09.04.2020a 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ionuţ Oneţ, Ciprian Costea, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 03.30 Concurs d epescuit la Turulung 04.40 Festival de teatru 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Creşterea oilor şi urgenţele sezonului 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ionuţ Oneţ, Ciprian Costea, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 09.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 10.50 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Fotbalul este suspendat în această perioadă. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ionuţ Oneţ, Ciprian Costea, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.50 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Dăruieşte şi primeşti. 16.20 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Unicitatea sărbătorii Floriilor. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

2020, anul schimbărilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 31 decembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ne uităm spre anul pe care-l îngropăm la miezul nopţii şi nu ştim cum să-l interpretăm. Să ignorăm ce a fost în 2019, în 2018 şi tot aşa până la alegerile locale şi parlamentare din 2016, şi mai departe spre anul 1990, sau să ne uităm spre viitor?

Sunt tot mai multe semnale că lumea s-a trezit. În cei 30 de ani de la schimbarea de regim s-au făcut schimbări majore, însă nu îndeajuns de radicale pentru transformarea României într-o ţară comparabilă din toate punctele de vedere cu restul ţărilor din Vest.

Am mers când înainte, când înapoi, în funcţie de interese politice, în funcţie de interese de partid şi nu în ultimul rând în funcţie de interese de grup.

Fiecare partid a funcţionat ca o castă. Cei mai radicali spun că fiecare partid s-a comportat ca un grup infracţional organizat. Să nu uităm că DNA-ul s-a înfiinţat ca instituţie care să lupte împotriva corupţiei politice. În acelaşi timp, opinia publică, reprezentată într-o anumită proporţie de mass media, s-a situat când de partea unei tabere, când de partea alteia, în funcţie de nivelul pe manipulare pe care reuşea să-l atingă fiecare partid.

Electoratul a balansat când la stânga, când la dreapta, punându-şi speranţele mai ales în preşedinţi. În prima perioadă Ion Iliescu a fost lumina de la răsărit pentru circa 80% dintre români. A venit rândul lui Emil Constantinescu să fie văzut ca un element esenţial al schimbării. Nu a reuşit, şi s-a recunoscut învins. De cine? De Securitate.

Zece ani cu Traian Băsescu au fost insuportabili pentru unii, ani buni pentru susţinătorii lui. Pe urmă lumea a crezut că un neamţ va scoate România la liman. Nu a fost să fie. Primul mandat şi l-a dedicat luptei împotriva unui partid. Drept urmare în 2016 respectivul partid a câştigat alegerile la un scor uriaş. Cum va fi următorul mandat al lui Klaus Iohannis? Nimeni nu ştie, dar au reînviat speranţele, ca în 1996, când a câştigat candidatul CDR.

Suntem în pragul unui nou an. Este anul alegerilor locale şi parlamentare. Prima mare bătălie se va da pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali. Se vorbeşte deja despre nevoia de „dezbaronizare”. Simplu spus, preşedinţii de consilii judeţene, primarii, odată instalaţi în funcţii, se cred stăpânii locului. Nu s-a găsit încă nicio soluţie pentru punerea lor reală în slujba comunităţii. Impresia generală este că în jurul lor se formează o clientelă financiară, iar problemele comunităţii trec în plan secundar. Banul public este la discreţia lor. Măiestria unul ales local este să-şi ştie acoperi ilegalităţile cu hârtii.

Trebuie făcută cuvenita diferenţă între percepţia publică şi realitate. Cert este că lucrurile nu merg bine. Faptul că primarii în funcţie nu vor în niciun chip să se facă alegeri din două tururi, aşa cum este democratic, spune foarte mult despre modul în care se raportează la populaţie. Un primar ales într-un singur tur este primarul partidului care l-a votat. De aici pornesc toate relele din administraţiile locale. Gabriela Firea, orice ar face, orice ar spune, este doar primarul PSD. La fel şi în cazul primarilor PNL. Dacă rămân alegeri într-un singur tur, doar PSD, PNL şi pe alocuri UDMR vor avea primari. Aceasta este prima provocare a anului 2020.

Se fac pregătiri şi pentru alegerile parlamentare. Dacă vor fi anticipate rezultatele sunt previzibile. Vor câştiga partidele de dreapta. Situaţia se complică dacă alegerile vor fi la toamnă. Va câştiga PNL dacă va guverna bine. În caz contrar se va repeta fenomenul din 2016. După un an de opoziţie, PSD ar putea reveni la guvernare.

2020 trebuie să fie anul schimbării sau vom repeta greşelile care s-au făcut în ultimii 30 de ani. Să sperăm că, totuşi, va fi anul schimbărilor.

Abonează-te acum Online!