi de nepăsare a celor care trebuiau să se ocupe de acest aspect cu mult timp în urmă.
Eforturile depuse pentru finalizarea centurii le-am continuat cu cererile repetate pe care le-am înaintat colegilor mei din Guvern pentru alocarea banilor aferenţi despăgubirilor, iar toate s-au concretizat.
Prin decizia Guvernului, din 14 septembrie, banii sunt mai aproape de cei care-i merită. Mă voi asigura că instituţiile statului care mai au atribuţii în ultima etapă înainte de distribuirea banilor să îşi facă treaba prompt şi să scurteze pe cât posibil aşteptarea.
Consider că acesta este scopul nostru, al aleşilor care reprezentăm judeţul Satu Mare, să depunem eforturi în interesul şi pentru binele sătmărenilor”, transmite deputatul PNL Adrian Cozma.
Guvernul Ciucă îşi respectă promisiunea de a fi aproape de cetăţeni şi de nevoile lor, această alocare, amânată inexplicabil până acum, fiind o dovadă în acest sens.

Hotărârea adoptată de Guvernul României

Conform articolului I din hotărârea adoptată de Guvernul României, „Se aprobă suplimentarea pe anul 2022 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 282/2017 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”, cu suma totală de 5.010,63 mii lei, care se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, cu modificările şi completările ulterioare, la capitolul 84.01 Transporturi, subcapitolul 03 „Transport Rutier”, titlul 58 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”, articolul 58.01 – „Programe din Fondul European de Dezvoltare Regională-FEDR”.”
În urma modificărilor impuse de Guvern, în ceea ce priveşte despăgubirile mai multor foşti proprietari de terenuri, există speranţe ca cei nemulţumiţi să primească nişte sume decente, sau cel puţin acceptabile, pentru suprafeţele care le-au fost luate, pentru construcţia variantei de ocolire a municipiului Satu Mare.

 

Oferim şi câteva exemple ale sumelor maxime şi minime care s-au oferit în judeţul Satu Mare, pentru terenul pe care s-a construit coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică şi de interes naţional.
Persoanele care trebuie să fie despăgubite sunt din municipiul Satu Mare, oraşul Ardud şi Botiz. Practic, este vorba despre 432 de parcele, pentru care se vor acorda sumele aferente.
Unele dintre cele mai mari, vor ajunge la Elisabeta Veronica Kovari, care va primi o despăgubire în valoare de 290.000 lei, pentru un teren intravilan şi pentru unul extravilan.
De asemenea, o sumă mare va ajunge la SC UNIO SA, şi anume 408.646 lei, pentru o suprafaţă situată în extravilan. Cea mai mare depăgubire va ajunge la SC COMEX SRL Satu Mare, în valoare de 2.700.000 lei. Pe de altă parte, una dintre cele mai mici sume ajunge la Moldovan Ioan şi Moldovan Lucica Florina, pentru un teren extravilan de 12 metri pătraţi, evaluat la 15,12 lei.
Tot în coada clasamentului despăgubiţilor se află şi Gheighieş Vasile, cu suma de 70 de lei.
Deputatul Adrian Cozma a precizat că OCPI va mai avea de făcut ultimul pas pentru a demara actele necesare aprobării despăgubirilor.

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 22 septembrie 2022, ora 13:16

  Adrian Cozma s-a facut de ras in fata intregii natiuni !!!, Turos NU !. Daca nu stii nimic mai bine nu spui nimic !. Daca esti prost atunci taci dracului din gura si NU te baga in discutii !. Daca nu stii sau nu vrei sa raspunzi la o intrebare incomoda la o emisiune televizata in direct in care ai intrat , mai bine te retragi dar nu vorbesti aberatii sau pe langa subiect ca devii ridicol !.

 2. Babacu a spus: 22 septembrie 2022, ora 12:49

  OK, intreaba-i pe cei care urmeaza sa primeasca despagubiri pentru centura pe cine prefera: pe Cozma sau pe Turos?
  Eu vorbesc de Turos la modul generic, el ii reprezinta pe toti parlamentarii de Satu Mare care au mai mult de un mandat si care se vede ca n-au facut nimic, dar si pentru ca Turos il critica cel mai mult pe Cozma.
  Deci, care e mai bun? Cel cu nasul pe sus (Turos) care paraziteaza Parlamentul si nu face nimic pentru Satu Mare sau cel cu „nivelul intelectual foarte scazut”? Care se vede ca face treaba, deci sintagma „nivelul intelectual foarte scazut” in acest caz nu se sustine, este mai degraba o frustrare a udemeristilor.

 3. Dac Bulibas a spus: 22 septembrie 2022, ora 12:17

  De Adrian Cozma mai bine nu amintiti !. Individul Adrian Cozma acum cam o saptamana s-a facut de ras in direct la postul TV Antena 3 unde atat moderatorul emisiunii Adrian Ursu cat si cei invitati participanti au ras si s-au tinut de cap la raspunsurile aberante si pe langa subiect/intrebari date de acest Adrian Cozma !!!. O tara intreaga a ras de el !!!. Un asemenea individ jalnic ati trimis in parlament ca sa ne faca de ras si de rusine !!!. De atunci , cei de la Antena3 ( unde a mai participat ca invitat si cu alte ocazii) nici nu-l mai baga in seama !!!. Adrian Cozma si-a aratat nivelul intelectual foarte scazut ( jalnic ) de care dispune !!!.

 4. Babacu a spus: 22 septembrie 2022, ora 09:22

  S-a intirziat mult cu aceste despagubiri, totusi, de ce n-a iesit in fata domnul Turos (spre exemplu) sa anunte platile, ca si ei fac parte din coalitie si sint parlamentari vechi de Satu Mare, mai vechi decit domnul Cozma? Macar Adrian Cozma asa cum e el dar tot se mai zbate sa obtina cite ceva. Pentru domnul Turos (si „coledzii” dinsului) e mai usor sa stea in biroul parlamentar si sa joace Solitaire pe calculator.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517