Image 1
Image 2

19 biserici din judeţ şi-au săbătorit hramul de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

19 biserici din judeţ şi-au săbătorit hramul de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
19 biserici din judeţ şi-au săbătorit hramul de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   

19 biserici din judeţ şi-au săbătorit hramul de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
19 biserici din judeţ şi-au săbătorit hramul de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

În fiecare an, la data de 26 octombrie este cinstit de către Biserică Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Mai multe lăcaşuri de rugăciune din judeţ îl au ca ocrotitor pe Sfântul Dimitrie, printre care şi biserica de lângă Cap Pod Golescu din vecinătatea Poliţiei de Frontieră. În acest sfânt lăcaş, Sfânta Liturghie a fost oficiată de preoţii parohi  Florin Orăşteanu şi Sandu Sabou. Chiar dacă a fost o zi mai mohorâtă, mai mulţi sătmăreni şi-au făcut timp, chiar şi câteva minute pentru a se ruga în această biserică ştiind că este singura din municipiul Satu Mare care  îl are printre patronii spirituali şi pe Sfântul Mucenic Dimitrie.

În cuvântul de învăţătură, preotul Florin Orăşteanu a făcut referire la două dintre caracteristicile principale ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, cea a sfinţeniei sale, de mărturisitor al dreptei credinţe în Iisus Hristos cu preţul vieţii şi cea de-a doua calitate, de făcător de minuni, grabnic ajutător în suferinţe trupeşti şi sufleteşti.

În acest context s-a amintit şi de cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie, făcătoare de minuni, din care izvorăsc un mir bine mirositor, aşezate spre închinare şi cinstire în Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic.

De asemenea, au fost prezentate şi câteva date biografie ale sfântului prăznuit. “Biserica a avut întotdeauna faţă de sfinţii ei un cult aparte, o cinstire deosebită şi aceasta pentru că sfinţii prin mărturisirea pe care au făcut-o atunci când l-au propovăduit pe Hristos au împlinit voia lui Dumnezeu şi au reuşoit ca prin efortul lor de multe ori un efort care a însemnat jertfa supremă, au făcut ca Biserica să se manifeste în vremuri de restrişte, în vremuri în care prigoanele faţă de creştini erau la ordinea zilei, erau încuviinţate şi chiar aprobate de către împăraţii păgâni ai primelor secole creştine”, s-a arătat în cuvântul de învăţătură.

Nu în ultimul rând a fost adusă în atenţia credincioşilor situaţia creştinilor din Asia mică. “Cei care primesc martiriul în zilele noastre sunt cu toţii mărturisitori.Unii dintre ei nu sunt botezaţi, dar pentru că îl mărturisesc pe Iisus Hristos şi mor în numele Hristos ei se mântuiesc cu toţii”, a mai spus părintele Orăşteanu.

După binecuvântările de la finalul slujbei, preoţii au transmis tuturor credincioşilor care poartă numele sfântului, multă sănătate, binecuvântări alături de tradiţionala urare de “La mulţi ani!”

Zi de praznic fiind, oamenii au fost miruiţi cu untdelemn sfinţit la ieşirea din biserică apoi au fost poftiţi la o mică agapă creştinească, cu o felie de cozonac şi un pahar de suc sau vin în cinstea hramului.

În judeţul Satu Mare sunt 19 biserici ortodoxe şi greco-catolice care îl au drept ocrotitor pe Sfântul Dimitrie.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir s-a născut în Tesalonic în a doua jumătate a secolului al III-lea şi a pătimit pentru credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos, trecând la cele veşnice la 26 octombrie 303, tot în acest oraş. A suferit moarte martirică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with