A fost mare sărbătoare la Porumbeşti

Scris de Eva Laczko, 19 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De 15 august a fost mare sărbătoare la Porumbeşti. De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului micuţa capelă greco-catolică maghiară din localitate şi-a prăznuit hramul, rugându-se împreună atât enoriaşii localnici, cât şi pelerinii sosiţi din comunităţile învecinate, fiind prezenţi printre ei şi credincioşii din Peleş, comunitate păstorită de preotul invitat, părintele Pallai Béla.

Ei, ca la orice pelerinaj, au adus cu ei şi icoana călătoare a Născătoarei de Dumneze, replica fidelă a celei păstrate la loc de cinste în biserica lor, pentru a oferi şi celorlalţi pelerini posibilitatea să se roage în faţa ei.
Credincioşii veniţi cu autobuzele şi maşinile proprii de la Peleş, Noroieni, Lazuri, sau Atea, au venit cântând, într-o procesiune, de-a lungul drumului principal, şi pe străduţa care duce la capelă, cei din Peleş purtând pe umeri icoana miraculoasă.

Pelerinii au fost întâmpinaţi de parohul gazdă, părintele Simon István. Din cauza numărului mare de credincioşi, ceremoniile început cu o seară înainte, s-au desfăşurat, nu în biserică, ci la altarul în aer liber, amenajat la intrare.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de parohul din Peleş, Pallai Béla, alături de preoţii locali Simon István şi Szemák Mikló. În biserică, protopopul Harangozó József i-a aşteaptet pe credincioşi la spovedanie.
Numărul mare de credincioşi prezenţi a reieşit şi din faptul că peste 150 de persoane au participat la Sfânta Împărtăşanie.

În omilia sa, oratorul invitat, pornind de la istoria icoanei Maicii Domnului din Peleş, a vorbit despre un simbol absolut special al Mariei, urmele căruia pe această icoană pot fi recunoscute acum doar de restaurator> despre coroana pe care Maria a câştigat-o ca răsplată pentru gloria ei cerească şi suferinţa ei pământească, care nu a fost doar un fel de privilegiu pentru ea de la început, ci şi o parte a vieţii noastre de zi cu zi ca simbol al sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din fiecare august.

Citim despre această Doamnă Încoronată, îmbrăcată în Soare în Cartea Apocalipsei, în viziunea Sfântului Ioan, despre care cântăm şi noi de nenumărate ori cu ocazia sărbătorilor noastre mariane şi în cântecele noastre populare.

Totodată, preotul invitat a vorbit şi despre relaţia care ne leagă de această coroană, de privilegiul uman pe care l-am primit la creaţie şi de coroana de glorie pe care dorim să o obţinem la sfârşitul vieţii.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu o procesiune, urmată de intonarea imnului papal şi naţional, cei prezenţi au fost unşi cu ulei de mir, iar membrii consiliului parohial au împărţit antidora şi au oferit pelerinilor o agapă creştinească de sărbătoare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517