Image 1
Image 2

400 de dascăli sătmăreni aşteaptă să-şi primească drepturile băneşti obţinute în instanţă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioan Dragan, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Satu Mare
Ioan Dragan, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Satu Mare

Aproximativ 350 -400 de dascăli din sistemul de învăţământ sătmărean continuă să-şi ceară drepturile băneşti promise de guvern încă din 2008, prin majorarea cu 50% a salariilor. Numai că în stilul dulce românesc, una se promite şi alta se face, să dă cu o mână şi se ia cu două. Din acest motiv, mii de angajaţi din educaţie s-au văzut puşi în situaţia de a-şi obţine drepturile în instanţă. Din majorarea anunţată iniţial, oamenii nu au primit în primul an mai mult de 16- 17%, astfel că pentru diferenţa de 33% au apelat la instanţele judecătoreşti. În total, peste 3000 de angajaţi din sistemul sătmărean şi-au căutat dreptatea în instanţă cu sprijinul sindicatelor pe care le-au câştigat, iar 90% dintre ei, le-au primit. Majoritatea au prins prima etapă de procese acestea fiind soluţionate şi plătite, alţii în schimb au rămas în categoria “întârziaţilor” pentru care sindicatele continuă şi în momentul de faţă să facă demersuri de a le fi onorate cu tot cu dobândă aceste drepturi.

În speţă este vorba de aproximativ 350 – 400 de dascăli angajaţi cu jumătate de normă sau la plata cu ora. Liderii sindicali spun că mare parte din cei vizaţi sunt dascăli care s-au mutat de la o şcoală la alta, ceea ce a îngreunat într-o oarecare măsură soluţionarea problemelor pe care aceştia le întâmpină în recuperarea drepturilor salariale. Practic situaţia reală a drepturilor ce li se cuvin dascălilor este cunoscută cel mai bine de fiecare unitate de învăţământ în parte, numărul efectiv de dascăli şi a sumelor pe care trebuie să le primească

Însă ceea ce i-a scos din sărite şi pe dascăli, dar şi pe liderii sindicali din educaţie sunt amânările anunţate recent de actualul ministru al educaţiei, Liviu Pop care a declarat la începutul săptămânii că dascălii nu vor primi la rectificarea din septembrie sumele aferente sentinţelor judecătoreşti şi că vor încerca la rectificarea din noiembrie. Însă nici atunci nu vor primi toată suma, care se ridică la circa 700 de milioane de lei la nivel naţional.

“Noi am avut o serie de discuţii până acum pe tema restanţelor salariale şi a plăţii dobânzilor câştigate în instanţă. Au fost făcute permanent o serie de promisiuni. Această decizie a ministrului Educaţiei vine pe linia dezamăgirilor care creşte doza de neîncredere în rândul angajaţilor” a spus Ioan Drăgan, prim-vicepreşeinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi preşedinte al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare.

Colegul său, vicepreşedintele, Sergiu Tâlvâc spune că este îndreptăţită această stare de nemulţumire în rândul angajaţilor ţinând cont că în acest an, până la această dată circa 5-10% din dascăli nu au văzut niciun leu din drepturile obţinute în instanţă.

4 comentarii

  1. As fi curios sa cunosc criteriile dupa care e avansat un profesor;performantele scolare ale elevilor recomanda un dascal bun…ok dar ce facem cu cei din mediul rural? cu rommii?!In mod normal 8 clase ar fii obligatorii iar apoi liceu sau scoala profesionala doar pe baza de examen! Prin eliminarea materiilor inutile,care nu folosesc in viata,si a liceelor care nu au minimum 50% absolventi la bacalaureat,s ar putea plati salarii decente in invatamant !E interesant ca desi natalitatea a scazut,corpul profesoral se mentine numeric egal desi nevoile si posibilitatile elevilor sunt mult mai mici!

  2. Primăriile si consiliile județene nu și-au dublat salariile, si le-au triplat. Un șofer a ajuns la 4500 lei. Vi se pare normal? Nu desconsideram munca lui, o fi importanta, dar munca mea nu e? Din ce bani vin aceste măriri și ce dau în schimb cei care primesc asemenea măriri?

Lasă un răspuns

Connect with