Image 1
Image 2

2023 – Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2023 să fie Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice. Icoana reprezentativă a tematicii omagiale aduce în prim plan două personaje din Vechiul Testament, pe Sfântul şi Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu şi pe Sfânta Prorociţă Ana.

Aceşti doi sfinţi au fost aleşi ca ocrotitori spirituali şi modele pentru vârstnici în Anul omagial 2023. „Dreptul Simeon devine model şi ocrotitor al persoanelor vârstnice pentru că era învăţat, drept, temător de Dumnezeu, răbdător, plin de credinţă şi nădejde. Slăbiciunea trupească a bătrâneţii este acoperită de tăria înţelepciunii, de bogăţia cunoaşterii, de frumuseţea blândeţii şi a bunătăţii”, a spus Patriarhul României în cadrul evenimentului de proclamare a anului omagial.

Patriarhia Română doreşte să tragă şi un semnal de alarmă asupra faptului că în prezent foarte mulţi bătrâni trăiesc în multă însingurare, în izolare de comunitate, simţindu-se cumva inutili acesteia sau, mai mult, traumatizaţi de propria îmbătrânire, ajung chiar la deznădejde.

„Biserica este chemată să gândească noi forme şi metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile şi aşteptările bătrânilor. Concomitent, trebuie lucrat şi la creşterea şi educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona şi izola în centre de asistenţă socială, deoarece tinerii şi persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalţi. Mai precis, bătrânii au nevoie de o mângâiere şi de un cuvânt de încurajare, iar tinerii au nevoie de înţelepciunea, răbdarea şi puterea de rugăciune a bătrânilor”, a explicat Patriarhul Daniel.
Cei doi sfinţi sunt cinstiţi în aceeaşi zi, pe 3 februarie, imediat după praznicul Întâmpinării Domnului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with