Image 1
Image 2

Este binevenit impozitul pe gospodărie?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Noul sistem de impozitare pe care Ministerul Finanţelor vrea să îl introducă de la începutul anului viitor, prin care va fi taxat venitul global şi va fi introdusă noţiunea de “gospodărie”, ridică deja probleme, fiind privit de specialişti ca o mască pentru un impozit progresiv.

Ministerul Finanţelor a declarat că, începând cu 1 ianuarie 2018, cota de impozitare va fi de 10% şi se va aplica la toate veniturile globalizate, la venituri indiferent de sursa lor de provenienţă. Cei care câştigă mai puţin de 2.000 de lei pe lună nu vor plăti impozit pe venit. 

Ministrul Viorel Ştefan nu a menţionat, însă, dacă vor exista şi cote mai mari. El a mai spus însă că vor fi acordate şi deduceri fiscale şi va fi introdusă noţiunea de gospodărie recunoscută fiscal, urmând să se regăsească 6-7 milioane de gospodării în sfera acestui sistem.

Declaraţia va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria, modelul fiind aplicat în Statele Unite, Franţa, Belgia şi alte state.

O definiţie generală a gospodăriei se referă la cei care “locuiesc şi se gospodăresc împreună”. O gospodărie poate fi reprezentată de: o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, dar şi bunicii, o familie compusă din soţi, fraţi, copii şi bunici care locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun, un singur adult care trăieşte din venituri proprii, doi parteneri, necăsătoriţi, care decid să aibă un patrimoniu comun etc.

Din suma supusă impozitării se vor scădea diverse cheltuieli deductibile, pentru creşterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuinţei etc.

Într-o familie în care unul dintre soţi are salariul minim pe economie, iar celălalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifică acelaşi nivel de deduceri ca în cazul unei familii în care ambii soţi au salariul minim pe economie. 

Toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente vor beneficia de impozit 0%, în timp ce va fi aplicat un impozit de 10% pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente.

Vor exista alocări acordate familiilor cu copii (familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulţi copii). Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs (se stimulează prezenţa la şcoală a copiilor – scade analfabetismul etc.). Se vor acorda: 1.600 lei anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună, 1.200 lei anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei – 10.000 lei/lună.

Din veniturile unei gospodării se scad contribuţiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coş comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. 

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=281]

4 comentarii

  1. Drumul spre Iad e pavat cu bune intentii…… PSD-ul infiinteaza cu acesta inca aprox. 33.000 locuri de munca de consultanti fiscali platiti cu 10.000 lei lunar de la bugetul de stat (adica din banii nostri) iar pe noi contribuabilii pe drumuri si la cozi la birourile acestora. Eu n-am nevoie de asa ceva.

  2. NU! Pe oamenii de rand, cu venituri mici, necajiti, saraci si foarte saraci, cu ce sa ii ajute: cu cozi la consilierii fiscali, cu alte cozi ca sa achite impozitul? De unde sa stim cat putem cheltui din salariu, de unde sa stim daca acesti consilieri socot bine sau nu?

  3. IMPOZITUL PE GOSPODĂRIE-UN ATAC VIRULENT LA PERSOANELE CU VENITURI MICI.

    IATĂ O LEGE TOTAL INUTILĂ PENTRU ANGAJAȚII/PENSIONARII DE RÂND. ÎNȚELEGEM CĂ NI SE DAU BANI CA SĂ ÎI ADUNĂM ȘI SĂ ÎI DĂM STATULUI MAI APOI. PÂNĂ ACUM SE CALCULA, ÎNCLINĂM SĂ CREDEM, CORECT, O SUMĂ URIAȘĂ PE CARE O DĂDEAM STATULUI. DE CE NU POATE RĂMÂNE AȘA PENTRU PUȚINII NOȘTRI BANI, NU ÎNȚELEGEM.
    UN OM ARE NEVOIE DE BANI LA FIECARE PAS. CUM SĂ ÎI ADUNĂM, DE UNDE SĂ ȘTIM CÂT PUTEM CHELTUI DIN EI ȘI CÂT TREBUIE SĂ ÎI PĂSTRĂM LA CIORAP??? IATĂ DE CE NU:
    • ÎI ADUNĂM ȘI VINE UN ZĂNATIC ȘI NE OMOARĂ ÎN CASĂ PENTRU BRUMA DE BANI PE CARE VREA SĂ O FURE.
    • CONSILIERII FISCALI CÂT DE BINE VOR FI PREGĂTIȚI SĂ CALCULEZE CORECT CÂT AVEM DE DAT STATULUI?
    • CA SĂ AFLĂM CÂT TREBUIE SĂ DĂM STATULUI, VA TREBUI SĂ STĂM LA COZI. CHIAR TOATĂ LUMEA ESTE ÎN STARE DE AȘA CEVA? BĂTRÂNII, BOLNAVII CARE NU SE POT DEPLASA/ȚINE PE PICIOARE CE VOR FACE?
    • UN CONSILIER FISCAL NU SE VA GĂSI ÎN FIECARE LOCALITATE. CA SĂ FIE CONTACTAT, VOM PLĂTI O CĂRUȚĂ DE BANI CA SĂ AJUNGEM LA EL, LA ORAȘ?
    • DACĂ MURIM ÎNTRE TIMP, CINE PLĂTEȘTE ACESTE TAXE?
    • AVEM CONVINGEREA FERMĂ CĂ STATUL ARE NUMAI DE CÂȘTIGAT DIN ACEST TIP DE IMPOZITARE, DAR CE CÂȘTIGĂM NOI, OAMENII SĂRACI, CU BOLI ȘI DATORII? DACĂ NU VOM MAI AVEA ACEI BANI, VOM UMPLE ÎNCHISORILE DEJA TICSITE?
    • PENTRU OMUL DE RÂND CARE SE TEME DE ZIUA DE MÂINE, CARE TRĂIEȘTE CU GRIJA COPIILOR MICI SAU MARI/ ADULȚI, ACEASTĂ MODIFICARE DE IMPOZITARE ESTE O ADEVĂRATĂ AMENINȚARE. TOATE SUNT SCUMPE, MEDICAMENTELE, IMPOZITELE, TAXELE PENTRU GAZ, APĂ, GUNOI, CURENT ETC. DACĂ NU ȘTIM CE PROCENT DIN SUMA PRIMITĂ ESTE A NOASTRĂ, CUM NE GOSPODĂRIM?
    • DEDUCERILE PENTRU CE TIP DE CHELTUIELI SUNT??? EXPLICAȚIILE SUNT EXTREM DE VAGI: PENTRU EDUCAȚIA COPILULUI, DE PILDĂ. UN COPIL ARE NEVOIE DE CAIETE, DE MANUALE, DE HAINE, DE RECHIZITE, DE MÂNCARE, ABONAMENTE LA MIJLOACE DE TRANSPORT, TRATAMENTE MEDICALE. NU MAI BINE S-AR FI OCUPAT STATUL DE O PARTE DIN POVARA FINANCIARĂ A PĂRINȚILOR, DE PILDĂ: MANUALE GRATUITE, ABONAMENTE GRATUITE PENTRU COPIII CU NOTE PESTE 7, BURSE MAI CONSISTENTE, O MASĂ CALDĂ, ETC?
    • CE TIP DE BONURI/FACTURI VOM FI NEVOIȚI SĂ PĂSTRĂM? UNDE LE VOM DEPOZITA PENTRU UN AN ÎNTREG, ÎN APARTAMENTELE NOASTRE MINUSCULE?
    • SUNTEM CONȘTIENȚI CĂ PROBLEMELE NOASTRE NU SE VOR REZOLVA PRIN INTRODUCEREA ACESTUI TIP DE IMPOZITARE. POATE SI CONSILIERII FINANCIARI VOR FI MAI BINE SAU MAI PUȚIN BINE PREGĂTIȚI. CUM VOM PUTEA AVEA ÎNCREDERE ÎN EI, DE PILDĂ, 3 MEDICI DAU DIAGNOSTIC DIFERIT ÎN ACEEAȘI SĂPTĂMÂNĂ. CONSILIERII NU VOR GREȘI? NU VOR LUA MAI MUL DIN PUȚINUL PE CARE ÎL AVEM? ARMATA ACEASTA DE CONSILIERI NU VA FI O POVARĂ PENTRU STAT, EI NU VOR FI PLĂTIȚI????
    • CÂND BAGI OMUL ÎN CEAȚĂ, NUMAI DE BINE NU POATE FI VORBA. LEGEA TREBUIE CUNOSCUTĂ DE TOATĂ LUMEA! CARE LEGE? NIMIC CLAR, NIMIC DE CONSULTAT. CUM SE PREGĂTEȘTE POPULAȚIA PENTRU ACEASTĂ SCHIMBARE, CINE TREBUIE SĂ EXPLICE OMULUI CE ARE DE FĂCUT?

Lasă un răspuns

Connect with