00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 01.30 Conversaţii nocturne 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Legea cauzei şi a efectului. 04.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Sezonierii din vara aceasta. 05.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: Cum este să trăieşti 4 ani în Dubai?. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Instalaţii modern de distilat borfot de fructe. 10.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: O nouă generaţie de ziarişti. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Oşan Orlando. Titlul emisiuni: Care este destinaţia preferată a turiştilor români?.(reluare) 13.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Cum ne influenţează gândurile viaţa? 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Augustin Iştoc, Ioan leitner, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: După tragedia de la Caracal, ministerul justiţiei vrea pedepse mai aspre. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 16.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Uciderea mistreţilor între necessitate şi obligaţie. 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Camelia Iacob şi Irina Tămăşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 23.08.2019

2018, o prelungire a anului 2017

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fără referirile la evenimentele din 2017 tot ce se va întâmpla în 2018 nu va părea să aibă vreun sens. De altfel temele politice din România au o vechime respectabilă. Unele vin din primii ani de după revoluţie. Procesul comunismului nu s-a încheiat. Din când în când se rediscută despre teroriştii din decembrie 1989, despre mineriade, despre cine este sau nu este vinovat pentru moartea unor oameni nevinovaţi.

Temele curg mai departe. Mandatul preşedintelui Constantinescu are încă multe lacune. Nu s-a găsit un răspuns concludent la afirmaţia pe care a aruncat-o în spaţiul public: „M-a învins Securitatea”.

Tema Securităţii a revenit constant, culminând cu colaborarea dintre SRI şi DNA. Subiectul este încă în vogă. S-ar părea că s-a încălcat în mod grosolan Constituţia, dar nu s-au luat măsuri drastice. Cel mult respectivul document protocolar oferă coaliţiei PSD-ALDE un motiv suficient pentru a modifica legile Justiţiei.

Pentru a simplifica, una dintre temele care vor roade viaţa politică şi în 2018 va fi a serviciilor secrete. Persistă ca un blestem al epocii comuniste. Fiind subordonate preşedintelui, fiecare dintre ei a înţeles să se folosească de ele. Sau să se lase învins de ele, aşa cum a fost cazul lui Emil Constantinescu. Ceilalţi şefi de stat s-au dovedit mai abili.

Anti-corupţia desigur va rămâne în actualitate. A fost ridicată la statutul de mit, având deja o structură arhetipală. Este subiectul care a contribuit cel mai mult la polarizarea societăţii româneşti.

Toate partidele sunt interesate să ducă mai departe temele de dezbatere publică din anii trecuţi. Societatea nu pare să fie pregătită pentru alte tipuri de dezbateri. Este interesată relativ de puţine subiecte. Salariile şi preţurile continuă să trezească un interes constant. În jurul lor partidele politice vor continua să-şi structureze programele electorale. Deosebirile dintre stânga şi dreapta sunt imperceptibile.

PSD a monopolizat promisiunile electorale. PNL abia dacă mai apucă să strecoare câte o promisiune, aflându-se în poziţia de a critica fără să ofere o alternativă. Ce ar putea oferi? Singura variantă câştigătoare este aşteptarea. Prin urmare aşteaptă erodarea guvernului şi auto-prăbuşirea PSD.

Este o atitudine înţeleaptă, dar care îşi are riscul său. Dacă aparatul de propagandă a PSD reuşeşte să prezinte în culori optismiste realitatea este foarte posibil să dureze mult şi bine guvernarea de stânga. Numai un incident major poate schimba raportul de forţe dintre stânga şi dreapta.

Nu ştim cum se vor situa partidele faţă de Centenarul Unirii. Foarte probabil va fi un element în plus în confruntarea deseori fără sens dintre forţele politice. În orice caz Centenarul, aşa cum a fost receptat până acum, va contribui la radicalizarea discursurilor.

Nimeni, de la ultimul politician până la vârful puterii, nu este dispus să cadă de acord fie şi asupra celui mai nesemnificativ lucru. De ce s-ar întâmpla altfel în 2018? Nimeni nu este dispus să cedeze. Despre negocieri la masa verde nici nu poate fi vorba. Fiecare partid îşi construieşte discursul de aşa natură încât să nu poată fi acceptat de celălalt.

În sfârşit, în 2018 vor continua protestele de stradă. Legile Justiţiei sunt o simplă motivaţie. Nici dacă s-ar renunţa cu desăvârşire la ele, protestele nu s-ar opri. Dacă s-ar inversa rolurile, în sensul că ar veni la guvernare PNL-USR, ar continua să iasă susţinătorii PSD.
Pentru că protestul de stradă a devenit un mod de viaţă, un fel a face politică spunând că nu faci politică.

Abonează-te acum Online!