Image 1
Image 2

4 Februarie – Ziua Mondială de profilaxie a cancerului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anual la data de 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de profilaxie a cancerului, eveniment susţinut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în scopul combaterii maladiei şi promovării modurilor de abordare a bolii. Această zi vine să unească întreaga lume în lupta împotriva acestei maladii prin creşterea gradului de conştientizare, educarea populaţiei şi lupta pentru schimbare. În întreaga lume cancerul rămâne una din pricipalele cauze de deces a omului.  Se estimează că anual pe glob sunt diagnosticaţi cu cancer mai mult de 12 milioane de oameni.

Asfel, se impune nevoia educaţiei publicului în vederea depistării precoce a primelor simptome, a adoptării unor comportamente preventive care pot contribui la reducerea riscului pentru apariţia bolii sau recurenţelor. S-a ridicat problema calităţii vieţii în cancer, a diminuării reactivităţii emoţionale şi mobilizarea resurselor individuale în lupta cu boala, subliniază psiholog clinician Diana Barbul, de la secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului în România este marcată de echipa APSCO prin apariţia aplicaţiei APSCO-UPDATE RESURSE ce reprezintă primul instrument computerizat de screening automatizat al distresului pentru pacienţii cu cancer, persoane semnificative din preajma bolnavilor şi profesionişti. Acest instrument bazat pe dovezi ştiinţifice serveşte screening-ul auto-dirijat, monitorizarea şi găsirea de resurse. Echipa APSCO îşi propune dezvoltarea de servicii şi promovarea comunicării în oncologie din România, o ţară deficitară în ceea ce priveşte psihooncologia şi în care cultura apelării la ajutor este problematică. Promovarea managementului propriei îngrijiri este parte a unui efort continuu de construire a acestei capacităţi. Această acţiune este sprijinită printr-un grant al Autorităţii Naţionale Române pentru Cercetare :tiinţifică prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

Daca  înainte Ziua Mondiala a Cancerului dorea sa sensibilizeze opinia publica prin desfiintarea celor 4 mituri despre cancer (“Nu este nevoie săvorbim despre  cancer”, “Nu există semne sau simptome pentru cancer”, “Nu pot face nimic în privinţa cancerului”, “Nu am drepruri la îngrijiri pentru cancer”, 2016 vine cu sloganul< “Noi putem! Eu pot! România, we can! I can!”

Una din cele mai importante organizaţii nonguvernamentale din Cluj, Asociaţia Little People, va promova bandana ca semn al solidarităţii cu victimele cancerului, iniţiativă preluată şi de Satu Mare împreună cu mesajul “Bandana, simbolul luptei împotriva cancerului”. Totodată se doreşte formarea unui grup de suport pentru bolnavii diagnosticaţi cu cancer. Campania va marca două zile importante în calendarul mondial şi anume Ziua  Mondială de Luptăîmpotriva cancerului – la 4 februarie şi Ziua Internaţională de Luptă împotriva cancerului la copii – pe 15 februarie. Pe toată aceasta perioadă publicul larg este invitat să-şi exprime solidaritatea  prin purtarea unei bandane.

“Dorim ca împreună să abordă o altă semnificaţie a bandanei sau eşarfei, baticului sau oricărui accesoriu purtat în mod tradiţional pe durata tratamentului- în onoarea celor care luptă cu boala în ţară şi în lume. Semnificaţia eşarfei purtată de pacienţi atunci când trec prin tratamentul oncologic, poate fi transformată într-un simbol al încurajării şi solidarităţii. Astfel initiativa este un indemn la actiune< “Port bandana pentru căîmi pasă” ~i invităm pe toţi cei care vor să susţină lupta proprie a unui apropiat sau a miilor de bolnavi din România să poarte o bandană, o eşarfă, pe 4 februarie demonstrând astfel că bandana înseamnă luptă şi nu un stigmat” – Katie Rizvi, co-fondatoarea Asociatiei Little People.
Purtată pe cap, la gât, la încheietura mâinii bandana va reprezenta mesajul nostru comun pentru cei care trec prin această luptă< “Nu e ruşinos să purtaţi bandana, suntem alături de voi.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with