Image 1
Image 2

30 de voturi decid soarta guvernului Cîțu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După ce a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură imediat ce va începe noua sesiune parlamentară, PSD a găsit o formulă matematică sigură care va asigura căderea guvernului Cîțu. În acest moment opoziția se bazează pe 204 voturi.

Moțiunea nu se introduce în funcție de data congresului PNL, ci atunci când se vor aduna 234 de voturi. Așadar, opoziția mai are nevoie de 30 de voturi pentru dărâmarea guvernului. Sunt multe, sunt puține? Aceste voturi nu pot fi scoase decât de la partidele care formează coaliția.

Să o luăm de jos în sus. UDMR este cel mai sigur aliat. Din formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu va merge niciun vot către PSD. De la USR PLUS este foarte puțin probabil, sau mai degrabă imposibil.
Speranța PSD este legată de eventuala fracționare a PNL după congres. În varianta plecării lui Ludovic Orban din PNL pentru a-și forma propriul partid, mai liberal și mai conservator decât actualul PNL, va fi urmat de 30 de parlamentari? Greu de crezut.

Mai degrabă PSD se gândește la voturile Minorităților, altele decât UDMR. Grupul parlamentar al Minorităților este format din 18 deputați. De regulă Minoritățile se alătură majorității parlamentare.
Considerând că toate cele 18 voturi vor merge spre PSD, ar mai fi necesare 16 voturi.

Va fi urmat Ludovic Orban de 16 parlamentari? Greu de crezut.

Deja s-a demontrat că fracțiunile nu au viață lungă. Toate cele trei partide rupte din PNL, PSD și PDL, respectiv ALDE, Pro România și PMP, nu au trecut pragul electoral.

Fostul președinte Traian Băsescu, fostul prim ministru Călin Popescu Tăriceanu, fostul prim ministru Victor Ponta, au pierdut încrederea alegătorilor. Când părăsești un vapor pentru o bărcuță riști să nu ajungi la mal.
Pe de altă parte, nu-l vedem pe Ludovic Orban intrând într-o combinație cu PSD. Foarte probabil Ludovic Orban va deveni un soldat disciplinat pus în slujba partidului.

Pentru căderea guvernului trebuie să se întâmple ceva ieșit din comun. O cauză a căderii guvernului Cîțu pot fi prețurile care cresc și cresc fără să poată fi oprite.

Declanșarea unor proteste sociale de anvergură pot conduce la căderea guvernului Cîțu, însă în actuala conjunctură un nou premier va fi desemnat tot din rândul actualei coaliții PNL-USR PLUS- UDMR. Cât ține mandatul președintelui Klaus Iohannis nu poate fi vorba despre un guvern condus de PSD. De la acest element trebuie pornit când se vorbește despre un nou guvern.

30 de voturi nu par multe, dar ele sunt imposibil de adunat la bucată. Căderea guvernului PNL poate fi provocată doar de USR PLUS. În eventualitatea ieșirii acestui partid care se tot plânge că nu-și poate transpune în practică programul, va rămâne un guvern minoritar PNL, urmând ca USR PLUS să-i acorde doar un sprijin parlamentar.

Dar teoria este teorie, practica este practică. Defecțiuni sau defectări pot avea loc oricând. Viața politică este în continuare foarte volatilă.

Liderii isterici, personajele exotice, incapabilii, corupții, confiscă conducerile partidelor, continuă să populeze instituțiile publice, la fel ca în trecut.

Schimbările în bine nu se produc, reformele de care se tot vorbește nici măcar nu au început.
Înafară de “am crescut pensiile, am majorat alocațiile pentru copii”nu poate spune niciun partid.
Despre o reformă profundă a sistemului de educație, a sistemului sanitar, despre o reformă de substanță a Justiției, despre reforma administrației publice, nicio formațiune politică nu poate vorbi cu fruntea sus. Totul este la viitor.

Lumea s-a cam lămurit și s-a cam săturat de “vom face”.

Marcel Ciolacu și-a făcut socoteala și crede că 30 de voturi vor putea dărâma guvernul actual.

Viața politică a ajuns într-un punct mort în care democrația nu mai ține seama de aritmetica parlamentară. S-a văzut acest lucru și la ultimele alegeri parlamentare pe care PSD pretinde că le-a câștigat. Se vede clar că nu le-a câștigat din moment ce nu-și găsește nici măcar 30 de voturi în condițiile în care se guvernează prost, păgubos.

Săptămâna marilor decizii politice

Nu neapărat în ordinea importanţei, în această săptămână guvernul trebuie să ia o serie de decizii care vor avea consecinţe majore pentru România, pentru cetăţenii români, pentru mediul de afaceri, pentru salariaţii din sistemul de stat.