Image 1
Image 2

Profesorii primesc salariile restante obtinute prin sentinte judecatoresti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recent, la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, a avut loc şedinţa Comisiei paritare, cu participarea reprezentanţilor federaţiilor sindicale din învăţământ, ne face cunoscut Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare.

Pe ordinea de zi a figurat şi repartizarea, pe judeţe, a sumelor pentru restanţele salariale obţinute de profesori prin sentinţe judecătoreşti şi a sumelor necesare plăţii salariilor şi contribuţiilor aferente acestora din fondul de rezervă al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Se acoperă 90% din sumele obţinute prin hotărâri judecătoreşti

Din sumele alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2017, pentru aplicarea Legii85/2016, s-au utilizat doar 43,6%. S-a stabilit că sumele alocate pentru aplicarea Legii nr. 85/2016 şi rămase neutilizate se vor putea folosi, numai la nivelul judeţului pentru plata salariilor şi, în măsura în care mai rămân fonduri, pentru plata tranşelor aferente anului 2017 în baza hotărârilor judecătoreşti prin care s-au acordat diferenţe de drepturi salariale personalului din învăţământ. Sumele rezervă la fondul de salarii vor fi distribuite de M.E.N. în primul rând pentru plata salariilor (acolo unde nu ajung fondurile alocate la rectificarea bugetară), iar suma rămasă se va acorda în procent egal judeţelor, pentru plata tranşelor aferente anului 2017, în baza hotărârilor judecătoreşti.
Din estimările M.E.N., se acoperă aproximativ 90% din sumele obţinute prin hotărâri judecătoreşti. Aceste principii se vor regăsi în proiectul de hotărâre de Guvern care va fi transmis spre aprobare Guvernului României.

Personalul din inspectorate şi unităţi conexe nu va primi tranşa aferentă din restanţe

Nu s-au alocat fonduri pentru niciun minister, deci nici pentru plata hotărârilor judecătoreşti ale personalului din inspectorate, CCD-uri, palate şi cluburi ale copiilor şi elevilor şi din cluburi sportive şcolare, astfel încât, M.E.N. va putea acoperi doar o mică parte aceste hotărâri, din fondul de rezervă, urmând să solicite fonduri pentru plata acestora în anul 2018.
Informaţiile ne-au fost comunicate de Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ZIUA EDUCAŢIEI

Joi, 5 octombrie 2023, zi liberă în Învăţământ

Articolul 3 al Ordinului privind structura anului şcolar 2023-2024 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internaţională a Educaţiei şi în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.