Image 1
Image 2

226 de asistenţi maternali din judeţ au în grijă peste 300 de copii

Nu poate avea în grijă copii persoana care a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nu poate avea în grijă copii persoana care a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească
Nu poate avea în grijă copii persoana care a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească

Însă acest număr nu satisface nevoile actuale

Având în vedere numărul mare de persoane care solicită informații privind posibilitățile și modalitatea prin care pot deveni asistenți maternali, venim în întâmpinarea lor, oferindu-le specificațiile legislației în vigoare referitoare la acest capitol.

După cum am fost informați de la Serviciul Management de Caz în Domeniul Protecției Copilului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a județului Satu Mare, în temeiul Hotărârii nr. 679 din 12 iunie 2003 privind condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist, respectiv al Ordinului nr. 35/2003 privind aprobarea Standardelor minime obligatorii pentru asigurarea protecției copilului la asistent maternal profesionist și a ghidului metodologic de implementare a acestor standarde.

Studii și abilități necesare pentru a lua copii în îngrijire

Pentru a deveni asistent maternal profesionist, persoana în cauză trebuie: să aibă capacitate deplină de exercițiu; să aibă domiciliul în județul Satu Mare și să aibă acces la servicii medicale și servicii educative; prin comportamentul său în societate, starea sănătății și profilul psihologic, să prezinte garanții pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor săi;

să aibă în folosință o locuință care acoperă necesitățile de preparare a hranei, igienă, educație și odihnă ale utilizatorilor săi (1 camera pentru copii); să aibă minimum 10 clase absolvite; să manifeste o atitudine non-discriminatorie indiferent de vârsta copilului, apartenența etnică, religie, stare de sănătate; să fie dispusă și să aibă capacitatea să primească 2 copii în îngrijire cu sau fără dizabilități, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani; respectiv, să urmeze cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecția copilului.

Nu poate deveni asistent maternal profesionist: persoana care a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească, rămasă definitivă pentru săvârșirea unei infracțiuni care ar face-o incompatibilă cu profesia de asistent maternal profesionist; părintele decăzut din drepturile părintești sau căruia i-au fost interzise sau limitate drepturile părintești prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă; persoana care suferă de boli cronice psihice sau boli cronice transmisibile; persoana care are proprii copii dați în plasament.

Numărul asistenților ar putea crește în 5 ani cu 110

La ora actuală, DGASPC Satu Mare lucrează cu 226 de asistenți maternali, majoritatea dintre aceștia având în îngrijire câte doi, sau mai mulți copii, cu sau fără dizabilități. Însă acest număr nu satisface nevoile actuale. Tocmai de aceea, instituția derulează un program de pregătire a unor noi cadre de specialitate. În cursul acestei luni, se mai fac înscrieri și selecții de candidați în vederea demarării unui curs, în cadrul căruia vor fi pregătiți, în acest an 30 de noi asistenți maternali, respectiv, mai departe câte 20 pe an, astfel încât, în următorii 5 ani numărul asistenților maternali din sistem să crească cu 110.

În cursul zilei de ieri, însăși premierul Viorica Dăncilă a făcut referire la necesitatea creșterii numărului de asistenți maternali la nivel național, la ceremonia de semnare a unui protocol de colaborare în vederea implementării eficiente a proiectului “TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. “Guvernul face încă un pas important pentru a asigura un mediu familial de îngrijire pentru copiii instituţionalizaţi în procesul de tranziţie către îngrijirea acestora în comunitate.

Ca mamă, mă bucur enorm că avem posibilitatea să implementăm astfel de programe pentru ca un număr cât mai mare de copii să aibă şansa să fie ocrotiţi şi îndrumaţi în viaţă, aşa cum se cuvine. O instituţie de îngrijire nu poate suplini mediul familial, afecţiunea şi protecţia părintească.

Domeniul semnat astăzi ajută la o aplicare mai bună a etapei a doua a celei mai mari investiţii din fonduri europene în sistemul de asistenţă maternală din România. Este un proiect în valoare de 568 de milioane de euro, implementat în toată ţara. Asistenţii maternali vor beneficia de cursuri de calificare necesare pentru îngrijirea şi creşterea copiilor, ocrotirea sănătăţii acestora, soluţionarea cazurilor de abuz şi neglijenţă”, a afirmat ieri premierul, la Palatul Victoria.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with