Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare) 02.23 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Dorel Coicaraport la 2.920 de zile 03.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Crescătorii de vaci nu-şi pot valorifica producţia 05.36 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forţiu, titlul emisiunii: Plantări în proprietatea statului în luna pădurii 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogas, titlul emisiunii: Oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor sătmărene prin intermediul fondurilor europene (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Abandonul şcolar, proporţii, cauze, soluţii 10.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone 11.25 Teleshopping 11.38 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Eleonora Cîmpan, Mihaela Ghiţă, Stelian Pop, titlul emisiunii: Medicii nur vor pomana guvernului Tudose (reluare)13.00 Ştiri 13.37 Cultură, cu Ioan Aniţaş, invitaţi Gheorghe Cormoş, Constantin Triţă, Andrada Silvana Tcacenco, titlul emisiunii: Interferenţe poetice 14.28 Teleshopping 14.43 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.39 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Bogdan Faur, Marius Botan, titlul emisiunii: Unirea Tăşnad ia startul în Liga 3 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Stima de sine sau ce părere avem despre noi 23.30 Ştiri

400 de dascăli sătmăreni aşteaptă să-şi primească drepturile băneşti obţinute în instanţă

Scris de Mihaela Ghiţă, 10 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ioan Dragan, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Satu Mare

Ioan Dragan, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Satu Mare

Aproximativ 350 -400 de dascăli din sistemul de învăţământ sătmărean continuă să-şi ceară drepturile băneşti promise de guvern încă din 2008, prin majorarea cu 50% a salariilor. Numai că în stilul dulce românesc, una se promite şi alta se face, să dă cu o mână şi se ia cu două. Din acest motiv, mii de angajaţi din educaţie s-au văzut puşi în situaţia de a-şi obţine drepturile în instanţă. Din majorarea anunţată iniţial, oamenii nu au primit în primul an mai mult de 16- 17%, astfel că pentru diferenţa de 33% au apelat la instanţele judecătoreşti. În total, peste 3000 de angajaţi din sistemul sătmărean şi-au căutat dreptatea în instanţă cu sprijinul sindicatelor pe care le-au câştigat, iar 90% dintre ei, le-au primit. Majoritatea au prins prima etapă de procese acestea fiind soluţionate şi plătite, alţii în schimb au rămas în categoria „întârziaţilor” pentru care sindicatele continuă şi în momentul de faţă să facă demersuri de a le fi onorate cu tot cu dobândă aceste drepturi.

În speţă este vorba de aproximativ 350 – 400 de dascăli angajaţi cu jumătate de normă sau la plata cu ora. Liderii sindicali spun că mare parte din cei vizaţi sunt dascăli care s-au mutat de la o şcoală la alta, ceea ce a îngreunat într-o oarecare măsură soluţionarea problemelor pe care aceştia le întâmpină în recuperarea drepturilor salariale. Practic situaţia reală a drepturilor ce li se cuvin dascălilor este cunoscută cel mai bine de fiecare unitate de învăţământ în parte, numărul efectiv de dascăli şi a sumelor pe care trebuie să le primească

Însă ceea ce i-a scos din sărite şi pe dascăli, dar şi pe liderii sindicali din educaţie sunt amânările anunţate recent de actualul ministru al educaţiei, Liviu Pop care a declarat la începutul săptămânii că dascălii nu vor primi la rectificarea din septembrie sumele aferente sentinţelor judecătoreşti şi că vor încerca la rectificarea din noiembrie. Însă nici atunci nu vor primi toată suma, care se ridică la circa 700 de milioane de lei la nivel naţional.

„Noi am avut o serie de discuţii până acum pe tema restanţelor salariale şi a plăţii dobânzilor câştigate în instanţă. Au fost făcute permanent o serie de promisiuni. Această decizie a ministrului Educaţiei vine pe linia dezamăgirilor care creşte doza de neîncredere în rândul angajaţilor” a spus Ioan Drăgan, prim-vicepreşeinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi preşedinte al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare.

Colegul său, vicepreşedintele, Sergiu Tâlvâc spune că este îndreptăţită această stare de nemulţumire în rândul angajaţilor ţinând cont că în acest an, până la această dată circa 5-10% din dascăli nu au văzut niciun leu din drepturile obţinute în instanţă.

Abonează-te acum Online!
  1. parearea mea a spus: 11 august 2017, ora 14:31

    Primăriile si consiliile judeţene nu şi-au dublat salariile, si le-au triplat. Un şofer a ajuns la 4500 lei. Vi se pare normal? Nu desconsideram munca lui, o fi importanta, dar munca mea nu e? Din ce bani vin aceste măriri şi ce dau în schimb cei care primesc asemenea măriri?

  2. Dac Bulibas a spus: 11 august 2017, ora 11:40

    Dar salariile bugetarilor din Primarii au reusit sa dubleze din aceasta luna,…, nu ?….. Daca noi am avea datorie la Stat Va imaginati ce ar face cu noi ?.

  3. Cadru didactic a spus: 11 august 2017, ora 09:09

    Liderii sindicali sunt nişte papagali care bat din gura aiurea în tramvai. Nu fac nimica pentru cei care-i plătesc, stau doar în birouri unde putrezesc. La naiba cu toţii, prieteni sunt cu hoţii.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.