Image 1
Image 2

24 tone de ambrozie colectate la Satu Mare într-o singură zi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La acţiunea de combatere s-au raliat 23 de unităţi administrativ teritoriale

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis sâmbătă, 28 septembrie, în context naţional şi la nivel de judeţ a avut loc o campanie fără precedent, desfăşurată sub genericul: “28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia”.

Este vorba despre o mişcare civică pentru mediu şi sănătate cu implicare naţională pentru combaterea plantei invazive Ambrosia Artemisiifolia – Iarba pârloagelor.

Implicare deosebită a dr. Radu Roca – vicepreşedintele ANPM

Acţiunea, aşa cum am aflat dintr-un comunicat remis redacţiei noastre de către Agenţia pentru Protecţia Mediului – APM Satu Mare, s-a bucurat de un real succes, mobilizând comunitatea în vederea protejării sănătăţii populaţiei, respectiv a mediului. O implicare deosebită în această activitate a avut-o şi dr. Radu Roca (foto – pag. 1), vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Chestionat despre motivul şi modul de lansare a campaniei naţionale, acesta ne-a declarat: “Ca urmare a răspândirii atât la nivel judeţean cât şi naţional a ambroziei, cât şi a numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni alergici la ambrozia, fapt confirmat şi de medicii alergologi prin creşterea continuă a numărului pacienţilor cu alergie, am considerat împreună cu preşedintele ANPM că se impune campania din data de 28 septembrie. I-am propus preşedintelui ANPM o Notă de fundamentare, pe care a aprobat-o. Scopul a fost prevenirea unui dezastru pentru mediu şi populaţie prin răspândirea polenului plantei. Sâmbătă a avut loc o mişcare amplă în acest sens. În judeţul Satu Mare campania a avut un mare efect prin cantitatea strânsă şi suprafaţa identificată. Personal, am colaborat cu primăriile din judeţ, cu Inspectoratul :colar Judeţean Satu Mare, cu agenţiile pentru protecţia mediului judeţene”.

Amplă campanie de mediatizare

Se cuvine menţionat faptul că Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare a desfăşurat, în perioada premergătoare acţiunii, o amplă campanie de mediatizare a mişcării civice “SOS – Ambrozia” utilizând toate mijloacele de comunicare în masă, a notificat: UAT- urile, agenţii economici autorizaţi a căror activitate generează condiţii propice răspândirii plantei, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Satu Mare prin formele asociative şi fermieri, Direcţia Judeţenă de Drumuri şi Poduri, pentru implicare în acţiunea de cosire pe marginea drumurilor, precum şi Structurile Naţionale şi Judeţene de Căi Ferate pentru implicare în acţiuni de cosire pe căile ferate precum şi protopopiatele din judeţ pentru a sensibiliza enoriaşii cu ocazia slujbelor religioase din 22 septembrie.

În urma mediatizării, pe teritoriul judeţului Satu Mare s-au implicat 23 de UAT-uri, după cum urmează: Satu Mare, Carei, Tăşnad, Negreşti-Oaş, Culciu, Halmeu, Dorolţ, Micula, Andrid, Moftin, Sanislău, Oraşu Nou, Agriş, Socond, Ciumeşti, Homoroade, Beltiug, Tarna Mare, Odoreu, Cămin, Vetiş, Gherţa Mică, Foieni.

Cantitatea colectată la nivelul întregului judeţ este de 24.108 kg (24,11 tone) de ambrozia, de pe o suprafaţă totală de 222,23 ha. Cantităţile colectate au fost transportate de către firmele de salubrizare la Depozitul Ecologic de la Doba în vederea valorificării acestora ca şi compost.
Menţionăm faptul că unele UAT-uri din judeţul Satu Mare au desfăşurat acţiuni de combatere a ambroziei şi în perioada anterioară campaniei şi vor continua activitatea de combatere a acestei plante şi în perioada următoare. Totodată, la nivelul UAT-urilor, unde s-au desfăşurat acţiuni de cosire repetate în decursul anului, în concordanţă cu prevederile Legii 62 / 2018, cantităţile raportate pentru perioada campaniei sunt 0 kg deoarece pe terenurile acestora nu s-a mai identificat planta.

Rezultatele campaniei au fost mediatizate prin mass-media locală, a fost notificată Instituţia Prefectului cu recomandarea organizării unor campanii similare, dar în perioada propice cosirii în vederea combaterii buruienii ambrozia, respectiv lunile mai şi iunie.

Se cuvine subliniat faptul că legea invocată mai sus prevede şi sancţiuni pentru cei care nu se conformează. Amenda poate ajunge până la 20.000 de lei.

11 comentarii

  1. @Dac bulibaș, nu am niciun fel de vise deșarte, că probabil asta va fi până la urmă. Am doar o singură întrebare. Cum intri pe un teren privat? Pentru că una la mână este full de ambrozie, deci celui afectat foarte-foarte repede i se face rău și nu poate sta mult acolo iar oșanul proprietar imediat se găsește și sare pe tine. Poți să vii și cu poliția că tot te taie. E ambrozia lui ce Dumnezeu!

  2. Orice ati face de Ambrozie n-o sa scapati deloc !. Lupta cu aceasta este demult pierduta !. Nu poti controla pe toata lumea si peste tot ca urmare nici sa starpesti in intregime nu poti. Spiritul civic la romani este una inexistenta !!!. Oricum natura isi face treaba prin selectia naturala. Cei cu probleme sa se trateze sau daca nu vor atunci sa sufere !. Alta rezolvare in Romanica nu este. Este o aberatie sa crezi ca cei multi plecati sa munceasca in strainatate sa vina acasa ca sa starpeasca ambroziile din gradinile lor lasate in paragina. Nici cei ramasi aici nu fac in mod constiincios. Cei suferinzi n-au decat sa faca munca voluntara sau patriotica in starpirea ambroziilor de pe terenurile publice si eventual pe cele private lasate in paragina. Cu siguranta garantez ca nu se va supara nimeni !.

  3. @monica, tu chiar crezi ce declară aceste autorități? Acum sincer, toată vara a înflorit ambrozia, a produs la polen ca niciodată până acum și ne apucăm de eradicare toamna când deja a produs semințe care vor răsări la anul înzecit???? Dar e bine că măcar acum în al 25 -lea ceas se apucă pentru că au fost intenții de acțiuni deja de cam 10 ani an de an dar cam degeaba. Poate la anul. Oricum acțiunea ar trebui demarat din mai încolo.

  4. @y !,Am si eu o varsta respectiv, multa experienta de viata, nici cu sanatatea mea nu ma pot lauda datorita problemelor care apar cu inaintarea in varsta dar am invatat sa renunt, sa ma opresc atunci cand trebe, sa fac sacrificii pt. sanatatea mea atat cat a mai ramas din ea.. Daca apar probleme merg la medic si ma tratez respectandu-i cu strictete indicatiile.Trebuie sa stim sau sa invatam sa avem grija de sanatatea noastra. Sanatatea costa bani ca si medicamentele necesare. In viata asta totul se plateste intr-un fel sau altul, nimic nu este gratuit chiar daca uneori asa se pare.

  5. Bun @Dac bulibaș. Dar ce faci când producția de polen ține vreo 2 luni încontinuu ca anul acesta? Stai tot timpul în casă nu aerisești pe căldurile astea care sunt vara??? Este foarte ușor să spui că nu ai văzut unul cu mască. Pentru că stau în casă nu ies pe stradă. Încearcă să stai înăuntru o săptămână și să depinzi de familie. Aaa, era să uit. Să găsești și să primești medicamentele necesare. Atenție, se cumpără!!! Cum faci neieșind din casă??? Cum ajungi la doctor???? Repet e ușor să spui ce trebuie făcut când nu ești din “club”. Uite, eu sunt diabetic, pe insulină, o să spui probabil că eu sunt de vină, să-mi respect dieta, să înghit în sec cât trăiesc când intru în vreun magazin pentru că majoritatea alimentelor NU sunt pentru mine și probabil/sigur e un moft și ăsta de-al meu. Se cunoaște de la o poștă că ești sănătos. Îți doresc să nu cunoști reversul medaliei când o să constați ignoranța semenilor tăi care te pun în situații neplăcute din lene sau nepăsare.
    PS. Vă rog să-mi postați răspunsul. Mulțumesc.

  6. @y !,……
    Cum tratăm alergia la ambrozie.

    Prevenția. Principala măsură de tratament este profilaxia expunerii la polen, prin limitarea activităților în aer liber în zilele cu concentrații crescute de polen, evitarea aerisirii locuinței în timpul perioadei de polenizare, evitarea uscării hainelor în aer liber (granulele de polen se pot depune pe acestea), utilizarea filtrelor de polen și a aparatelor de aer condiționat, purtarea ochelarilor de soare pentru limitarea contactului cu polenul în zona ochilor, purtarea unor măști faciale speciale dotate cu filtru de polen.

    Tratamentul. Medicamentele vor fi prescrise doar de către medic, în funcție de localizarea și gravitatea simptomelor (antihistaminice, corticosteroizi locali, decongestionante locale, imunoterapia specifică). Eficacitatea tratamentului diferă de la un pacient la altul și nu are efect după întreruperea acestuia.

    ( Ai vazut pe cineva purtand masca faciala speciala pe strada ?…. Eu nu am vazut !. Ca urmare acestia nu se autoprotejeaza corespunzator !. Asteapta de la altii ca sa le rezolve problema !. Problemele mele cine le rezolva ?, pe cine intereseaza ?…. Exista rezolvare, sa si le rezolve !. E mai usor sa te vaiti, sa te plangi si sa nu faci nimica. Atunci sa sufere !.)

  7. @Dac bulibaș,ți-am mai răspuns. În țara de origine nu este problemă pentru că are dușmani naturali. S-a încercat și la noi aclimatizarea acestor dușmani și nu a reușit. Ca să îți dai seama, în anii 60 profesorul Karácsonyi abia a găsit o plantă nenorocită în tot vestul țării. Când este o problemă care scoate din “producție” 500000 de oameni nu se poate numi moft. Onor guvernul nostru a luat la ultimele alegeri vreo 3 milioane de voturi. Cu atâția votanți intri lejer în Parlament. Este număr nesemnificativ? Nu cred. Ignori problema pentru că nu ești afectat,nu știi cum e. Eu am pe cineva din familie. Crede-mă e un calvar. Nu poți lucra, nu poți ieși din casă cu săptămânile, pui perdea deasă la geamuri, nu poți aerisi, lăcrimezi încontinuu că nu vezi unde calci etc. Cu restul ce ai scris sunt de acord. 90% din alimentele din comerț sunt mizerii. Numai gândește-te la sarea din comerț tratată nu știu de ce cu antiaglomerant. Acel antiaglomerant este ferocianură de potasiu care se descompune la 100 de grade! Apoi ne mirăm că avem fel de fel de boli. Ambrozia asta e cum au fost bolile introduse de spanioli în America.
    PS. Vectorul care transmite polenul este gazul de eșapament al mașinilor pe motorină. Cei care ar trebui să ia măsuri știu asta.

  8. Castigatorii sunt cei 2% (!) care au beneficiat de pe urma acestei actiuni si care nu vor sa se trateze. Zaharul este mult mai nociv decat ambrozia din cauza caruia sufera mult mai multi……, sau adaosurile nocive din alimente cauzatoare de cancere. Ambrozia este doar o gainarie, un moft, comparativ cu altele care dauneaza mult mai mult omenirii. In tara lui de origine, Ambrozia nu constituie o asa problema ca in Romanica !. In Romanica ursii fac mai multe victime decat Ambrozia !.

Lasă un răspuns

Connect with