21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Ce se câştigă şi ce se pierde de pe urma referendumului?

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O cursă fără învingători şi fără învinşi este de neconceput.  Este referendumul pentru familie o cursă, o întrecere între o tabără pro şi una contra? Deocamdată taberele nu s-au conturat.

Faptul că data a fost stabilită în pripă, pentru data de 7 octombrie arată că miza acestui referendum ca quasi inutil. De la Geneză încoace toată lumea este acord că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie.

PSD vrea să scrie istorie, sau să rescrie Biblia, din moment ce a decis că este nevoie să fie stipulat în mod expres acest lucru. Profitând de o campanie demarată de preoţi, PSD s-a gândit că poate scoate un profit electoral şi, fără să pornească o campanie furibundă, a stabilit că trebuie organizat un referendum pe această temă. Majoritatea parlamentară a votat, guvernul a stabilit data. Urmează ca în 7 octombrie cetăţenii să se prezinte la urne.

Ce se poate câştiga şi ce se poate pierde? Să punem răul în faţă. În primul rând se vor pierde nişte bani. În al doilea rând pierderea ar putea fi una de imagine. Dacă prezenţa la vot va fi slabă, referendumul să nu fie validat. Coaliţia de guvernare se va acoperi nu doar de ruşine, ci şi de ridicol. Nevalidarea referendumului ar echivala cu recunoaşterea faptului că familia nu este doar uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Sigur, asta nu înseamnă că se vor putea căsători bărbaţii între ei şi femeile între ele. Situaţia va rămâne la fel ca până acum. Adică o problemă dezbătută din când în când.

Punând binele în faţă, referendumul ar putea fi o repetiţie pentru marea reuniune din preajma zilei de 1 Decembrie.  Timpul scurt obligă guvernul să demareze o campanie în forţă pentru chemarea alegătorilor la urne.

Dacă pentru PSD şi ALDE este un prilej de a se întâlni cu alegătorii, opoziţiei i se oferă şansa de a arăta că guvernul Dăncilă aruncă banii publici pe fereastră. Cu suma cheltuită s-ar fi putut face altceva.

Interesantă va fi poziţia preşedintelui. Klaus Iohannis se află în campanie electorală, mai mult sau mai puţin mascată. Ieşirea la curăţenie alături de un grup de tineri este acţiunea electorală mai mult decât simbolică. Preşedintele avea pregătită şi o declaraţie, de altfel foarte previzibilă: ar trebui făcută o curăţenie mai în profunzime. Metafora, străvezie şi deloc profundă, este la îndemâna oricui.

PNL nu a riscat să se opună referendumului. În schimb USR a adoptat co poziţie radicală. Unde se va situa preşedintele? Fiind candidat al PNL în mod normal va merge pe linia partidului. Nu va dori să piardă susţinerea USR şi va încerca să se ralieze şi poziţiei acestui partid.

Interesantă va fi atitudinea străzii. S-a întâmplat însă un lucru care pune semnul îndoielii asupra societăţii civile în numele căreia s-a ieşit la proteste. Un grup de partide plus o serie de ONG-uri au anunţat că se constituie într-un bloc politic. Este vorba în principiul despre organizatorii protestelor, USR, Mişcarea lui Cioloş, despre un partid numit PACT, care s-ar fi remarcat prin faptul că a finanţat protestele.

PNL va avea un concurent ceva mai bine organizat decât era USR, în timp ce preşedintele Iohannis nu se poate debarasa de acest nou bloc politic.

Situaţia politică se complică. Dacă asociaţiile civice se politizează, locul lor va fi luat de alte ONG-uri care la rândul lor se vor declara apolitice. A venit rândul PSD să susţină din umbră o nouă societate civilă? Acest partid nu prea are vocaţia susţinerii societăţii civile, şi în general nu-şi poate apropia intelectualitatea şi tineretul.

Elemente importante în derularea campaniei pentru referendumul familiei sunt cultele religioase, preoţimea.

Pe ajutorul lor electoral mizează nu doar PSD, ci şi PNL. Liberalii pot juca o carte importantă în următoarele săptămâni.

Abonează-te acum Online!