Image 1
Image 2

350 de fermieri din judeţ mai au de restituit subvenţii necuvenite

Virgil Dragoş, director APIA Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Virgil Dragoş, directorul executiv interimar al APIA Satu Mare
Virgil Dragoş, directorul executiv interimar al APIA Satu Mare

Până în 2020, majoritatea fermierilor vor fi verificaţi prin teledetecţie

La începutul acestei luni informam cititorii ziarului nostru asupra faptului că la nivelul judeţului nostru 78 de dosare din cele 18.787 depuse pentru subvenţiile aferente anului 2017 n-au fost plătite.

Cei rămaşi neplătiţi erau asiguraţi de faptul că nu-şi vor pierde

sumele cuvenite, chiar dacă plăţile nu s-au făcut până la 30 iunie, aşa cum prevăd normele Comisiei Europene. Explicaţia este la îndemâna funcţionarilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură – APIA.

Trebuie să ajungi la un grad de achitare a subvenţiilor de minimum 95% până pe 30 iunie, ca să nu se suspende plăţile din partea Comisiei Europene. Iar APIA a plătit la nivel naţional acest procent.

Dacă pragul era sub 95%, atunci sumele erau suportate doar din bugetul naţional, iar UE nu le mai putea deconta către ţara noastră. În aceste condiţii APIA mai poate face transferuri de fonduri în conturile fermierilor până pe 15 octombrie fără a se percepe penalizări.

Crescătorii de vaci au sume consistente de restituit ca necuvenite

În ultima parte a anului 2017 se făcea mare vâlvă la nivel naţional după ce o bună parte din crescătorii de vaci şi-au primit drepturile la Sprijinul Cuplat în Zootehnie – SCZ. Se invoca faptul că din eroarea, mai exact din erorile, funcţionarilor APIA crescătorii de bovine au primit sume mai mari, pe care trebuie să le restituie. Diferenţe mai mici s-au remarcat şi la alte forme de sprijin.

După cum ne spunea zilele trecute Virgil Dragoş, directorul executiv interimar al APIA Satu Mare, la nivel de judeţ aproximativ 2.300 de fermieri au de restituit sume mai mici sau mai mari, încasate pe diversele forme de sprijin.

În cazul bovinelor de lapte şi/sau carne sunt sume mai mari. 350 de fermieri din judeţ trebuie să restituie sumele necuvenite pentru anul 2017, ca urmare a erorilor comise de funcţionarii de la APIA Central. În cazul bovinelor de carne se vor restitui 17 euro/animal. Pentru vaci de carne se vor restitui 73 de euro/animal, pentru bivoliţe 45 de euro/animal, iar pentru bovinele de lapte 41 de euro.

Dacă fermierii notificaţi nu plătesc sumele din proprie iniţiativă li se vor reţine banii din drepturile aferente anului 2018, cu perceperea de penalizări. Fermierii români consideră că nu sunt vinovaţi pentru calculele greşite făcute de agenţia de plăţi.

Este nefiresc ca aceşti oameni să fie pedepsiţi pentru ceva ce nu au făcut. Greşeala APIA are efecte dezastruoase asupra buzunarelor fermierilor. Crescătorii de bovine care figurează la APIA cu datorii sunt excluşi de la dreptul de a beneficia de adeverinţa pentru credit.

Statisticile arată că de-a lungul anilor s-au adunat aproximativ 850.000 de lei datorii ale fermierilor, din care s-au recuperat peste 616.000 de lei, restanţa fiind de 347.251 de lei.

Azi se judecă contestaţia privind licitaţia referitoare la mentenanţa sistemului informatic

După ce a expirat contractul cu firma care gestiona softul APIA, a fost organizată licitaţie. Aşa cum se procedează de regulă, majoritatea licitaţiilor sunt contestate. În acest caz este vorba despre câteva sute de mii de lei.

Dacă instanţa de judecată lămureşte situaţia, pentru următorii câţiva ani firma câştigătoare o să se ocupe de mentenanţa sistemului şi de implementarea eventualelor programe noi, cu respectarea recomandărilor Comisiei Europene.

Fermierii nu sunt vinovaţi nici în momentele în care funcţionarii APIA invocă faptul că softul nu funcţionează sau că se blochează uneori. Şi totuşi, adesea, fermierii au avut de suferit.

Salarii mai mici la şefii de la APIA

În ultima parte a anului 2017, numeroşi funcţionari ai APIA protestau pentru faptul că începând cu anul 2018 le vor scădea salariile peste ceea ce s-a promis, fiind luat în calcul că se vor tăie o serie de sporuri.

Iată că recent APIA Central a anunţat scăderea salariilor cu aproximativ 10% în cazul a 42 de directori din sistem. Pentru centrele APIA judeţene salariile directorilor executivi scad cu 9%, pentru 84 de directori adjuncţi cu 3%, iar pentru aproximativ 100 de şefi de servicii cu 4%.

Încă la centrele judeţene se aşteaptă anunţul privind extragerea eşantionului pentru controlul aferent anului 2018. La extragerea eşantionului de control pentru anul 2018 se are în vedere recomandarea Comisiei Europene ca minimum 5% din solicitanţii de subvenţii să fie incluşi în control, la care se adaugă “ratele de risc”, fermierii foarte mici şi cei foarte mari.

Majorarea exploataţiei asigură premisele ca fermierul să intre în control. Majorarea este percepută în sistemul informatic ca pentru un nou fermier, nu cel anterior.

Potrivit estimărilor, până la finele anului 2020 majoritatea fermierilor vor fi verificaţi prin teledetecţie, fiind în creştere an de an numărul celor controlaţi prin acest sistem electronic de precizie.

Din două în două zile, România este survolată de doi sateliţi care înregistrează totul. Prelucrarea şi interpretarea imaginilor dă acestor controale o precizie de peste 90%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with