Image 1
Image 2

300 milioane de persoane din lume suferă de depresie. În România, tulburările psihice sunt subdiagnosticate

Sigla Informatia Zilei
300 milioane de persoane din lume suferă de depresie. În România, tulburările psihice sunt subdiagnosticate
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aproximativ 440.000 de persoane (sub 5%) au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, arată o informare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

“Conform studiilor sociologice, tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ. Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 — sub 5% — au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Printre cele 14 programe naţionale de sănătate curative derulate de CNAS se numără şi cele care ţintesc sănătatea mintală şi anumite boli neurologice, dar şi alte afecţiuni care, netratate, pot avea consecinţe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CNAS cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

CNAS subliniază că a diversificat foarte mult programele naţionale, a crescut nivelul finanţării acestora, iar în perioada următoare doreşte să dezvolte programele menţionate.

Totodată, reprezentanţii CNAS susţin că îşi propun ca în colaborare cu profesioniţtii din domeniu să perfecţioneze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării şi tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice şi de comportament.

“Solidari cu pacienţii cu afecţiuni mintale, considerăm că multe din aceste afecţiuni pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniştilor din domeniu, dar şi al societăţii”, susţine CNAS.

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale (10 octombrie) este dedicată educaţiei, la nivel global, în privinţa tulburărilor psihice şi de comportament, precum şi combaterii stigmatizării sociale a persoanelor cu afecţiuni mintale.

Statisticile arată că peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilităţi şi peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase.

“Un recent studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează la 1.000 miliarde USD pierderile economice la nivel global, produse prin scăderea productivităţii din cauza depresiei şi tulburărilor anxioase”, afirmă CNAS.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with