La concursul "Ştiu şi aplic" au participat 36 elevi de la cinci şcoli | Informaţia Zilei

La concursul ”Ştiu şi aplic” au participat 36 elevi de la cinci şcoli

Scris de Vasile Nechita, 12 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Primii clasaţi vor participa la faza naţională a competiţiei

În perioada 25 martie – 20 aprilie 2019, Ministerul Educaţiei Naţionale a introdus în calendarul activităţilor educative regionale concursul de specialitate „Ştiu şi aplic – Securitatea şi sănătatea în muncă se deprinde de pe băncile şcolii!”.

La concursul organizat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (I.T.M.) Satu Mare în 10 aprilie 2019 de Inspectoratul Şcolar Judeţean în colaborare cu ITM, au participat 36 elevi de la cinci unităţi de învăţământ.

Clasament

Pe primele trei locuri s-au clasat următorii participanţi.
La clasele IX-X ciclul inferior – filieră tehnologică: locul I: Papp Thomas şi Vălean David de la Colegiul Tehnic “Ion I.C.Brătianu” Satu Mare (profesor coordonator Vezentan Ioan Dan); locul II: Benka Albert şi Toth Arpad Mihai de la Colegiul Tehnic “Ion I.C. Brătianu” Satu Mare (Slătian Faustina şi Andreica Anghel) şi Boconcios Flaviu de la Colegiul Tehnic “Ion I.C.Brătianu” Satu Mare (Illes Gheorghe); locul III: Temian Nicolae Gabriel şi Vaida Georgian Octavian de la Colegiul Tehnic “Ion I.C.Brătianu” Satu Mare (Pop Nicolae).
La clasele XI-XII ciclul superior – filieră tehnologică:locul I: Dănuţ Luminiţa Ramona şi Lobonţ Ionuţ de la Colegiul Tehnic “Ion I.C.Brătianu” Satu Mare (Sabou Rita Laura); locul II: Domuţa Andrei Ioan şi Szeremi Laurenţiu Nicolae de la Colegiul Tehnic “UNIO-Traian Vuia” Satu Mare (Silaghi Alin Răzvan); locul III: Mecles Luisa şi Ispas Gheorghiţă de la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” Satu Mare (Horincar Alina).
La învăţământ profesional: locul I: Gabor Denisa şi Bontesc Andreea de la Liceul Tehnologic Elisa Zamfirescu Satu Mare (Lazăr Daria); locul II: Foris Kristian şi Mikulicsan Ioan Andrian de la Colegiul Tehnic “Ion I.C.Brătianu” Satu Mare (Perşa Alexandru); locul III: Hoppal Erik Florian şi Horvat Levente Paul de la Colegiul Tehnic “Ion I.C.Brătianu” Satu Mare (Roca Sorin).

Participarea la faza naţională

În perioada 17-19 mai 2019 echipele clasate pe primul loc la cele trei secţiuni vor participa la faza naţională a concursului „Ştiu şi aplic!”. La reuşita evenimentului a contribuit şi un operator economic având ca obiect de activitate comercializarea unor echipamente de protecţie, organizând o expoziţie de echipamente individuale de protecţie, prilej cu care elevii participanţi la concurs au avut ocazia de a se familiariza cu utilizarea echipamentului individual de protecţie şi de a înţelege importanţa utilizării corecte a acestuia.

Despre campanie

Campania naţională privind implementarea în sistemul de învăţământ a proiectului „Valenţe culturale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă” are ca obiective creşterea calităţii vieţii prin educarea tinerei generaţii încă de pe băncile şcolii cu privire la importanţa unui mediu de muncă sănătos şi sigur şi crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piaţa muncii.
Datele statistice analizate periodic de Inspecţia Muncii au evidenţiat faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc tinerii români, aceştia sunt doritori să se angajeze imediat după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei sunt tentaţi să lucreze fără forme legale şi să accepte munci nepotrivite cu insuficienta lor maturitate fizică şi mentală. Astfel se expun riscului de accidentare deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante şi/sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-şi recunoască limitele. Statisticile arată că tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani sunt mai predispuşi la accidente grave la locul de muncă decât adulţii mai în vârstă. Ei pot fi expuşi unor condiţii de muncă inadecvate, care să ducă la apariţia unor boli profesionale fie chiar din tinereţe, fie mai târziu în viaţă.
Recunoscând vulnerabilitatea tinerilor lucrători şi, prin urmare, necesitatea de a se acorda atenţie nevoilor lor de conştientizare a riscurilor profesionale şi de cunoaştere a dreptului lor la locuri de muncă sigure şi sănătoase, anterior intrării pe piaţa muncii, Strategia Comunitară în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a pus accentul pe nevoia de „educare şi creştere a conştientizării din stadii timpurii” şi, de asemenea, a subliniat faptul că educaţia şi cultura de prevenire a riscurilor sunt factori cheie pentru îmbunătăţirea calităţii muncii.
Este responsabilitatea angajatorilor să protejeze sănătatea şi securitatea lucrătorilor, acordând o atenţie specială lucrătorilor tineri. Angajatorii trebuie să evalueze riscurile înainte ca tinerii să înceapă lucrul şi să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja. Tinerilor trebuie să li se încredinţeze sarcini adecvate şi să li se asigure formarea şi supravegherea corespunzătoare. Angajatorii ar trebui să promoveze o cultură solidă a siguranţei şi să îi implice pe angajaţii tineri în aspectele legate de siguranţă. Există reguli speciale care se aplică în cazul angajaţilor cu vârsta sub 18 ani.
Informaţiile ne-au fost comunicate de Cristian Sasu, inspector şef ITM şi Ioan Flore, sociolog la ITM.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517