Image 1
Image 2

24 de teme pentru albumul “Micul Prinț 25”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cristina Gloria Oprișa anunță un concurs de creație plastică. Prietenii Micului Prinț sunt invitați să trimită o miniatură inspirată dintr-o temă aleasă de ei, din rândul celor numite mai jos.

Desenele vor avea dimensiunea maximă de 14 x 21cm (A5), în orice tehnică, și vor fi folosite ca ilustrații în cartea aniversară a celor 25 de ediții ale expoziției internaționale. Termenul limită pentru expedierea reproducerilor este 1 februarie, în format digital sau fizic, cu mențiunea citatului folosit ca sursă de inspirație.

Pentru expedierea imginilor iîn forma digitală se poate folosi adresa de e-mail [email protected], iar pentru trimiterea lucrărilor în plic Cristina vă oferă adresa ei poștală în mesageria privată de pe Facebook. Expoziția internațională “Micul Prinț”, ediția a XXV-a, care va avea loc ca de obicei în data de 14 mai, va avea o temă ce va fi anunțată în cursul lunii februarie.

Citatele propuse ca inspirație pentru creațiile de artă plastică

  1. “Micul Prinț era fericit cu lădița sa, oița avea și ea o căsuță unde să-și petreacă noaptea… Casa și mielul existau în imaginația sa, deci existau și aievea.”
  2. “Și ori de câte ori doreai, priveai apusul soarelui. (…) Într-o zi am văzut cum asfințește soarele de 44 de ori.”
  3. “Micul Prinț se duse să mai vadă odată trandafirii. – Voi nu semănați întru nimic cu floarea mea. Sunteți frumoase, dar deșarte. Firește, un trecător de rând ar crede că floarea mea e asemenea vouă. Ea, însă, singură, e mai de preț decât voi toate laolaltă, fiindcă pe ea am adăpostit-o sub clopotul de sticlă. Fiindcă pe ea am ocrotit-o cu paravanul. Fiindcă pentru ea am ucis omizile (în afară doar de câteva, pentru fluturi). Fiindcă pe ea am ascultat-o cum se plânge, ori cum se laudă, ori câteodată chiar și cum tăcea. Fiindcă ea e floarea mea. Numai timpul petrecut cu floarea ta face ca ea să fie atât de prețioasă.”
  4. “Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot pătrunde în miezul lucrurilor.”
  5. “Cei mari au început prin a fi copii cu toții.”
  6. “A fost odată un mic prinț care trăia pe o planetă doar cu puțin mai mare decât el, și care avea nevoie de un prieten… Te rog, desenează-mi o oaie! Drept mărturie că Micul Prinț a existat întradevăr, stă faptul că el era o ființă încântătoare, că râdea și că-și dorea o oaie. Când cineva își dorește o oaie, e o mărturie că există și are prieteni.”
  7. “Pe o stea, pe o planetă, pe pământul meu, un mic prinț avea nevoie de consolare.”
  8. “Dacă l-ai îndrăgit pe Micul Prinț, nimeni din tot universul nu poate rămâne nepăsător la gândul că undeva, cine știe unde, cineva a distrus o roză.”
  9. “Cei mari m-au sfătuit să las baltă desenele cu șerpi boa, văzuți fie pe dinăuntru, fie pe dinafară… Motiv pentru care, la vârsta de 6 ani am fost nevoit să renunț la o strălucită carieră de pictor, descurajat de eșecul suferit.”
  10. ”Pe când eram copil, locuiam într-o casă veche, care ascundea o comoară. Firește că nimeni n-a dat de ea, sau poate nici nu s-a hărăzit nimeni să o caute. În schimb, toată casa era pătrunsă de vraja ei. Casa mea ascundea în sânul ei o taină.”
  11. “Mă înduioșează la culme credința pe care acest mic prinț o poartă unei flori. Imaginea acelei roze ce luminează în el ca floarea unei lămpi, până și în somn… Și ghiceam în el o gingășie și mai fragilă. Lumina lămpilor trebuie păzită bine: o adiere de vânt o poate stinge.”
  12. “Trebuie totuși să rabd vreo două-trei omizi, dacă vreau să aflu cum arată fluturii. Pare-se că ar fi ceva nespus de frumos. Altminteri, cine să mai treacă pe la mine?”
  13. “…apa se transformase acum cu desăvârșire. Izvorâse din umbletul nostru pe sub stele, din cântecul fântânii, din efortul brațelor mele. Era o adevărată ofrandă plăcută inimii.”
  14. “Oamenii mari sunt foarte ciudați… Sunt foarte grăbiți, zise Micul Prinț. Ce caută? (…) Doar copiii știu ce caută, zise Micul Prinț. Își pierd vremea cu o carte, o păpușă de cârpă și ea devine foarte importantă… Au noroc.”
  15. “Acum șase ani am rămas în pană, undeva în nisipurile Saharei. Se stricase ceva la motor și m-am văzut pus în situația de a efectua o reparație dificilă, bizuindu-mă doar pe propriile mele puteri. Era, pentru mine, o chestiune de viață și moarte.”
  16. “Prin urmare, și semințe bune de ierburi bune, și semințe rele de ierburi rele. Dar semințele nu pot fi văzute. Ele dorm pitite în sânul pământului până când uneia dintre ele îi vine o toană și se trezește.”
  17. “Pericolul baobabilor e atât de puțin cunoscut, încât îmi calc pe inimă și spun: Copii, atenție la baobabi! Ar putea distruge o planetă!”
  18. “Dacă cineva iubește o floare unică, printre milioane și milioane de stele, e destul să privească la ele și va fi fericit la gândul că și floarea lui e undeva acolo.”
  19. “Pentru fuga lui, Micul Prinț a profitat de un stol de păsări călătoare.”
  20. “Căci tu devii răspunzător pentru vecie de soarta celor pe care îi îmblânzești.”
  21. “Stelele nu sunt la fel pentru toată lumea. Pentru cei mari, ce călătoresc, stelele sunt niște călăuze. Pentru alții, nu sunt decât niște luminițe plăpânde. Pentru savanți, sunt niște probleme. Pentru bussinesmani, ele sunt de aur. Dar toate aceste stele sunt mute. Tu, în schimb, vei avea niște stele precum nu are nimeni pe lume.”
  22. “Vei suferi. Mă vei crede mort, dar nu va fi adevărat… Nu pot lua cu mine corpul, e prea greu. Va fi doar precum ai părăsit o coajă veche. Nimeni nu plânge după o coajă veche.”
  23. “Cunoști numai pe cine îmblânzești, zise puiul de vulpe… Dacă ții să ai un prieten, îmblânzește-mă! Tu ai părul de culoarea aurului. Și ce minunat va fi când mă vei fi îmblânzit! Holda aurită mă va face să-mi amintesc de tine și voi îndrăgi până și foșnetul vântului printre spice.”
  24. “-Te simți singur și printre oameni, zise șarpele. – Ești o făptură ciudată, subțire ca un deget. – În schimb, sunt mai puternic până și decât degetul unui rege. E destul să ating pe cineva, ca să-l întorc în pământul din care s-a ridicat.”

Texte pentru albumul aniversar

Cu ocazia ediției a 25-a, Micul Prinț dorește să adune și texte care vor fi publicate în mai sus pomenitul album aniversar. Toți cei care au un gând sau o urare de adresat acestei expoziții-happening care a devenit în ultimul sfert de veac un brand al municipiului Satu Mare în ce privește viața culturală pot trimite textele pe adresa de e-mail a organizatoarei și inițiatoarei manifestării, adresă pe care o găsiți la începutul materialului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Expoziția „4+1 “

IOAN SBÂRCIU este unul dintre cei mai bine cunoscuți și prețuiți pictori ai generației sale. Desenator inspirat și prin vervă, colorist rafinat care stăpînește cu siguranța experienței neîntrerupte un repertoriu larg de mijloace expresive, Sbârciu și-a făurit un stil personal în pictura în ulei și și-a legat numele de revirimentul cunoscut în prezent de pastel, ca tehnică, în pictura clujeană.