Image 1
Image 2

200 de preoţi ortodocşi la întâlnirea din Carei

Principala temă a întrunirii este strâns legată de “Anul comemorativ Constantin Brâncoveanu“, în acest an împlinindu-se 300 de ani de la moartea domnitorului român, martir al credinţei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Principala temă a întrunirii este strâns legată de “Anul comemorativ Constantin Brâncoveanu“, în acest an împlinindu-se 300 de ani de la moartea domnitorului român, martir al credinţei.
Principala temă a întrunirii este strâns legată de “Anul comemorativ Constantin Brâncoveanu“, în acest an împlinindu-se 300 de ani de la moartea domnitorului român, martir al credinţei

Marţi 4 octombrie, la Catedrala Ortodoxă cu hramul “Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir“, din municipiul Carei a avut loc o întâlnire istorică a preoţimii din judeţul Satu Mare. Aici s-au strâns aproximativ 200 de feţe bisericieşti, din toate protopoiatele sătmărene, pentru a participa la conferinţa de toamnă cu tema sugestivă “Sfântul Constantin Brâncoveanu – ctitor de cultură românească şi de lăcaşuri sfinte“

 

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a partcipat şi el la întrunire, săvârşind aici Sfânta Liturghie, ca mai apoi să modereze discuţiile în ceea ce priveşte partea culturală, dar şi atenţia acordată lăcaşurilor de cult.

La fel ca în fiecare an, preoţii din toate parohiile ortodoxe sătmărene participă la întâlniri unde se poartă discuţii tematice dar şi administrative. În toamna anului 2014 o astfel de întâlnire a avut loc în municipiul Carei, mai exact în incinta Catedralei Ortodoxe cu hramul “Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir“. Ca în nici un alt an, conferinţa de la Carei a adunat la un loc un număr foarte mare de feţe bisericeşti din toate cele trei Protopopiate sătmărene. Principala temă a întrunirii este strâns legată de “Anul comemorativ Constantin Brâncoveanu“, în acest an împlinindu-se 300 de ani de la moartea domnitorului român, martir al credinţei. “Într-o frumoasă şi luminoasă zi de noiembrie iată-ne în măreaţa catedrală din Carei, unde preoţimea din Protopopiatele Carei, Satu Mare şi Oaş în număr de 196 sunt prezenţi pentru conferinţa de toamnă cu tema Sfantul Constantin Brâncoveanu ctitor de cultură românească şi de lăcaşuri sfinte. Încercăm să aşezăm o tradiţie, să fie cât mai mulţi preoţi la o conferinţă pentru a slujii împreună şi pentru a ne împărtăşi din acelaşi potir. Am început cu Sfânta Litughie încercând să dăm şi o dimensiune duhovnicească acestor conferinţe preoţeşti. Cu ajutorul lui Dumnezeu preoţii sunt foarte bucuroşi să participe la astfel de întâlniri, având totodată ocazia să se întâlnească după mulţi ani de zile de păstorire asupra parohiilor lor. În acest fel îşi împărtăşesc experienţele astfel împărtăşesc şi lumină întărindu-se unul pe altul“, a declarat PS Iustin Sigheteanul.

Mai multe în ediţia tipăită din data de 05.10.2014  disponibilă  la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică  (abonament  PDF).

5 comentarii

  1. Crestin @ nedumerit ,cititi si vedeti daca va regasiti in poezia lui,
    Costache Ioanid,fata de toleranta pacatului si meschinariei preotilor de orice rit ,si a celor de langa noi..

    Nu-i singur Iuda vinovat
    de sângele ce se dădu.
    Nici marii preoţi, nici Pilat,
    ci lumea-ntreagă prin păcat!
    Şi eu, şi tu…

    Nu drumul greu spre Golgota,
    nici biciul, când Isus căzu.
    Şi dacă crucea grea era,
    povara noastră şi mai grea!
    Şi eu, şi tu…

    Nu patru cuie L-au pătruns,
    când El pe cruce se-aşternu.
    Ci noi, cu sufletul ascuns,
    cu mii de patimi L-am străpuns!
    Şi eu, şi tu…

    Nu doar bătrânii cărturari,
    nu doar mai marii preoţi, nu!
    Şi noi am râs cu ochii murdari,
    şi noi suntem ca doi tâlhari!
    Şi eu, şi tu…

    Şi nu ostaşilor prin sorţi
    cămaşa albă Şi-o dădu.
    Ci tuturor! Dar tu n-o porţi!
    Şi, fără ea, toţi suntem morţi!
    Şi eu, şi tu…

    Nu doar în stânci, sub lilieci,
    nu doar sub lespede zăcu.
    Ci L-am ascuns ca pentru veci
    sub piatra unor forme reci,
    Şi eu, şi tu…

    Şi-acum Isus cel condamnat
    azi El te-ntreabă :”Da sau nu ?
    Eşti tu sau nu eşti vinovat?”
    Eu am spus da! Şi-am fost iertat.
    Eu am spus da.
    Dar tu ? Dar tu?…

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSCRĂCIUN 2023

Tradiții în județul Satu Mare

Crăciunul este praznicul familiei, al bucuriei şi al păcii. An de an îl aşteptăm cu o emoţie sfântă, pregătindu-ne atât trupeşte, cât şi sufleteşte, prin post, rugăciune şi fapte bune, pentru primirea Pruncului Iisus, Care Se naşte în peştera de la periferia Betleemului.

CALENDAR BISERICESC

Postul Crăciunului 2023

De miercuri, 15 noiembrie 2023 începe Postul Nașterii Domnului sau Crăciunul. În calendarul bisericesc ortodox, ziua de 14 noiembrie face pomenirea Sfântului Apostol Filip, unul dintre cei 12 apostoli,…