Image 1
Image 2

Planuri pentru schimbarea premierului în luna mai

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se pare că PSD se pregăteşte mult mai temeinic pentru rotativa la primul ministru decât o face PNL. Prin intervenţiile sale Marcel Ciolacu, liderul partidului, trasează liniile directoare ale guvernului pe care îl va conduce din luna mai.
După intervenţiile lui Marcel Ciolacu vine Paul Stănescu, secretarul general al PSD şi vorbeşte despre o guvernare eficientă care trebuie să debuteze odată cu schimbarea primului ministru.
Perioada cuprinsă între luna mai 2023 şi campaniile electorale de anul viitor este decisivă pentru desemnarea învingătorilor în urma alegerilor din 2024. Nici nu este foarte greu să gestionezi mai bine problemele ţării decât se face după formarea coaliţiei PNL-PSD-UDMR. Este adevărat că Nicolae Ciucă a prins, ca prim-ministru, o perioadă foarte grea. Criză energetică, război, creşteri succesive de preţuri, inflaţie, instabilitate financiară, confruntări politice şi economice inclusiv între parteneri.
Dacă situaţia internaţională se redresează, dacă efectele crizei energetice se estompează, dacă se termină spirala creşterii preţurilor, se calmează inflaţia, PSD, guvernul Ciolacu, poate obţine după preluarea funcţiei de prim-ministru rezultate semnificativ mai bune decât guvernul Ciucă.
Toată lumea îşi doreşte acest lucru. Mai puţin PNL. Orice s-ar întâmpla, în anul electoral 2024 se vor pune în balanţă realizările guvernului Ciucă şi realizările guvernului Ciolacu.
Diferenţele vor departaja cele două partide la vot. S-ar părea că PSD este foarte optimist. Mai rău decât a fost în anul 2022 şi va fi în prima jumătate a anului 2023 nu poate fi în partea a doua a acestui an.
Până în luna mai într-un fel sau altul se va rezolva şi criza din Ucraina.
Probabil se va găsi o soluţie pentru criza energetică. Se va şti în ce direcţie se îndreaptă Uniunea Europeană.
Majoritatea datele converg înspre o îmbunătăţire a situaţiei economice. În consecinţă, indiferent cine va conduce guvernul, sunt de aşteptat rezultate mai bune în partea a doua anului decât în prima parte. Deci PSD va acumula puncte electorale.
PSD stă mai bine şi la pregătirea pentru alegerile prezidenţiale. Fără să se avanseze nume concrete, se propun candidaţi prezidenţiali dinafara partidului. Asta dă bine la public. Pentru că s-a încetăţenit ideea că un preşedinte provenit dintr-un partid nu este echidistant. De pildă, preşedintele Iohannis a promis că nu va desemna un prim-ministru de la PSD. Aşa a şi făcut. Traian Băsescu a susţinut PDL pe faţă. La fel cum a făcut şi Klaus Iohannis.
Propunând un candidat prezidenţial care nu face parte din partid, PSD vrea să spună că lucrurile se vor schimba în bine la vârful puterii. Foarte probabil candidatul prezidenţial propus de PSD va face parte din PSD. Dacă partidul îi va cere, liderul partidului îşi va depune candidatura. Victor Ponta s-a lăsat rugat să-şi depună candidatura la prezidenţiale.
Viorica Dăncilă s-a văzut obligată de partid să candideze la preşedinţie. Deci chestia asta cu candidatul independent poate fi o păcăleală.
Un semnal că PSD a intrat în campanie electorală este şi propunerea de scădere a impozitelor pe muncă.
Acum aproape jumătate dintr-un salariu merge la stat. PSD vrea să rămână o sumă mai mare la angajat. În sensul că diferenţa va fi suportată de angajator.
Aici deja este o chestiune de abordare de stânga şi de dreapta. Partidele de dreapta susţin firmele, în timp ce social-democraţii, socialiştii în esenţă, susţin angajaţii. Dacă omori vaca nu mai poţi pretinde să ai mai mult lapte.
România are nevoie de reforme, nu de promisiuni cu tentă populistă. PSD nu poate scăpa de vechiul nărav de a promite mult şi a oferi puţin.
Dar campania electorală este abia la început. Se fac tatonări, se testează alegătorii. Ceea ce nu este rău. Întrebarea este de ce PNL nu face nimic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with