17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Știri 02.30 Audiențe în direct, cu Mihaela Ghiță, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumusețe, stil cu Ioana Vladimirescu și Ioana Zaharia. 06.00 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialiști în protecția mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinței cu Mihaela Ghiță. Titlul emisiuni: Înălțarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Știri 12.30 Audiențe în direct, cu Mihaela Ghiță, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitați: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educația, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ștefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor județene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Cătălin Cismaș. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audiențe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Știri 22.30 Audiențe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

200 de persoane la Serbarea Recoltei a ansamblurilor de dans popular german

Scris de Matei Larisa, 09 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Întâlnirea tinerilor de la Satu Mare a trecut cu succes de ediția a 23-a

Devenită deja tradiție, Întâlnirea Ansamblurilor de Dans Popular German, intitulată ”Sărbătoarea Recoltei”, a avut loc și în acest an, în perioada 7-9 septembrie, în municipiul Satu Mare.

La această ediție, a 23-a, organizată de Organizația Tinerilor Germani Sătmăreni ”Gemeninsam”, au participat nu mai puțin de 13 formații de dans popular german, venite din Sebeș, Deta, Oradea, Palota, Petreu, Tășnad, Carei, Cămin, Beltiug, Ciumeşti, Urziceni, Moftinu Mare şi Satu Mare, precum şi Fanfara din Foieni.

”Este un eveniment devenit tradiție și care este foarte așteptat. Atât de așteptat încât fiecare tânăr din organizație știe deja singur ce are de făcut pentru a ajuta la organizarea acestui eveniment atât de important pentru noi toți”, a mărturisit Ingrid, vicepreșdinte al Organizației Tinerilor Germani Sătmăreni ”Gemeninsam”.

Evenimentul a debutat sâmbătă, în sala Wendelin Fuhrmann a Centrului Cultural German – Kulturtreffpunkt, unde a avut loc un atelier de dans la care au participat toţi membrii ansamblurilor folclorice germane. După cum tinerii ne-au mărturisit, a fost o oportunitate deosebită de a se cunoaște mai bine, de a afla și a învăța mai multe lucruri despre activitățile fiecărui ansamblu, având totodată ocazia de a învăţa și aprofunda diferite dansuri populare germane.

”Noi venim din Oradea, și suntem aici pentru al treilea an. Este o adevărată plăcere să participăm de fiecare dată. Portul, tradiția, sunt lucruri foarte importante pentru noi, iar aici avem ocazia de a aprofunda aceste lucruri. Ca să nu mai spunem că ne place foarte mult și orașul Satu Mare”, ne-a povestit unul dintre tinerii Ansamblului din Oradea.

Defilare deosebită

Începând cu ora 16:30, alaiul format din peste 200 de tineri a pornit într-o defilare deosebită a porturilor populare. Parada a pornit din fața Centrului Cultural German și s-a deplasat până la parcul central, în frunte cu Fanfara din Foieni, pe ruta str. V. Lucaciu – B-dul Brătianu – P-ţa Libertatii – Hotel Dacia – Hotel Aurora. Pe drum, tinerii au fost apreciați de sătmăreni care s-au oprit pentru a-i admira și pentru a-i fotografia, întrucât porturile lor colorate sunt de o frumusețe aparte. Ajunși în Parcul Central, fanfara şi formaţiile de dans au prezentat un spectacol cultural, ziua de sâmbătă încheindu-se pentru ei cu o serată de dans.

Duminică, la biserica Calvaria a avut loc o slujbă festivă celebrată de părintele Michael Orbán, parohul comunității germane de la această biserică. Șirul de manifestări s-a încheiat apoi cu cafeneaua de duminică şi un spectacol cultural în curtea Centrului Cultural German (Casa Șvabilor).

Evenimentul a fost realizat cu sprijin din partea FDGR, alături de Asociaţia Sathmarense și de Fundația Sătmăreană de Cooperare Internațională.

Abonează-te acum Online!
 1. Babacu a spus: 13 septembrie 2019, ora 18:34

  @alexandru: n-ar fi mai simplu sa desfiintam Germania? Ia fiecare ce poate si cit poate apoi mai vedem noi. Eu n-am treaba cu Statul german (Germania si astazi plateste despagubiri evreilor), pe mine ma intereseaza mentalitatea sasilor si svabilor romani. Daca Transilvania a ajuns cit de cit civilizata asta se datoreaza si lor, de la ei au invatat si ungurii si romanii.
  Daca am judeca dupa filozofia ta ar insemna ca maghiarii din Romania sa fie pusi la zid pentru ca Ungaria a facut masacre si atrocitati la Ip, Traznea, Moisei, Huedin si in toata Transilvania in perioada 1940-1944. Eu cred ca n-ar fi corect.

 2. alexandru a spus: 13 septembrie 2019, ora 16:44

  Vai de capul tau babacule,uiti ca astea sunt urmasii fascistilor care au ucis oameni si daca indrazneai sa te uiti la ei,iar acum sunt slaviti.Pupa-i in dos babacule,dar daca ar fi dupa mine i-as cere socoteala pentru fiecare om ucis nevinovat atatia bani in aur cat au devalizat ei tariele civilizate ale Europei.Tu babacule uiti.deci nu meriti sa traiesti.Poporul german este dator tuturor,fiindca a pradat,a devalizat ,a ucis miseleste si ca atare trebuie pus sa plateasca .

 3. Babacu a spus: 09 septembrie 2019, ora 13:20

  Aceeasi atmosfera relaxata ca la Beltiug. Fara politica, fara simpozioane de 2 lei care strica atmosfera si genereaza suspiciuni. Fara manifestari xenofobe si iredentiste. Germanii au demonstrat intotdeauna ca se poate si civilizat. Ar trebui sa invete si altii.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.